15. 7. 2024
Moje delo

Kje je lahko moje delo dragoceno in spoštovano?

Moje delo je lahko dragoceno in spoštovano. Če tako razmišljate, ste gotovo strokovnjak, ki obvlada svoj posel in ima samozaupanje, da lahko delodajalcu prinese dodano vrednost in dobiček, pa naj gre za snažilko ali za programerja. Vendar je v Sloveniji zakoreninjena lastnost, ki jo skozi vzgojo pridobi večina povprečnih ljudi, da moje delo pa ni toliko vredno in da je skromno plačilo v redu, samo da je. Na srečo pa se ta kultura s prihodom mladih generacij spreminja. In na srečo je vedno več strokovnjakov tudi med starejšimi, ki se znajo ceniti, kar je tudi posledica izobraževanj v dobrih podjetjih.

Kdaj bo moje delo v podjetju cenjeno?

Ko se vprašate, kdaj bo moje delo cenjeno in opaženo s strani sodelavcev ter nadrejenih, je odgovor enoznačen: ko se boste cenili sami in to tudi pokazali navzven. Težko je verjeti, vendar je res tako. Kdor ima dovolj znanja, izkušenj, samozavesti in samospoštovanja, ta požanje iz okolice kot bumerang vse našteto. Zato imajo taki ljudje tudi višjo plačo, ker jim ni težko reči nadrejenim, da so ustvarili to in to in pripomogli k rasti podjetja in želijo tako in tako nagrado.

Ko razlagate drugim, kako je vaše delo dragoceno, pa se vedno oprite na dejstva, na številke in konkretne rezultate ter resnico. Le to bo vaše nadrejene prepričalo v to, da vas bolje nagradijo. Vendar morate za to priskrbeti sami, ker vam nihče ne bo dal nagrade in visoke plače, če ne boste tega zahtevali. Vsak mora poskrbeti zase.

Ko boste dosegli rezultat in napredek ter zahtevali povišico in jo boste dobili, boste vedeli, da ste cenjeni. Takrat si le še recite: Moje delo bo od zdaj še boljše, kot je bilo. In napredovali boste.

Kaj narediti, ko moje delo ni dovolj cenjeno?

Včasih si rečete: »Ah! Moje delo ni cenjeno! Naredil sem vse, kar sem mogel, pa me nadrejeni ne slišijo in ne nagradijo primerno!« To je resen znak, da morate zamenjati okolje, ki vas ne podpira več. To je jasen znak, da se to okolje noče več spreminjati in rasti in vas ne potrebuje več, če se ne boste prilagodili povprečju. Vi pa v povprečju nočete biti.

Nič hudega, dvignite glavo in pojdite naprej rekoč: »Moje delo bo nekdo cenil!« In pojdite iskat podjetje, ki vas bo podprlo v vaših višjih ciljih tudi s primerno nagrado za vaš čas in znanje.

Kako najti podjetje, ki vas bo podpiralo?

Sledite naslednjim korakom:

  1. Vprašajte se: »Ali je moje delo dovolj cenjeno?«
  2. Vprašajte se: »Ali me trenutno delovno okolje dovolj podpira pri doseganju mojih dolgoročnih ciljev in finančnih pričakovanj?«
  3. Če je odgovor da, potem ostanite v tem podjetju, zahtevajte povišico in še naprej delajte na sebi in poklicni poti.
  4. Če je odgovor ne, ali pa vas pri povišici zavrnejo, potem s pomočjo zaposlitvenih oglasov preko portalov poiščite novo zaposlitev.
  5. Pozor: odpovedi ne dajte toliko časa, dokler ne boste imeli nove pogodbe o zasmolitvi podpisane s strani novega delodajalca in v žepu.
  6. Nujno se prej pozanimajte o tem, kakšen je vaš odpovedni rok, ker morate biti zaposleni z naslednjim dnem, ko boste prekinili zasmolitev pri sedanjem delodajalcu, da vam pripadajo vse ugodnosti, kot zaposlenemu in jih ne izgubite (dopust, regres, zavarovanja …).

V primeru, da pa ste v taki branži, kjer se iščejo res kakovostni kadri in jih ni veliko na trgu, potem ne iščite oglasov na portalih, ampak poiščite delo sami. Primer sta oglaševalska industrija, programiranje in podobno; inženirji za visoko tehnologijo. Poiščite najprej podjetje, za katero veste, da vas bo podprlo na vaši poti in se s kadrovnikom, ali še bolje, z direktorjem ali lastnikom dogovorite za oseben sestanek.

Dobre programerje ali marketerje iščejo podjetja tudi preko tekmovanj in nagrad. V takih primerih, če je vaše ime kje vidno, vas bodo kontaktirali in to je najboljša izhodiščna pozicija za pogajanja za dobro plačo, ki jo lahko imate.