15. 7. 2024
zamenjava upravnika

Kdaj je zamenjava upravnika nujna?

Kdaj je zamenjava upravnika nujno potrebna? Predvsem takrat, ko pride do krhanja zaupanja med lastniki stavb ter upravniki, katerim so lastniki zaupali, da bodo dobro upravljali s stavbami in ravnali z njimi kot dobri gospodarji, preudarno ter varčno in ekonomično. Upravniki so različni za različne pokrajine in imeta ter celo četrti in najbolje je izbrati tistega, ki ni samo dober ter zaupanja vreden ter tudi pozna lokalni okoliš, kot na primer upravnik Ljubljana mesto.

Včasih je zamenjava upravnika res nujna, kadar lastniki ali najemniki niso več zadovoljni z upravljanjem stavbe. Ponavadi gre za bloke, večstanovanjske hiše in velike stolpnice ali objekte. Lastniki izrazijo svoje nezadovoljstvo nad na primer ceno upravljanja, kurjenja, čiščenja ali nad tem, da je nekdo stavbe zanemaril in za njih ne skrbi, da bi bile varne, uporabne, primerne za bivanje vseeno pa pobere denar.
zamenjava upravnika
Zamenjava upravnika je tudi potrebna v primeru, da se sumi, da upravnik v svoj žep daje denar, ki ga zbirajo lastniki in najemniki za obnovo stavbe, za vzdrževanje ali zavarovanje. Čim pride do sumov in nezaupanja, je dobro, da se najde upravnika, ki bo vsem zbujal zaupanje in bodo vsi ljudje mirno spali, saj bodo vedeli, da nekdo upravlja z njihovim premoženjem dobro ter racionalno. Zamenjava upravnika zahteva skrbno pretehtanje, kdo bo prevzel vodenje stavbe in mora biti soglasno z vsemi lastniki stanovanj, drugače ne uspe. Včasih je zato zamenjava upravnika kar dolgotrajen in zahteven projekt, če se solatniki ali lastniki ne strinjajo 100 %. Največkrat ima kdo od tega posebno korist, takrat pa žal pomagajo le druge višje inštance.
Dobro premislite, kaj je za vas najbolj pomembno in se prej pogovorite z upravnikom ter ga nekaj čas opazujte. Pojdite pogledat, kako upravlja druge stavbe in se pogovorite s stanovalci, ki vam bodo lahko upravnika priporočili ali pa tudi ne, tako boste najbolj vedeli, pri čem ste.