20. 5. 2024
Samoplačniški ultrazvok

Hitra in enostavna pot do samoplačniškega ultrazvočnega pregleda

V medicinskem centru Hipokrat imajo v ponudbi samoplačniški ultrazvok Ljubljana, ki ga izvaja vrhunska strokovnjakinja, specialistka radiologije. Samoplačniški ultrazvok na vrhunski strokovni ravni obsega pregledovanje različnih mehkih tkiv v telesu človeka. V medicinskem centru v Ljubljani nudijo različne ultrazvočne preglede, ki jih lahko opravite samoplačniško. Med njimi so samoplačniški ultrazvok trebuha, samoplačniški ultrazvok mehkih tkiv, podkožja in mišic, dojk, rame, kolena, sklepov, vratu, mod, vratnih žil ter ščitnice.

Samoplačniški ultrazvok v Medicinskem centru Hipokrat omogoča hitro in enostavno pot do vrhunskega ultrazvočnega pregleda. S tem se lahko izognete dolgim čakalnim dobam in si zagotovite hiter in točen termin pregleda, ki bo opravljen v najkrajšem možnem času. Strokovnjakinja bo poskrbela za hitro, strokovno ter neboleče izvedbo pregleda.

Hitra in ponovljiva preiskava

Samoplačniški ultrazvok je varna metoda preiskave, ki jo je mogoče izvajati večkrat zapored. S tem se lahko spremlja potek zdravljenja brez škodljivih vplivov na človeški organizem. V Medicinskem centru Hipokrat vam nudijo hitro in cenovno ugodno izvedbo samoplačniškega ultrazvoka.

Kako deluje ultrazvok?

Ultrasonografija je slikovna tehnika, ki temelji na ultrazvoku, omogoča vizualizacijo različnih tkiv v telesu ter odkrivanje morebitnih patologij ali poškodb. Ultrazvočni aparat oddaja ultrazvočne valove različnih frekvenc skozi ultrazvočno sondo. Ti valovi se lahko gibljejo skozi tekočine in tkiva, vendar ne prodrejo skozi zrak ali gosto mineralno tkivo. Kristali na konici sonde proizvajajo ultrazvočne valove preko piezoelektričnega učinka, sproženega z električnim impulzom. Valovi potujejo skozi telo, se odbijejo in absorbirajo v različnih tkivih, odvisno od njihove gostote. Odbiti valovi se pretvorijo v električne impulze, ki jih računalnik pretvori v sliko tkiva na zaslonu glede na njegovo prepustnost za ultrazvočne valove.

Gibanje krvi skozi zaklopke in žile lahko natančno merimo z uporabo doplerskih ultrazvočnih metod, znan tudi kot UZ doppler. Te metode lahko zajamejo najvišjo hitrost pretoka krvi vzdolž celotnega merilnega območja ali le hitrost na določenem ožjem področju. V barvnem načinu, znanem kot barvni doppler, se pregleduje pretok skozi zaklopke, žile ali anatomske ožine.

Praktična uporaba ultrazvoka

Praktična uporaba ultrazvoka temelji predvsem na dveh njegovih lastnostih: sposobnosti dobrega širjenja skozi tekočine in kovine ter na njegovih učinkih na snov, skozi katero se širi. Količina energije, ki jo prenaša valovanje v snov, je odvisna od njene vpojnosti, kar pa določa, kolikšen del energije se v njej absorbira.

Ultrazvok v medicini – odlično orodje za neinvazivne preglede

Medicina danes največ izkorišča prednosti ultrazvoka kot varnega in nebolečega načina pregledovanja telesa. Najpogostejša uporaba ultrazvoka v medicini je ultrazvočni pregled, pri katerem se valovi oddajajo pulzno. Ti impulzi potujejo skozi telo pacienta, pri čemer se slabijo zaradi absorpcije in odboja v tkivih. Običajno se za ultrazvočne preiskave uporablja frekvenčno območje med 0,5 in 10 MHz, pri čemer se frekvenca prilagodi glede na globino pregledanega dela telesa. Napredna računalniška tehnologija omogoča prikaz slike notranjosti telesa, ki ponuja trenutni prerez specifičnega telesnega področja.

Pridobivanje podrobne slike

Z opazovanjem telesa iz različnih kotov ter z zajemanjem hitrih zaporednih slik je mogoče pridobiti tudi tridimenzionalne slike in podatke o gibanju organov. S tem pristopom lahko zdravniki dobijo celovit vpogled v anatomijo in delovanje pregledanega dela telesa.

Izmerjene hitrosti in prekrvavljenost

Ultrazvok omogoča tudi merjenje hitrosti krvnega pretoka s tehniko, imenovano UZ doppler. S tem postopkom zdravniki pridobijo informacije o hitrosti in količini krvi ter drugih delcev, ki potujejo po žilah. Ta informacija je ključna pri ocenjevanju prekrvavljenosti organov ter odkrivanju morebitnih nepravilnosti ali blokad v krvnem obtoku.

Uporaba ultrazvoka v medicini

Ultrazvočna diagnostika je izjemno koristna za preučevanje mehkih tkiv. V različnih medicinskih panogah se ultrazvok uporablja za različne namene kot so preiskave srca, trebušnih organov, mišično-skeletnega sistema ter ginekološki in urološki pregledi. Z njim lahko natančno preučimo stanje tkiv, odkrijemo morebitne nepravilnosti in postavimo diagnoze.

Koristi majhne jakosti ultrazvoka

Ultrazvok pri majhni jakosti ima pozitivne učinke na človeški organizem. Sproži lahko rahlo masažo tkiva, kar povečuje cirkulacijo krvi in oksigenacijo. Termični učinek pri primerni jakosti ultrazvoka pa lahko pomaga pri zdravljenju določenih obolenj, kot je na primer terapija tumorjev. Vendar je treba pri terapiji z ultrazvokom paziti na pravilno jakost, saj je ta odločilna za uspešnost terapije.