16. 4. 2024
vaje za ravnotežje

Vaje za ravnotežje pomagajo pacientom, da ne obležijo v postelji za vedno

Vaje za ravnotežje so nujne, če se vam zgodi ali vašim bližnjim, da je ravnotežje različnih vzrokov oslabljeno. Lahko gre za bolezen, poškodbo ali starost. Ravnotežje je človeku prirojeno. Gre za sposobnost, da vzdržuje ves čas pri ležanju, hoji in sedenju ali kateri koli drugi dejavnosti stanje ravnovesja, da ne pade. To pa zagotovita človekova motorika in senzorika. Iz tega vzroka je treba nujno vaje za ravnotežje začeti izvajati takoj, ko se zgodi problem ravnotežja, saj se mora človek zopet naučiti ravnotežje vzdrževati po naravni poti. Vaje za ravnotežje vplivajo na delovanje ravnotežnega sistema, ki je odvisen od vida, vestibularnega sistema, ki je v notranjem ušesu ter od somatosenzoričnega sistema.

Kako veste, da potrebujete vaje za ravnotežje?

Težave z ravnotežjem prepoznate takoj, ko se pojavijo. Takrat se vam nenadoma zvrti v glavi in se ne morete ujeti, ne da bi padli na tla, ko hodite, s stola ali postelje, ko sedite. Vaš občutek za ravnotežje je oslabljen in precej drugačen, kot ste bili do takrat navajeni. To je jasen znak, da potrebujete vaje za ravnotežje, ki jih lahko izvajate sami ali pa s pomočjo strokovnjaka fizioterapevta.
vaje za ravnotežje
Te vaje pomagajo v primeru živčno mišičnih bolezni, kot so možganska kap ali Parkinsonova bolezen, tudi multipla skleroza. Pacienti se napotijo na izvajanje vaj tudi, če so utrpeli poškodbe možganov. Te težave se pojavijo še pri bolnikih z avtoimunimi boleznimi. Pomagajo tudi pri bolečinah nevrološkega izvora in poškodbah živcev. Če imate ortopedske bolezni in poškodbe, kot so degenerativne spremembe, težave s hrbtenico ali zlome okončin in telesa, raka in druge bolezni. se vaje za ravnotežje močno priporočajo.

Kako vaje pomagajo?

Vaje za ravnotežje pomagajo tako, da ojačajo moč mišic, ki postanejo trdne in močne, da lahko organizem držijo pokonci in v ravnovesju. S tem pa se poveča tudi vzdržljivost mišic. S pomočjo vaj, boste lahko sedeli ali stali, brez, da bi vas zaneslo. Tudi, ko se boste gibali, na primer hodili, vstajali sli sedali, pokleknili in podobno, boste to storili brez, da bi padli. Vaje vam bodo pomagale pridobiti ponovne izkušnje, kot da ste zopet v otroški dobi, zato, da boste lahko ravnotežje vzdrževali in ga ves čas vzpostavljali.

Ali se lahko vaje izvajajo doma?

Vaje za ravnotežje lahko izvajate doma ali pa hodite na terapije v bolnišnico. V vsakem primeru, vas bo obravnaval fizioterapevt, ki vas bo naučil pravilno delati vaje. Spremljal vas bo in svetoval, kako boste najhitreje napredovali.  Fizioterapevt vas lahko obiskuje doma. Že pri prvem obisku vam bo postavil diagnozo, koliko časa bo terapija trajala in koliko lahko napredujete glede na vaše stanje in starost.

Veliko pacientov se odloča delati vaje za ravnotežje doma, ker jim je tako lažje, bolje se počutijo v domačen okolju in ni jim treba skrbeti, da bi obremenili domače. Domačim ni treba vedno gledati na to, da bodo takega človeka varno spravili na neko lokacijo. Tako se napredek ponavadi dogaja hitreje, kot če pacient obiskuje bolnišnico.

Kako poteka zdravljenje?

Fizioterapevt pacienta postopoma naučil pravilno izvajati vaje. Vaje se najprej izvajajo v ležečem položaju. Ko se pacient navadi na njih in jih pravilno izvaja, se začnejo izvajati v sedečem položaju. Ko vrtoglavice v tem položaju izginejo, pa se terapija nadaljuje v stoječem položaju. Uspehi so zato, ker se možgani spet naučijo in navadijo vzdrževati ravnotežje.

Večkrat se dogaja, da se pri nekaterih vajah v stoječem položaju spet pojavijo vrtoglavice. To je znak, da je treba dati več poudarka ravno na te vaje. Priporoča se, da se jih izvaja vsak dan. Na začetku verjetno ne bo šlo, kasneje pa, ko se pacient nauči, lahko sam vaje vsak dan vsaj 5 minut izvaja brez terapevta.

Izjemno pomembno je, da se vaje izvajajo redno, da se stanje ravnotežja ohranja. Če hočete imeti rezultate tudi na dolgi rok, se vaje priporočajo dlje časa tudi, ko ste že v redu. Brez teh vaj marsikdo obleži v postelji in ne more več opravljati vsakdanjih opravil. Cilj teh vaj je, da se pacient čim prej vrne k vsakdanjim opravilom.