16. 4. 2024
vinil

Vinil ostaja najbolj priljubljen material za talne obloge

Tla so v prostoru bolj pomembna, kot se ljudje zavedajo. Prostor zaokrožijo v neko celoto in dodatno poskrbijo za končni izgled. Obstaja več vrst talnih oblog, ki so zaradi tega ali drugega razloga priljubljene. Med vsemi talnimi oblogami, je vinil precej na vrhu. Ima namreč ogromno pozitivnih lastnosti, zaradi katerih je pogosta izbira pri novogradnjah, pa tudi pri tistih, ki prenavljajo hišo ali stanovanje. Vinilna talna obloga je primerna tako za zasebne, kot javne prostore, saj se lahko izbira med različnimi oblikami, barvami in vzorci talnih oblog. Če morda še niste prepričani, za katero talno oblogo bi se odločili, si v nadaljevanju preberite, zakaj so morda vinilne talne obloge prava izbira za vas.

Vinilne talne obloge za vsak prostor

Hoja po domačih tleh mora biti udobna, še posebej, ker doma večkrat hodimo tudi bosi. Za udobje bo zagotovo poskrbel vinil. Gre namreč za talno oblogo, ki je kljub svoji trdnosti in trpežnosti vseeno mehka na dotik. Hoja je prijetna, za kar so odgovorne vinilne plošče, ki so sestavljene iz več plasti.

Ne samo prijetne na dotik, vinilne plošče so prijetne tudi na pogled. Izbira različnih vzorcev in barv vinilnih plošč je res pestra. Največkrat gre za imitacijo lesa ali kamna v najrazličnejših odtenkih. Potem pa svojo piko na i doda še način polaganja. Vinilne plošče se lahko namreč polaga v vrsto ali pa v obliki ribje kosti.

Za talno oblogo iz vinila je značilna dolga življenjska doba, kljub temu pa je vzdrževanje minimalno in čiščenje enostavno. Za vzdrževanje ni potrebnih nobenih premazov in podobnega, saj imajo že plošče dodatne zaščitne plasti, ki varujejo pred poškodbami.

Prednosti vinilnih talnih oblog

Vinilne talne obloge imajo precej prednosti, zaradi katerih so priljubljena izbira. V prvi vrsti gre za material, ki je trpežen in trd, vseeno pa prijeten za hojo. Zaradi svoje trpežnosti, se na vinilu stežka poznajo mehanske poškodbe, kot so udarci, odrgnine in celo madeži. Zaradi svoje odpornosti, imajo vinilne talne obloge tudi dolgo življenjsko dobo.

Vinil je tudi vodoodporen. To pomeni, da ga lahko položite tudi v kuhinjo ali kopalnico, saj se vinil zaradi vlage v prostoru ali pogostega polivanja ne bo uničil. Zaradi tega je res odlična izbira za katerikoli prostor ne samo doma, ampak tudi v javnih prostorih.

Zgornja plast vinila je antibakterijsko in antiseptično obdelana, kar pomeni, da gre za priljubljeno talno oblogo za tiste domove, kjer so prisotni alergiki. Čiščenje pa je enostavno in vinilne talne obloge se lahko preprosto počisti z vlažno krpo.

Velika prednost vinilnih talnih oblog je način montaže, saj se je lahko lotite tudi sami. Sistemi na klik, ki so precej priljubljeni, omogočajo polaganje čez večino prejšnjih talnih oblog. Poleg tega za njihovo montažo ni potrebnega lepljenja in podobno.

Veliko modernih gradenj ima talno ogrevanje in vinil je oblika talne obloge, ki je primerna za montažo v takem primeru. Ogrevanje ne bo poškodovalo talne obloge, vi pa boste hodili po toplih tleh.

Kako sestavljena je vinilna talna obloga?

Vinilne talne obloge so izdelane iz umetnih snovi. Narejene so iz trde plastike, ki ji je primešana sol, polnilni dodatki, stabilizatorji in ostale primesi, ki zagotovijo, da je vinilna talna obloga dovolj trdna. Najpogosteje se pri vinilnih ploščah govori za LVT vinil, ki je kratica za Luxury Vinyl Tile oz. luksuzne vinilne plošče.

LVT plošče so tradicionalni vinil in so sestavljene iz več plasti, kjer je jedro najbolj pomembno. Pri LVT ploščah je jedro sestavljeno iz PVC materiala. Če pa želite nekoliko tršo talno podlogo, pa je morda boljša izbira vinilna plošča s SPC jedrom.

SPC je kratica za Stone Plastic Composition. Ta ima jedro izdelano iz nekaj plastike, v veliki večini pa iz kamna in nekaj dodatkov za stabilizacijo. Zaradi tega gre tu za vinil, ki velja za izjemno stabilno in trpežno talno oblogo.

Vinil na klik ali lepljenje?

Vinilne talne obloge se poleg sestave loči tudi glede na polaganje. Glede na polaganje se sam vinil nekoliko razlikuje. V osnovi gre torej za polaganje na klik ali lepljenje vinila.

Kot namiguje ime, gre pri vinilu na klik za polaganje vinilnih plošč, ki se skupaj spojijo s posebnim sistemom. Pri taki vrsti polaganja v osnovi ni potrebnega nobenega lepljenja in ostalih sistemov pritrjevanja. Take plošče se lahko položi na že obstoječi parket ali keramiko in so zato primerne za hitro prenavljanje prostorov. Vinilne plošče na klik lahko brez problema položite tudi sami, saj so resnično enostavne za vgradnjo.

Vinil za lepljenje pa je nekoliko bolj zahteven postopek, kjer je dobro razmisliti o najemu strokovnjaka za polaganje vinila, ki ima izkušnje s polaganjem vinila. Tu je najbolj pomembna priprava podlage, ki mora biti primerno ravna, zglajena in primerno zbrušena. Potem pa je na vrsti polaganje vinila, ki mora biti izjemno natančno. Mora se popolno prilegati površini in treba je paziti na vse stike. Ker gre za natančno delo, je treba pozornost nameniti tudi lepilu, ki mora biti enakomerno razmazano, da se ne pozna nobenih nepravilnosti. In ravno zaradi stopnje natančnosti in zahtevnosti, lepljenje v lastni režiji ni najbolj priporočljivo.