25. 6. 2024

Ekološko ogrevanje s pečmi na drva

Lesna biomasa je gorivo, nadvse primerno za centralno ogrevanje najrazličnejših zgradb. Ker je Slovenija bogata z lesnimi viri, so polena dostopna na skorajda vsakem koraku – po ugodnih cenah. Mnogo prebivalstva biva tudi na podeželju, kjer je gozdove potrebno redno čistiti – zanje je kot nalašč, da se ogrevajo s pečjo na drva.

Peči na drva so tradicionalen način, s katerimi je mogoče hišo spremeniti v dom – že od nekdaj. Čeprav se nahajamo v 21. stoletju, peči na drva še vedno ostajajo vir centralnega (ali dodatnega) ogrevanja, ki ustreza velikemu številu gospodinjstev. Poleg tega, da je ogrevanje na drva izjemno poceni (oz. zastonj, če drva pripravljate sami), je tovrstno ogrevanje tudi ekološko. Drva kot energent so CO2 nevtralna, hkrati pa predstavljajo tudi obnovljiv vir energije.

Ker obstajajo različne peči na drva se pred nakupom pozanimajte o lastnostih različnih modelov. V naši trgovini (http://vodnar-letral.si/194/peci-na-drva/)boste našli različne modele centralnih peči na drva. Le-te bodo z lahkoto ogrevale vaš celoten dom, hkrati pa poskrbele za konstantno vzdrževanje ugodne bivalne temperature. Običajno so izdelane iz litega železa ali jekla. Materiala sta kakovostna ter omogočata dolgo življenjsko dobo, med seboj se glede na zmogljivost skorajda ne razlikujeta. Jeklena peč omogoča nekoliko enostavnejše vzdrževanje, sicer pa se materiala med seboj razlikujeta zgolj vizualno.

Čeprav vse peči na drva delujejo na podoben princip (torej, da se vanje vrže polena, ki nato gorijo ter oddajajo toploto), se med seboj razlikujejo glede na način izgorevanja. Osnovni modeli z zgornjim izgorevanjem delujejo s pomočjo atmosferskega vleka dimnika. Nekateri imajo tudi vgrajen ventilator. Le-ta dovaja zrak pod drva ter tako regulira izgorevanje. Peči z ventilatorjem dosegajo boljše izkoristke. Poznamo tudi peči, ki delujejo s pomočjo uplinjanja polen. Te so najučinkovitejše in dosegajo najboljše vrednosti. V primeru namestitve peči na uplinjanje polen, je potrebno v hišo namestiti tudi zalogovnik toplote, kjer se skladišči njen presežek.