15. 7. 2024
pisarniški stoli

Pisarniški stoli: Za oporo in zdravje vaše hrbtenice

Ste tudi vi med tistimi, ki vsak dan do osem ur preživijo na pisarniških stolih? Potem ste se najverjetneje že večkrat srečali tudi s posledicami takšnega dela, kot so bolečine v hrbtenici ali nogah, sklonjena drža, bolečine v vratu ali glavi. Pa je res nujno, da vam pisarniško delo povzroča te težave? Verjemite, na trgu lahko najdete pisarniške stole, ki bodo udobni in hkrati ne bodo uničevali vašega zdravja. Najdete jih na https://www.spinalis.si/pisarniski-stoli/. A najprej si poglejmo še nekaj dejstev, ki jih je dobro poznati.

Dolgotrajen sedeč položaj obremenjuje hrbtenico

Vse se začne pri obremenitvi hrbtenice. Ta je najmanj obremenjena v ležečem položaju, najbolj pa v sedečem položaju, kot ga zahtevajo tudi pisarniški stoli. Pri sedenju se namreč naše mišice in vezi skorajda popolnoma sprostijo, kar posledično poveča obremenitev in pritisk na medvretenčne ploščice oziroma hrbtenico. Če k temu prištejemo še neprimerno sedečo držo pa lahko to sčasoma privede do bolečin oziroma tudi do poškodb.

Stoli za pisarno

Nepravilna drža in pomanjkanje gibanja privede do bolečin

Do teh pride predvsem zaradi preobremenitve hrbta, v večini primerov pa je vzrok za bolečine in poškodbe tudi pomanjkanje vadbe. Vsi, ki po več ur sedijo na pisarniških stolih, so namreč v tistem času telesno bolj kot ne neaktivni, po opravljeni službi pa se odpravijo domov. Sčasoma takšen življenjski slog privede do tega, da hrbtenica začne izgubljati svojo prožnost, gibanje pa postaja omejeno.

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zdravjem hrbtenice, zato izpostavljajo, da je v takšnih primerih najbolj pomembna razbremenitev hrbtenice. Potem pa je tukaj še bolj pogosta vadba, sprostitev in zdrav življenjski slog, ki bodo doprinesli k ohranjanju zdrave hrbtenice.

Pomembna je izbira ustreznih pisarniških stolov

A veliko vlogo pri tem, da se razbremeni hrbtenico in znebi bolečin imajo tudi ustrezni pisarniški stoli. Veliko pisarn ima namreč še vedno neudobne in neustrezne stole, ki neprimerno držo in posledične bolečine le še pospešujejo.

Pisarniški stoli SpinaliS pa so narejeni tako, da ponujajo udobno, a hkrati aktivno sedenje, ki deluje podobno kot terapevtska žoga in omogoča pravilno držo. Sedenje na takšnih stolih omogoča nenehno gibanje in utrjuje mišice ter ohranja vezi bolj prožne, kar preprečuje obremenitev posameznih delov hrbtenice.

Ker pa se hrbtenica in drža od posameznika do posameznika razlikuje, pa so temu primerno narejeni tudi različni modeli pisarniških stolov. Stoli SpinaliS so primerni za vsak tip telesa, tako za otroke kot tudi za odrasle, kar pomeni, da se jih lahko uporablja v pisarnah, otroških sobah ali celo ordinacijah. Vsi prav tako ponujajo enakovredno aktivno sedenje in omogočajo pravilno držo. Razlikujejo pa se v sedežu in naslonjalu za hrbet. Kako pa potem v množici pisarniških stolov izbrati tistega najbolj primernega?

Pisarniški stoli

Izberite tip stola, ki je primeren za vas

Pri izbiri pisarniškega stola je pomembno, da se nanašate na svojo konstitucijo in preference ter na namembnost stola, torej za kaj boste le tega potrebovali. Če ste na primer nekoliko višji, lahko izberete stol z višjim naslonjalom, če imate raje bolj mehke stole, se priporočajo dodatno oblazinjeni.

Da bo izbira čim bolj ustrezna, vam pri SpinaliS omogočajo, da stol brezplačno en teden preizkušate, po potrebi pa vam ga lahko tudi popolnoma prilagodijo glede na višino ali tip kolesc. Na voljo je tudi širok nabor barv in materialov.

Naj se udobno pisarniško delo in ohranjanje zdrave hrbtenice začne zdaj!