17. 4. 2024

Orodjarstvo

Dan danes je že veliko poklicev, ki izumirajo. Nekoč so vsi ti poklici bili popularni oziroma priljubljeni, danes pa mladi nekaterih poklicev več ne cenijo in se zato tudi ne odločijo za njih. To je v bistvu žalostno. Eden izmed teh poklicev, ki izumirajo je tudi orodjarstvo. In o tem bom tudi govorila v tem članku.
orodjarstvo
Orodjarstvo opravljajo orodjarji. Se pa tukaj delajo orodja, po skicah in načrtih. Moraš pa biti v tem poklicu dober v pisanju in pa v komuniciranju. Torej vsaki ne bo dober v tem poklicu. Orodjar lahko dela v industriji ali pa v kakršni koli obrtniški dejavnosti.

Orodjarstvo uporablja različne pripomočke za izdelavo orodja, kot so: ročna orodja, varilni pripomočki, žarilne peči, merila, obdelovalne stroje in še kaj. Za orodjarja je potrebna le končana srednja poklicna šola, tako da če kdo noče na fakulteto, ne rabi skrbeti, ker to ni potrebno. Naj povem, da orodjarji delajo v zaprtih prostorih in ne zunaj na zraku. Seveda mora v prostorih biti primerna temperatura in pa tudi osvetlitev. To je pa v bistvu pomembno na kakšen koli delovnem mestu.

V Sloveniji imamo nekaj orodjarskih delavnic, kjer vam naredijo orodja. Če rabite kvalitetno orodje pa izberite orodjarstvo Kovinoplastika Bled.

Čeprav orodjarstvo ni priljubljeno med izbiro mladih, pa je ta poklic vedno bolj potreben, saj je industrija vedno bolj moderna. So pa orodjarji potrebni tudi v proizvodnjah. Kot lahko vidite je potreb po tem poklicu veliko. Saj v bistvu brez orodjarjev ne morejo v večini industrij in proizvodenj. Enostavno boste tudi dobili delo, saj kot sem že rekla konkurence je vedno manj na trgu dela. Veliko drugih poklicev je na trgu dela že veliko in tako boste lahko dolgo nezaposleni. Če pa izberete poklic orodjar pa lahko delo dobite hitro. Mislim pa da bo delo vsakemu še kako prišlo prav.