22. 6. 2024
alzheimerjeva bolezen simptomi

Alzheimerjeva bolezen – simptomi in možnost zdravljenja

Ena najbolj zahrbtnih bolezni, ki prizadene starejšo populacijo je nedvomno Alzheimerjeva bolezen. Simptomi, ki očitno kažejo, da z osebo nekaj ni vredu, se lahko namreč pojavijo dokaj pozno, zaradi njihovega stopnjevanja pa jih lahko v zgodnji fazi tudi z lahkoto spregledamo. Prav zgodnje odkrivanje znakov pa je tisto ključno pri uspešnem preprečevanju napredovanja bolezni in ohranjanja človekovega dostojanstva – Alzheimerjeva bolezen ti namreč vzame vse, najhuje pa se je soočiti prav z izgubo samozavedanja in sposobnosti poskrbeti zase in svoje potrebe.

Prepoznajte Alzheimerjevo bolezen

Kot smo že omenili, je za uspešno zdravljenje pri Alzheimerjevi bolezni ključno njeno zgodnje odkrivanje. Ker gre za počasi napredujočo obliko demence, je prav hitro ukrepanje tisto, ki lahko kar najbolj uspešno upočasni in ublaži njene posledice. Zavedati se je namreč potrebno, da prizadetih delov možgan ni več mogoče vrniti v prvotno stanje, saj živčnih celic (vsaj za zdaj)še ne znamo obnavljati. Za Alzheimerjevo bolezen tako ne poznamo zdravila, vendar pa zahvaljujoč napredku v medicini danes že poznamo učinkovite metode, ki dokazano zelo uspešno zavirajo napredovanje in ljudem omogočijo dostojno, pri nekaterih pa celo popolnoma samostojno življenje.

Kako torej prepoznati, ali je vašega bližnjega doletela Alzheimerjeva bolezen? Simptomi, ki se najpogosteje pojavijo že na samem začetku so motnja kratkoročnega spomina, zmedenost in resne motnje ostalih kognitivnih funkcij. Če pri svojem starejšem sorodniku opazite kaj od naštetega, je to lahko znak za začetek bolezenskega dogajanja. V tem primeru bodite nekoliko bolj pozorni, priporočljivo pa je obiskati tudi zdravnika.

Ko bolezen počasi napreduje, se njen vpliv razširi na različne dele možganov, kar vodi do nastanka nastanejših simptomov. Svojci lahko pri prizadeti osebi opazijo znatne spremembe razpoloženja in obnašanja, hujšo zmedenost, dezorientacijo, sumničavost, blodnje in hujše motnje spomina. Pojavijo se lahko celo težave pri govoru, požiranju ter hoji. Ko družina želi pomagati svojemu bližnjemu, pa se pojavi največji problem, ki ga prinaša Alzheimerjeva bolezen. Simptomi, ki smo jih našteli, so namreč vidni le okolici, bolnik namreč v njih sploh nima uvida, zato pogosto zdravljenje odklanja

Kaj storiti?

Če pri svojem bližnjem opazite demenci podobne simptome, je pomembno, da se z njim čimprej pogovorite ter ga napotite k osebnemu zdravniku. Le zgodnja diagnoza in ustrezni preventivni ukrepi bodo namreč pomagali pri posledicah, ki jih povzroča Alzheimerjeva bolezen. Simptomi, podobni demenci, so jasen znak, da oseba potrebuje pravočasno zdravniško pomoč. Prav ta namreč pomaga pri preprečevanju prehitrega napredovanja bolezni, predpisana strokovna terapija pa pomembno izboljša kakovost življenje bolnika in seveda tudi svojcev. Alzheimerjeva bolezen je namreč izredno težka tudi za osebe okoli bolnika.

alzheimerjeva bolezen
Alzheimerjeva bolezen – simptomi in zdravljenje

Kako poteka pregled pri zdravniku in postavljanje diagnoze? Specialist nevrolog s pomočjo različnih kognitivnih testov, MRI preiskave in natančnega kliničnega pregleda oceni funkcionalno stopnjo demence. Na podlagi dobljenih izvidov pa bolniku priporoči nadaljnjo terapijo.  Prav tako pa nevrolog na podlagi izvidov oceni, ali je posameznik primerena tudi za TPS® terapijo z Neurolith sistemom.

Transkaranialna pulzna stimulacija

Transkaranialna pulzna stimulacija (TPS®) velja za revolucionarno metodo na področju Alzheimerjeve bolezni. Izvajajo jo v Centru fizioterapije Ljubljana in ima vrhunske rezultate pri bolnikih z blago Alzheimerjevo boleznijo. Njen glavni cilj je spodbujati, predvsem pa ohranjati duševne sposobnosti ljudi s to nehvaležno boleznijo. S pomočjo akustičnih impulzov, ki se uporabljajo za tarčno stimulacijo predelov možganov, ki jih prizadene Alzheimerjeva bolezen. Simptomi pa se postopoma ublažijo na račun spodbujene tvorbe novih krvnih žil v možganih. Slednje namreč močno pospešijo regeneracijo možganskih celic. S pomočjo TPS® terapije se poleg tega bistveno poveča prepustnost celičnih sten in metabolična aktivnost. Slednja v centralnem živčnem sistemu spodbuja nevromodulacijo.

Čeprav je Alzheimerjeva bolezen še dokaj neraziskana, njeno zdravljenje pa močno omejeno, pa prav terapije, kot je TPS® predstavljajo žarek upanja, da se tudi na tem področju dogajajo revolucionarna odkritja, ki bodo ljudem s to neizprosno boleznijo omogočile človeka vredno življenje.