17. 4. 2024
ročna limfna drenaža

Ročna limfna drenaža ima številne koristne učinke

Limfa predstavlja pomemben del našega telesa, saj je vključena v odnašanje odpadnih snovi iz tkiv. Ročna limfna drenaža je masažna tehnika, ki spodbuja pretok limfe in tako pomaga pri transportu limfne tekočine iz vnetih, oteklih delov.

Kaj je limfa?

Limfa, slovensko tudi mezga, je telesna tekočina, ki teče po mezgovnicah, ki so del limfatičnega sistema. Večina nas limfo povezuje s sistemom limfnih kanalov in vozlov, ki se ob zmanjšanju imunske odpornosti telesa, povečajo.

Limfa vsebuje predvsem levkocite (bele krvne celice), med glavne naloge limfnega sistema pa sodijo: vračanje tekočine, ki vsebuje odpadne snovi, iz tkiv do osrednjega dela ožilja; odstranjevanje bakterij ter odpadnih proizvodov telesa ter ohranjanje ravnotežja količine tekočine v telesu.

Kaj je ročna limfna drenaža?

Ročna limfna drenaža je posebna oblika masaže kože, ki pomaga pri gibanju limfe iz otečenih delov telesa. Tehniko sta za zdravljenje otečenih limfnih vozlov leta 1936 v Parizu razvila zakonca Vodder. Ročna limfna drenaža je tehnika, ki se jo najprej izvaja na nepoškodovanih mestih, saj se na ta način zagotovi mesta za zastalo tekočino na oteklih mestih. Med glavne učinke tehnike prištevamo odpiranje delujočih limfnih vozlov, prehajanje beljakovin in tekočine do teh mest ter spodbujanje pretoka skozi limfni sistem. Začetek in konec izvajanja tehnike sta običajno namenjena globokemu dihanju (iz trebušne prepone), ki pomaga tako pri sproščanju kot tudi povečanju gibanja tekočine proti srcu.

Ročna limfna masaža vključuje štiri gibe, ki jih strokovno usposobljen delavec izvaja tekom izvedbe. Ti gibi so: krožni gibi, gibi črpanja, gibi dajanja in obračalni gibi. Gre za nežne gibe, ki pri osebi ne smejo sprožiti bolečine. Med masažo oseba leži v ležečem položaju.

 

Ročna limfna drenaža je masažna tehnika s številnimi terapevtskimi in preventivnimi učinki.

 

Komu je namenjena ta masažna tehnika?

Ročna limfna drenaža je tehnika, ki je namenjena bolnikom, ki se soočajo z različnimi boleznimi, ki se kažejo kot zatekanje okončin (na primer z limfedemom, lipedemom), pri bolnikih s postoperativnimi in posttravmatskimi edemi, bolnikih z nezadostnim delovanjem ven; bolnikih, ki prejemajo paliativno nego; bolniki, ki se soočajo s stresom, lahko pa se uporablja tudi za sproščanje pritiska pri boleznih možganskega predela.

Tehnika je uporabna tudi kot preventiva, ki pomaga pri ohranjanju napete in elastične kože, spodbuja zmanjševanje telesne teže in celulita, ugodno vpliva na zmanjšanje zabuhlosti ter pomaga pri zdravljenju aknaste in problematične kože. Prav zaradi širokega nabora možnosti je izbira te masažne tehnike primerna za širok nabor posameznikov, ki potrebujejo terapevtsko pomoč in tudi tiste, ki želite delovati preventivno in poskrbeti za zdravje celotnega telesa.

Koristni učinki masažne tehnike

Ročna limfna masaža zagotavlja širok nabor koristnih učinkov na zdravje posameznikov, pri tem na prvem mestu izpostavljamo spodbujanje transporta in odstranjevanja tekočin (in odpadnih snovi). Poleg tega tehnika stimulira pretok krvi ter regeneracijo tkiv, usmerja in poveča pretok limfe, zmanjša otekanje in zastajanje vode, izboljša delovanje imunskega sistema (saj odstrani strupene snovi), zmanjša vidnost celulita, spodbuja delovanje ledvic, spodbuja sproščanje telesa in duševnosti posameznika ter telo napolni z energijo.  Masažna tehnika je priporočljiva tudi za uporabo pri športnikih, pri katerih se izvaja kot priprava mišic in fizični napor, kar pomaga tudi pri regeneraciji telesa. Dodatno pomaga pri zmanjšanju bolečine ter vnetjih.

 

Masažna tehnika je namenjena osebam z različnimi težavami.

 

Kako pogosto naj izberem to tehniko?

Masažno tehniko ročne limfne masaže je potrebno, če želimo doseči vidne rezultate, izvesti več kot samo enkrat. Pred prvim srečanjem se je smiselno o načinu izvedbe tehnike ter načrtu izvedbe za dosego želenih rezultatov, pogovoriti s izobraženim strokovnjakom, ki bo masažno tehniko izvajal. Pogostost izvedbe tehnike je sicer odvisna od resnosti, lokacije in same otekline, ki jo želimo z izvajanjem tehnike odpraviti. Običajno se tehniko na začetku izvaja pogosteje (lahko tudi večkrat tedensko), nato pa z vse daljšimi zamiki (več tednov), ki pomagajo pri ohranjanju novega stanja vašega telesa.

Zaupajte strokovnjakom in se, v primeru, da pri sebi opažate otekline, obrnite na njih. Ponudili vam bodo strokovno svetovanje, vam podrobneje predstavili limfni sistem ter na podlagi vašega stanja tudi svetovali o smiselnosti izvajanja tehnike za vas. Prepričani smo, da nad rezultati ne boste razočarani.