25. 6. 2024

Sestavni deli računalnika

Ali ste mislili, da je računalnik v celoti zgrajen iz enega dela? Ne. Sestavni deli računalnika so zelo različni in jih poznamo zelo veliko. Sestavni deli računalnika so lahko grafične kartice, matične plošče, diski, procesor in še veliko ostalih.Sestavni deli računalnika

Sestavni deli računalnika se med seboj razlikujejo. Nekaj glavnih bomo našteli in jih opisali. Sestavni deli pa niso samo tisti, ki jih imamo v računalniku ampak so tudi tisti, ki nam omogočajo uporabo računalnika. To so različne tipkovnice, ekrani, miške…

Prvi pomemben sestavni del je procesor (CPE). Rekli bi lahko, da je procesor srce računalnika, saj obdeluje podatke nadzoruje in opravlja vse ostale enote. Poznamo več vrst procesorjev, vendar eni izmed boljših so zagotovo AMD-jevi. Danes so glavne lastnosti procesorja koliko ima število jeder, niti, frekvenca, koliko ima predpomnilnika.

Drugi sestavni del je grafična kartica, ki nam prikaže sliko na ekranu, kot jo poznamo danes. Sestavni deli grafične kartice so grafičnega procesorja, pomnilnika, digitalno-analognega pretvornika, in še nekaj ostalih delov. Pri nakupu nove grafične kartice je potrebno gledati na pomnilnik, takt procesorja in pomnilnika in katere izhode ima.

poleg tega pod sestavni dela računalnika spadajo tudi pomnilniki.  Notranji pomnilniki služijo, da programi delujejo, za njihovo delovanje. Notranji pomnilnik razdelimo na na dela in sicer na ROM in RAM. Seveda pomemben podatek pri nakupu novih je velikost, ki se danes giblje okoli 8 GB pri osnovnih računalnikih, hitrost in tip pomnilnika.

Seveda je še veliko sestavnih delov, vendar naj bo toliko zadosti. Če si želite ogledati še ostale sestavne dele pa si jih lahko najdete na raznoraznih internetnih straneh.