20. 7. 2024

Suhe oči lahko prizadenejo vse

Čeprav nimate slabega vida in ne nosite očal, lahko pride do težav oči. To ne pomeni, da boste morali nosit očala ampak se gre za čisto nekaj drugega. To pomeni, da imaš suhe oči. To ni bolezen, to se lahko vsakem zgodi, pomeni, da nimate dovolj solz, da bi vaše oči bile vlažne. Saj, ko si po očem pomanemo vidimo oziroma občutimo, da so oči vlažne. Ampak zaradi tega se ne rabite sekirat, saj si lahko sami pomagamo ali pa obiščemo svojega zdravnika. Kako premagati suhe oči pa vam bom predstavila v nadaljevanju, zato kar ostanite dalje gor in berite naslednje vrstice.

Če malo berete po spletu in se pozanimate povsod je nekako omenjeno, da suhe oči pride v starejših letih ali pa pri ženskah v menopavzi. Samo vemo, da nobena stvar več danes ne izbira let, da pride ko ji paše. Ni najbolj pametno povedano ampak lahko vas vedno preseneti, tudi mogoče v mlajših letih. Res, da ko ste starejši se zmanjša izločanje samih solz in zato pride do te težave, ki ji pravimo suhe oči. In sigurno vas zanima kdaj pogosto pride do težav? Pri računalniku se to bo zgodilo zelo hitro. Takrat najbolj pogosto to ljudje opazijo, ker premalo krat se pomežikne in seveda se solzni film ne obnavlja, kot bi se moral. Prav tako so krivi prostori, kjer je klima, prav tako leče. Ampak ne sedaj misliti in rečti, da sedaj pa ne bom več leč nosil.

Prav tako boste suhe oči hitro opazili, če se to zgodi pri vam. In sedaj se ne rabite s tem obremenjevati in vsak dan nekako gledat, če se že to dogaja pri vam, ker ste ogromno na računalniku. Pomeni, da boste opazili takrat neko zbadanje v samih očeh, pomislili boste da vam je nekaj padlo v samo oko. Res, da se lahko zaradi tega pojavi vnetje ali kaj podobnega. Zato tudi ne preveč dolgo čakat doma ampak le obiščite zdravnika ali pa stopite v lekarno, da vam predpišejo kapljice ali kaj drugega.

suhe oči
suhe oči

Ogromno lahko sami naredimo, saj poznamo sedaj vsaj nekaj vzrokov. Saj ne rabimo sedaj iti vstran od računalnika zaradi tega ali pa ven iz prostorov, kjer je klima. Lahko pa na drug način malo pazimo in se držimo nekih pravil. Zakaj bi bili, ko ste starejši cel dan na računalniku ali drugih napravah. Vzemite si kar odmor in po nekaj minut bodite na računalniku. V prostoru si nekaj kupite, da bo vlažnost vedno prisotna, saj suhi zrak tudi lahko povzroči suhe oči. Mogoče res raje nosite očala, prav tako se vsaj malo klime izogibajte. Nisem rekla, da teh stvari ne smete več uporabljati samo mogoče malo pazite, da suhe oči ne bodo še vas prizadele in da boste zdravi. Zgoraj imate tudi spletno stran, kjer najdete še ogromno koristnih informacij.

Kapljice za suhe oči vam lahko vse skupaj olajšajo. Ne kupovati prek spleta, če se prvič s suhimi očmi srečujete. Idite do vaše lekarne in povejte kakšno težavo imate. Če vam tam ne bodo znali svetovati in pomagati, vas bo farmacevtka poslala do vašega zdravnika.