20. 7. 2024
zobni implantati pregled

Kdaj se odločiti za vgradnjo zobnih implantatov?

Zobni implantati so super pripomočki za brezzobo čeljust, če vam manjkajo vsi zobje ali pa samo nekateri in morda le eden. To, da manjkajo zobje v ustih, je ne samo estetski problem, ampak tudi zdravstveni, ker ne morete dobro žvečiti. To pa pomeni, da bo vaša prebava bistveno slabša, kar za sabo potegne tudi zdravstvene težave. Več o tem si lahko preberete na tej vezavi https://www.kirurgija-debevc.si/zobni-implantati/. Kakovostni zobni implantati rešujejo ta problem bolje od proteze ali mostička, ker se vrastejo v vašo čeljust in za vedno postanejo del vas, kot bi spet imeli svoje lastne zobe.

Zakaj so kakovostni zobni implantati boljši od protez?

Kakovostni zobni implantati imajo več bistvenih prednosti pred zobnimi protezami. V prvi vrsti ne padejo iz usta in jih ni mogoče požreti, kot se to dogaja pogosto pri protezah, sploh med spanjem. Proteze so izjemno nestabilne, če jih ne zalepite v usta.

zobni implantati
Potem, ko so zalepljene, pa jih ni prav lahko odstraniti in očistiti. Proteza vam lahko pade iz ust med kihanjem, kašljanjem, napenjanjem in smejanjem ter med jedjo. Pogosto se to zgodi med počitkom. To je res nerodno, še posebej, če ste med družbo ali imate govor. Takoj boste izgubili samozavest in se boste počutili slabo. Kakovostni zobni implantati s tem nimajo težav, ker so vgrajeni v vašo čeljust in je krona zoba navita na vsadek. Ko se okoli vsadka zaraste vaše tkivo, postane vsadek del vas in se ga več ne odstranjuje ali menja, ker je doživljenjski, če je vse v redu in če vzdržujte ustno higieno.
Pred mostički pa imajo tudi to prednost, da ni treba brusiti niti raniti sosednjih zob, zaradi česar lahko velikokrat tudi hitro propadejo in jih izgubite.

Na kaj morate biti še posebej pozorni pri vgradnji vsadkov?

Zobni vsadki ali strokovno zobni implantati so lahko narejeni kakovostno iz titana ali pa so manj kakovostni. Poceni vsadki s poceni storitvijo lahko pomeni, da se vam vsadek ne bo dobro prijel v čeljust in da boste imeli vnetja ter druge hujše težave z zobmi, zaradi česar lahko ostanete še brez drugih zob in vsadkov. Postopek je treba ponoviti in vmes urediti zdravljenje, kar lahko celoten postopek močno podaljša in podraži. Namesto, da bi bili na profitu, boste na izgubi.
To enostavno pomeni, da se najbolj splačajo kakovostni vsadki iz titana in da vam jih vsadi izkušen zobozdravnik pri nas v Sloveniji, ki bo gotovo sledil postopkom po vrsti, da bo z vašimi zobmi vse v redu. To pa pomeni, da bo najprej ugotovil zakaj ste zob izgubili in če bo ugotovil bolezni, vam jih bo najprej pozdravil, preden bo vsadil implantat.
Kakovostni zobni implantati so narejeni s posebnimi postopki, zato imajo grobo površino, na katero se potem lahko primejo tkiva in se zarastejo koli implantata, kot da je vaš lasten zob. Ker je postopek dražji, so tudi ti vsadki dražji. Vendar se splačajo, vsaj po izkušnjah zobozdravnikov do sedaj. Na vsadek vam bo potem zdravnik navil kakovostno keramično krono, ki bo gledala enako, kot vsi vaši ostali zobje in na zunaj ne bo opaziti nobene razlike. Vaš nasmeh bo seveda zopet popoln.