20. 7. 2024
Kompresijske nogavice

Kompresijske nogavice za zdravje vaših nog

Zaradi današnjega hitrega življenjskega sloga in premalo posvečanja svojemu zdravju se lestvica krčno-žilnih bolnikov, vsak dan, bolj veča. Za nastanek krčno-žilnih bolezni je krivo več dejavnikov, na katere smo premalo pozorni in jim zagotovo posvečamo premalo svojega časa. Kompresijske nogavice so odličen moden pripomoček, ki prihaja v različnih oblikah in vam nudi prijetno oporo nog čez cel dan. Preprečujejo nastanek krčno-žilnih bolezni in pomaga pri potiskanju krvi iz nog v smeri srca.

Če v službi veliko sedite ali stojite, ste intenzivno športno aktivni ali veliko potujete, vam priporočamo, da si preberete spodnje nasvete za kompresijske nogavice, saj vam lahko pomagajo preprečiti nastanek venskih bolezni, s primerno uporabo kompresijskih nogavic.

V katerem primeru uporabimo kompresijske nogavice?

Uporaba kompresijskih nogavic se priporoča že preventivno, kadar veliko sedimo ali stojimo, veliko potujemo ali smo zelo športno aktivni. Kompresijske nogavice nudijo vašim nogam prijetno oporo, konec dneva preprečujejo zelo utrujene in težke noge ter preventivno pomagajo za odlično prekrvavitev in prehiter nastanek krčno-žilnih bolezni. Kadar pa že imate začetek venskih bolezni, je uporaba kompresijskih nogavic toliko bolj pomembna.

Zakaj?

Ker si boste tako zelo pomagali pri lajšanju in zmanjševanju bolezni. Naj vas ne bo sram, saj je zdravje in vaše dobro počutje na prvem mestu. V primeru, če bolezen jemljete kot samoumevno, lahko pride do poslabšanja in hudega stanja krčno-žilne bolezni.

Kaj je krčno-žilna bolezen?

Krčno-žilna bolezen je bolezen, pri kateri lahko trpite za krčnimi žilami, ki so lahko površinske ali pa globoke. Površinske, izstopajoče krčne žile lajšamo in zdravimo s kompresijskimi nogavicami ter raznimi geli in kremami, medtem, ko je pri globokih veliko težje, saj so vključene že razne operacije.

Pri globokih venskih boleznih je nevarnost za nastanek strdka, ki je lahko statičen ali pa potuje s krvjo. Slednji lahko zaide v srce in pljuča, kar pa lahko povzroči pljučno embolijo.

Kompresijske nogavice in njene vrste

Poznamo dve vrsti kompresijskih nogavic:

  • Preventivne nogavice
  • Terapevtske nogavice

Preventivne kompresijske nogavice služijo predhodnemu varovanju zdravja vaših nog tako, da vam s tem, ko jih obujete, zagotavljajo dobro prekrvavljenost, nudijo vam oporo čez dan in zagotavljajo konec dneva manj težke noge. Primerne so tudi, če veliko potujete, veliko sedite ali stojite, ter v primeru začetne stopnje nastanka žil, saj preprečijo napredovanje oz. ga lajšajo. Dobite jih lahko brez zdravnikovega predpisa.
Na voljo so nogavice z različno kompresijo:

  • 8 mmHg: primerne za osebe, ki dolgo sedijo ali stojijo, ter za noseče ženske;
  • 12 mmHg: za blago kompresijo utrujenih in težkih nog, predvsem med blago obliko krčnih žil med nosečnostjo;
  • 18 mmHg: primerne za terapevtske koristi utrujenih in težkih nog ter kompresije ob začetni fazi varikoze med nosečnostjo;
  • 24 mmHg: primerni za blage do zmerne venske bolezni po skleroterapiji in operaciji, blage do zmerne varikoze ter ob prisotnosti hujše varikoze med nosečnostjo.

Terapevtske kompresijske nogavice so nogavice, ki se uporabljajo, kadar je bolezen ven že na višji stopnji od začetne. Te nogavice vam lahko predpiše samo zdravnik in jih lahko kupite samo z njegovim podpisanim receptom. Nogavice vam bodo zagotovile visoko stopnjo kompresije, od 32 mmHg in več, zato ni primerna kar vsaka nogavica. Biti mora v skladu z vašo velikostjo stopala in vašo končno težo.

V spletni trgovini Blaginja.si boste našli kompresijske nogavice različnih vrst in barv, tako da boste brez skrbi lahko izbrali tisto, ki vam je všeč in seveda takšno, ki vam bo nudila podporo, ki jo vaše noge potrebujejo. Od zdaj naprej vam ne bo nerodno pokazati svojih nogavic izpod krila ali hlač, saj so zasnovane kot navadne najlonske nogavice oz. bombažne nogavice.

Torej, če povzamemo, bi rekli, da so težave z ožiljem zelo pogoste in ne prizadenejo samo starejših ljudi, ampak tudi mlade. Ker je današnji življenjski slog hiter in je dan skoraj prekratek, si premalokrat vzamemo čas zase in za zdravje.

Imejte se radi in poskrbite za svoje zdravje in zdravje svojih nog, saj so one tiste, ki vas prenašajo naokrog.