20. 5. 2024
Pomoč na domu

Pomoč na domu omogoča bivanje v domačem okolju

Zavedati se moramo, da lahko bolezni, težave pri gibanju ali druge starostne težave bistveno otežijo opravljanje vsakodnevnih nalog, ki so za mnoge samoumevne. Pomoč na domu je dragocena možnost za tiste, ki si želijo ostati v svojem domačem okolju tudi v poznejših letih življenja. Izbira ustrezne pomoči na domu lahko predstavlja izziv za posameznika in njegove svojce. Z Junaki na domu imate možnost brezplačnega strokovnega svetovanja, ki vam pomaga pri izbiri prave storitve za vaše potrebe.

Pomoč na domu

Zagotavljanje samostojnosti v starosti

Za vsakega posameznika je ključno, da lahko čim dlje ostane samostojen in samozadosten pri vsakodnevnih opravilih. Pomoč na domu je oblikovano za tiste, ki živijo v domačem okolju, vendar zaradi starosti ali invalidnosti potrebujejo pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Junaki na domu vam nudijo pomoč na domu.

Storitev lažje oblike pomoči starejšim na domu vključuje podporo posameznikom, ki delno še zmorejo opravljati osnovna dnevna opravila, a ob tem potrebujejo pomoč. To pomoč na domu zagotavljajo izvajalci, ki nudijo asistenco pri različnih dejavnostih kot so osnovna dnevna opravila v domačem okolju, osebna higiena, oblačenje, hranjenje, gibanje po stanovanju, vzdrževanje osebnih pripomočkov ter varovanje in nadziranje stanja uporabnika preko noči.

Izvajanje fizioterapije za optimalno gibljivost in funkcionalnost

Namen fizioterapije je pomagati posameznikom razvijati, vzdrževati ali obnoviti optimalno gibanje ter funkcionalne sposobnosti. Skupaj s fizioterapevtom se lahko odločite za terapijo, ki je najbolj primerna glede na vaše zdravstveno stanje in potrebe. Priporočamo kombiniranje fizioterapije z drugimi storitvami kot sta delovna terapija in vadba za starejše na domu.

Oskrba pri težjih oblikah bolezni in težav

Pomoč na domu je namenjena tudi izvajanju zahtevnejših vsakodnevnih opravil in drugih dejavnosti. Skupaj boste načrtovali potek izvajanja, pogostost obiskov ter pripravili načrt pomoči na domu, ki bo prilagojen vašim potrebam in zmožnostim. Kljub temu pa spodbujajo samostojnost pri opravljanju tistih dejavnosti, ki jih še zmorete sami.

Strokovna pomoč pri negi na domu

Družine, ki se soočajo s starostjo ali hujšo boleznijo enega od svojih članov, se pogosto srečujejo z izzivi pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti in oskrbi. To lahko povzročijo zdravstvene težave, poškodbe ali druge omejitve, povezane s starostjo. Storitve težje oblike pomoči starejšim na domu zajemajo širok spekter vsakodnevnih opravil, vključno s pomočjo pri temeljnih dnevnih aktivnostih, oskrbo in nego kot so kopanje, tuširanje, britje in nega las ter nohtov, pomočjo pri oblačenju in slačenju, zagotavljanjem hrane in pijače, pomočjo pri gibanju po stanovanju ali zunaj, vključno s hojo s pripomočki ali brez njih ter pri vstajanju iz postelje, stola ali invalidskega vozička, izvajanjem osnovnih življenjskih potreb, vzdrževanjem in nego osebnih ortopedskih pripomočkov, ter nadzorom in varovanjem uporabnika med nočnim počitkom.

Pomembnost strokovne pomoči pri negi na domu

V mnogih primerih se svojci in bližnji odločijo prevzeti celotno skrb za nego osebe na domu. Vendar pa pogosto primanjkuje znanja in izkušenj, kako ustrezno poskrbeti za bližnjega, ali pa se soočajo z izzivi, ki jih ne morejo rešiti sami. Nega na domu v takšnih okoliščinah postane zahtevna in utrujajoča, zato je ključnega pomena poiskati strokovno pomoč in podporo izvajalcev, ki nudijo kakovostne storitve in lahko svetujejo ter pomagajo v času njihove odsotnosti. Če razmišljate o težji obliki pomoči za starejše na domu, je pomembno, da pridobite čim več informacij o tej storitvi. Junaki na domu nudijo tako enkratno kot redno čiščenje. Prav tako vam nudijo splošno pomoč v gospodinjstvu, ki je popolnoma prilagojena vašim potrebam in željam. Storitev lahko naročite zase ali za nekoga drugega, ki potrebuje pomoč.