16. 4. 2024
etiketirke

Etiketirke so nujne za vsako trgovino in proizvodnjo izdelkov za na prodajne police

Etiketirke so priročne naprave ali stroji, ki opremijo vaše izdelke z etiketami. Na voljo so ročne ali strojne avtomatske etiketirke, ki so namenjene večjim količinam izdelkov in serijski proizvodnji. Izdelki morajo biti opremljeni z etiketami, da se razlikujejo od drugih izdelkov, da je vidno, kaj vsebujejo pakiranja in tudi za deklaracijo mora biti nujno prostor, ki se tudi nalepijo s pomočjo etiketirke. Nalepke morajo biti natisnjene profesionalno, da se ne umažejo in ne spacajo, imeti pa morajo tudi dovolj močno lepilo, da ne padejo stran z embalaže.

Kdaj uporabiti ročne etiketirke?

Ročne etiketirke so majhne in priročne za uporabo pri majhni količini izdelkov, ki so raznovrstni, kjer bi bil stroj dejansko preveč potraten. Ta mala naprava, ki jo držite v rokah, je sposoben tiskalnik s pametnimi funkcijami, ki zna natisnili na etikete besedilo in slike v več formatih ter črtne in druge kode.

Van namestite rolico etiket, ki so lahko več dimenzij in oblik in že lahko delate. Preko LCD zaslona pa boste z lahko upravljali to napravo, ki se lahko poveže tudi z drugimi napravami, saj zaslon na dotik to omogoča.

etiketirke

Stroji za etiketiranje

Strojne etiketirke so namenjene večji proizvodnji, kjer imate več artiklov za polepiti, saj gre na ta način hitreje in lažje ter bodo tudi etikete nalepljene bolj natančno ter enakomerno na embalažo. Lepi se lahko na katero koli vrsto embalaže, na okroglo, kvadratno, več kotno in na kateri koli material od stekla, kartona do kovine in plastike.

Etikete je najbolje, da že prej natisnjene in navite na kolute, katere se potem namesti na stroj, ki dela vse avtomatsko ali polavtomatsko. Podaja embalažo in jo lepi z etiketami. Vi samo poskrbite, da zamenjate prazen kolut z novimi etiketami ali če morate zamenjati embalažo in proizvod, morate namestiti druge etikete.

Strojne etiketirke delujejo tako, da imajo transportni trak. Na začetku naložite embalažo in namestite nastavitve na pravilno velikost ter obliko embalaže. Nato namestite še etikete in zaženete stroj, da s pomočjo tekočega traku odpelje embalažo preko postopka lepljenja. Na koncu z zbirnega mesta le poberete embalažo in jo zapakirate v škatle ali gajbice.

Kako izbrati etiketirko?

Etiketirke izberete tako, da veste točno, kaj boste lepili. Prodajalcu razložite, kakšno embalažo imate, katere oblike in kakšne dimenzije. Nekateri stroji so namenjeni samo okrogli embalaži, drugi so namenjeni samo ploščati embalaži. So pa tudi taki, ki lahko delajo z obema vrstama embalaže in so hibrid ter najbolj sposobni ter seveda cenovno tudi med dražjimi stroji.

Ti stroji za lepljenje etiket so lahko avtomatski, polavtomatski ali ročni. Vendar se ne razlikujejo samo po tem in katero vrste embalaže lahko lepijo, ampak imajo tudi precej drugih specifičnih lastnostih, ki jih je dobro poznati, predene se odločite za nakup oziroma investicijo v tak stroj, ki vam bo olajšal in pohitril proizvodnjo produktov.

Dobro je torej poznati tehnične lastnosti etiketirke. Vedeti morate, kako velike so, ali bo taka etiketirka lahko v vaših prostorih. Vedeti je treba tudi, kakšen je notranji premer koluta, na katerem so navite etikete. Nujno morate vedeti, kakšne dimenzije embalaže ta stroj zmore lepiti, da ne bo vaša embalaža potem prevelika ali premajhna za tak stroj.

Kdaj se splača kupiti etiketirko in kaj morate še vedeti

Strojna ali ročna etiketirka se vam splačata le, če ju boste res redno uporabljali in imate dovolj proizvodov, da boste z njimi tudi povrnili vašo investicijo. O tem je treba res razmisliti. Pri nakupu takega stoja pa bodite precej pozorni na to, iz katerih materialov je stroj izdelan, ker se potem prepozna kvaliteta stroja.

Kvalitetni stroji imajo tudi dolgo življenjsko dobo in delujejo brezhibno ob rednem servisu, zato z njimi ne boste imeli težav. Ko boste kupovali tak stroj se pozanimajte o servisu, ki mora biti dober in odziven ter dovolj blizu vas, da se vaša naprava redno vzdržuje ali popravi v primeru okvare, da lahko delate naprej.