20. 7. 2024

Pomen moške frizure

Že v antični Grčiji so imele moške frizure veliko vlogo.  Če si imel dolge lase, si veljal oziroma imel status strašnega bojevnika ali pa odličnega filozofa, karkoli je že bilo področje v katerem si se ukvarjal. Kratke, ali pa obrite moške frizure pa predstavljale revščino in pa tudi suženjstvo. V starem Egiptu, so imeli sužnji ki so gradili piramide, obrite glave in prav tako so jih imeli tudi višji sloji prebivalstva, razlog za to pa so bile uši. Da so vzdrževali svoj status, pa so ljudje nosili lasulje.

moške frizureMoške frizure so imele tudi veliko vlogo kasneje v zgodovini, recimo sodniki, in politiki, so imeli tiste bele skodrane frizure, oziroma lasulje, ki so prikazovale njihov visok status, prav tako so za izgled frizure skrbeli višji častniki na ladjah in v vojski. Sedaj pa so časi bolj drugačni, sicer pa moške frizure še vedno prikazujejo nek status. Za primer lahko vzamemo več skupin ljudi, naprimer metalci, oni imajo bolj daljše lase, ki so lahko speti v rep ali pa so prosti, s takšnimi lasmi večinoma sporočate da poslušate bolj rock in metal glasbo. Blizu so jim tudi motoristi, ki imajo v večini čez dolge lase še ruto oziroma bandano z bolj temačnimi vzorci, kot so križi in lobanje. Moške frizure, za katere se vidi da so striktno urejene, počesane na prečo, ter ohranjajo svojo obliko v primeru naglih gibov, take frizure nosijo večinoma melanholiki, s tem sporočajo svojo urejenost ter organiziranost. Neurejene in preproste moške frizure pa lahko sporočajo dvoje, prvo je da ste preprosti, se ne ozirate in ne zapravljate preveč časa na izgledu frizure, v kolikor pa so lasje v takšni frizuri mastni pa ne sporočate nič dobrega.

Dejansko lahko z različnimi tipi frizur sporočate različne informacije o sebi, svojem stilu in zanimanju in ker si ljudje ustvarjamo mnenja o drugih ljudeh tudi glede na frizuro, je dobro, da izbiramo takšne moške frizure, ki nas najbolje predstavljajo.