18. 7. 2024
najboljši vitamin d

Kako izbrati najboljši vitamin D?

V javnosti vse pogosteje nanese debata o vitaminu D, še posebej v hladnejšem delu leta, ko so dnevi kratki in je manj sončne svetlobe. Ta vitamin odigra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. A na trgu je na voljo na stotine različnih proizvajalcev in ponudnikov, katerega izbrati, da boste izbrali najboljši vitamin D? Berite naprej in vse vam povemo.

Vitamin D pravzaprav ni vitamin, ampak je prohormon, ki je fiziološko neaktivni ali blago aktivni predhodniki hormonov. Telesni metabolizem lahko prohormon po potrebi pretvori v dejansko fiziološko aktiven hormon. Sicer pa je vitamin D topen v maščobah in obstaja v dveh oblikah; kot holekalciferol, ki se sintetizira v koži ali ga telo pridobi iz hrane ter ergokalciferol, ki ga telo pridobi iz rastlinske hrane. To sta obe neaktivni obliki D vitamina, ki se mora še aktivirati s pomočjo hidroksilacije, kjer nastane aktivna oblika Vitamina D. šele aktiviran vitamin D lahko opravlja naloge, da na primer izboljšuje delovanje imunskega sistema.

Izberite najboljši vitamin D, da se izognete pomanjkanju
Lahko bi rekli, da je naše telo ob pomanjkanju Vitamina D v stanju zimskega spanja. Moderen način življenja, ko večino dneva preživimo v zaprtih prostorih in koža ni izpostavljena sončnim žarkom, ki v našem telesu sprožijo proizvodnjo Vitamina D3. Različne študije so pokazale, da ravno zaradi sodobnega načina življenja, je naše telo v stalnem pričakovanju zime – obdobje brez sonca. Posledica pa je neaktiven imunski sistem, počasna presnova in kopičenje zalog energije. Na drugi strani pa smo izpostavljeni tudi neprestanemu stresu na vseh področjih življenja in nenehna opozarjanja po izogibanju sončnim žarkom in uporabi sončnih krem, pripelje do pomanjkanja vitamina D3. Dolgotrajno pomanjkanje vitamin D3 se lahko kaže na različne načine, kot oslabele mišice, depresija, neprestana utrujenost in izčrpanost, motnje v krvnem obtoku, alergije, debelost, osteoporoza, rahitis itd.

najboljši vitamin d

Najboljši vitamin D, kje ga lahko dobimo?
Vsak posameznik mora poskrbeti, da poleg sončne svetlobe dobi vitamin D3 še iz drugih virov, kot sta kakovostna hrana in naravno prehransko dopolnilo. Največ D vitamina je v ribjem olju, telečjih jetrih, jajčnem rumenjaku, lososu, siru, gobah itd. A naravno prehransko dopolnilo je najboljši vitamin D Roberteka. To je edini izdelek na slovenskem trgu, ki vsebuje kar 1.750.000 internacionalnih enot čistega vitamina D3. Omenjeni vitamin D je pridobljen iz posebne vrste lišajev in tako primeren tudi za vegane. Pomembno je vedeti, da je D vitamin topen v maščobah, zato je pomembno, da je pripravljen v oljni tekoči raztopini. Takšna kombinacija omogoča boljšo absorpcijo kot pri tabletah, saj se večina absorpcije zgodi že v ustni votlini skozi sluznico, zato je to nedvomno najboljši vitamin D.

Kako izračunati, koliko vitamina potrebujete in kako se dozira najboljši vitamin D?
Poglejmo primer najprej za 70 kg osebo: 70 X 4 = 280; 280:7 = 40 Torej prvih 10 dni je priporočljivo doziranje 40 kapljic (40 000 I.E) vitamina D3 Roberteka, nato pa nadaljujte s 5 kapljicami (5 000 I.E.). zdaj pa poglejmo še primer za 50 kg osebo: 50 X 4 = 200; 200:7 = 29 torej prvih 10 dni je priporočljivo doziranje 29 kapljic (40 000 I.E) vitamina D3 Roberteka, nato pa nadaljujte s 5 kapljicami (5 000 I.E.). S takim načinom doziranja si zvišate nivo D vitamina v telesu nad 50 ng/ml. Uživanje je priporočljivo do močnejših sončnih žarkov, meseca junija. Pri daljšem konstantnem jemanju D vitamina je treba dodajati tudi magnezij. Znaki pomanjkanja magnezija se kažejo v glavobolu, nespečnosti, mišičnih krčih itd.

Sončni žarki – najboljši vitamin D
V poletnem obdobju izkoristite sončne žarke, saj je to najboljši vitamin D. osebe s svetlejšo poltjo so lahko na direktni sončni svetlobi med 11 in 15 uro do 10 minut, osebe s temnejšo poltjo pa do pol ure. Kože ne zaščitite s sončno kremo, namažite le obraz, da se izognete gubam.

Najboljši vitamin D dokazano prispeva k boljšemu delovanju imunskega sistema, pravilnemu delovanju mišic, ohranjanju zdravih kosti in zob, lažjemu premagovanju prehladov, absorpciji kalcija itd. Zato vedno, ko niste zadosti časa izpostavljeni direktni sončni svetlobi vzemite naravni dodatek – najboljši vitamin D.