18. 7. 2024

Dimnik za novogradnjo ali prenovo

Si gradite povem novi dom ali pa starega morda le prenavljate? V vsakem primeru boste morali, če zase želite le najboljše, prav vsem elementom nameniti kar nekaj pozornosti, časa in seveda tudi financ. Tudi dimnik je zelo pomembna stvar, na katero med prenovo starejšega objekta žal radi oziroma nehote pozabljamo.

Dimnik

Dober dimnik je lahko namreč ključen dejavnik pri preprečitvi ali širjenju požara, poleg tega pa ima še vrsto drugih prednosti, ki jih nikakor ne gre zanemariti. Če ne drugega, je treba dimnik v obstoječi zgradbi torej pregledati že zaradi varnosti, če vam je za drugo vseeno. Seveda se da tudi starejše dimnike primerno obnoviti, in sicer tako, da v obstoječo dimniško tuljavo vstavijo novo inox tuljavo, ki bo iz starega dimnika naredila tako rekoč novega. Seveda bo tuljava, ki je vstavljena v obstoječi dimnik, imela nekoliko manjši premer kot doslej, ampak, saj to niti ni tako pomembno. Najpomembnejši sta zadostno odvajanje dima in požarna varnost. Lahko pa se zgodi tudi, da obstoječega dimnika ne gre obnoviti, zato naj ga pregleda strokovnjak in vam morda svetuje povsem novo dimno tuljavo oziroma celoten nov sistem.

In ko smo že pri novih dimnikih, naj omenimo trislojne montažne dimnike, ki so primerni za vse vrste gradenj. Njihove dodatne prednosti so, da so lahko, postaviš jih lahko tako zunaj kot znotraj nekega objekta, dobro so toplotno izolirani, dodatnih temeljev ne potrebujejo, vse skupaj pa je narejeno iz nerjaveče kovine, ki dimniku zagotavlja dolgo življenjsko dobo.

Vsekakor pa svetujemo, da dimnik, tudi če ga ne menjate ali obnavljate, preverite večkrat letno oziroma naj to preveri pristojen strokovnjak. Dobro stanje dimnika je namreč lahko življenjskega pomena, zato naj vam ne bo žal časa ali sredstev za vašo varnost in varnost vaših otrok. Poskrbite za svojo družino tudi tako, da jim zagotovite miren in kvaliteten spanec v prostorih s svežim zrakom.