25. 6. 2024
prodaja kablov

Prodaja kablov za zaslužek

Vsak gospodinjski aparat, ki deluje na elektriko, bo poleg ostalih komponent, sestavljen tudi iz kablov. Za take kable se uporaba najde tudi takrat, ko aparat ne deluje več. Kable lahko namreč prodate – https://odkupkablov.si/. Prodaja kablov je odličen način za dodaten zaslužek, s katerim lahko pomagate tudi pri ohranjanju okolja. S prodajo kablov namreč spodbujate reciklažo odpadnih delov, ki bi jih sicer preprosto odvrgli na odpad. Kabli so izdelani iz različnih materialov, zaradi tega se tudi njihova cena razlikuje. V nadaljevanju si preberite, kakšne vrste kablov lahko prodate in kako poteka prodaja kablov.

Odpadni kabli

Kable iz različnih materialov, se poleg v gospodinjskih aparatih, najde tudi v drugih predelih hiše. So namreč poglaviten del za dovod elektrike. Vendar vsaki vrsti kabla po nekem času poteče življenjska doba ali pa se preprosto poškodujejo in niso več varni za uporabo. Take kable bi sicer po navadi odvrgli, prodaja kablov pa omogoča, da se jih v drugi obliki ponovno uporabi.

Stare kable se lahko proda, saj so izdelani iz materialov, ki so primerni za reciklažo. Tu se v govori o kablih, ki imajo načeloma jedro izdelano iz bakra, v nekaterih primerih pa tudi iz aluminija. Kljub temu, da je večina kablov izdelanih iz bakra, pa se tudi ti med sabo razlikujejo, saj obstajajo bolj ali manj čiste mešanice kovine. Posledično se potem razlikuje tudi njihova cena odkupa.

Bakreni kabli so najbolj pogosti

V osnovi se ločijo bakreni in aluminijasti kabli. Prodaja obeh vrst kablov vam lahko prinese zaslužek, je pa res, da so kabli v večini primerov bakreni. Aluminijasti kabli se uporabljajo kot cenejša alternativa bakrenim, poleg tega pa so lažji. Prepoznali jih boste po mehkosti, majhni teži in srebrno beli barvi.

Kot omenjeno, je v ostalih primerih prodaja kablov iz bakra. Vendar se tudi bakreni kabli med seboj razlikujejo. V osnovi se ločijo:

  • bakreni kabli I. klase
  • bakreni kabli z različnimi procenti vsebnosti bakra
  • svinčeno bakreni kabli.

V prvo skupino spadajo bakreni kabli I. klase. Gre za najbolj čisto verzijo bakrenih kablov. V sam vrh spada Millberry baker, ki je najdragocenejši razred z vsaj 99,9% vsebnosti bakra. Prodaja bakrenih kablov v tej skupini je najbolj dobičkonosna. Na videz je to svetla, sijoča in čista bakrena žica. Lahko gre za trše ali pa mehkejše žice. Da bo kabel spadal v to skupino, bakreno jedro ne sme biti poškodovano, torej ne sme kazati znakov oksidacije ali korozije.

Najpogostejša oblika bakrenih kablov so kabli, ki imajo različne vsebnosti bakra. Lahko gre za kable, ki imajo več kot 70%, 60%, 38% ali pa 28% vsebnost bakra. Prodaja kablov z 38% in 28% bakra je najvišja, saj gre za kable, ki se pogosto uporabljajo v gospodinjstvu. Tu gre lahko za kable računalnika, televizije, polnilca in podobno. Pri kablih, ki imajo vsebnost bakra 28%, bodo pogosto zraven tudi vtikači. Kable s 60% ali več kot 70% bakra se najde v električnih napeljavah in zato je prodaja takih kablov pogosta pri prenovah objektov.

Svinčeno bakrene kable se najde v nekaterih industrijah, kjer je potreba po dodatni zaščiti. Jedro iz bakra je namreč obdano s svinčenim plaščem.

Kako poteka prodaja kablov?

Prodaja kablov pri odkupovalcih kablov poteka na podoben način. Če je količina kablov manjša, jih lahko sami pripeljete na zbirno mesto. Če pa je količina odpadnih kablov večja, pa odkupovalci pridejo do vas.

Odkupovalci pregledajo vaše kable, saj se med seboj razlikujejo po vrsti kovine in njeni čistosti, torej po sestavi. Pregleda se tudi, ali so kabli olupljeni iz izolacije, če se držijo vtikačev ali če so poškodovani. Ko se pregleda stanje kablov, se poda točna odkupna cena. V primeru, da se strinjate s ponujeno ceno, vam načeloma odkupovalec takoj plača kable in vam jih tudi odpelje.

 Kaj vpliva na ceno kablov?

Prodaja kablov je lahko dobra ideja za dodaten zaslužek. Res pa je, da se ne more podati točnega zneska, ki ga s prodajo kablov lahko pričakujete. Gre namreč za več dejavnikov, ki vplivajo na končno ceno. Osnova za ceno kablov je odvisna od stanja trenutnih cen surovin na svetovnem trgu. Zaradi tega se pri povpraševanju ne more podati točna cena.

V prvi vrsti na ceno kablov vpliva material izdelave oz. njegova čistost. Tu gre v večini primerov za baker, čeprav gre lahko tudi za aluminijaste kable. Pomembno je tudi, v kakšnem stanju so ti kabli. Čistost sredice se ne more spremeniti, lahko pa se spremeni stanje kabla. Sem se štejejo spremenjene lastnosti, onesnaženost, morebitne poškodbe kabla in podobno. Olupljeni kabli, torej brez izolacijskega materiala, brez vtikačev in ostalih spojk, bodo imeli višjo ceno.

Prodaja kablov pomaga pri ohranjanju okolja

Ne samo, da se znebite odpadnega materiala, prodaja kablov ugodno vpliva tudi na okolje. Tisti kabli, ki se odkupijo, se potem vrnejo v obtok. Kabli so sestavljeni iz kovin, ki so primerne za reciklažo. Tako baker, kot aluminij lahko z reciklažo ponovno uporabimo za različne namene.

Še posebej baker je odlična kovina za reciklažo. Ob tem namreč ne izgubi nobenih svojih lastnosti, njegova uporaba pa je pomembna pri večini industrij. Ko se take kable predela in ponovno uporabi, se manjša poseganje v naravo in posledično se v neki meri zmanjša tudi količina odpadkov.