15. 7. 2024
kako odstraniti klopa

Kako odstraniti klopa – preverite najboljši način

Slovenska narava je znana po čudovitih gozdovih in travnikih. Ob toplih in prijetnih pomladnih ter poletnih mesecih se velikokrat odpravimo na sprehod v naravo. Vse aktivnosti so sicer zelo zaželene, vendar lahko kjerkoli naletimo na škodljivce, med njimi tudi klope. Samo en ugriz klopa je lahko za nas usoden, ves čas smo v veliki nevarnosti ter tveganju za okužbo s kakšno boleznijo. Paziti moramo nase in še posebej na naše najmlajše, ki veliko časa preživijo med igro zunaj, v naravi. Starši velikokrat povprašujejo, kako odstraniti klopa ali pa, kakšen je najboljši način, da ga odstranimo, sej se naši najmlajši včasih bojijo in upirajo, ker jih je strah. Kljub temu, da ugriza te majhne živali morda sploh ne boste zaznali, je lahko ta zelo nevaren. Klopi namreč prenašajo različne nevarne bolezni, na primer klopni meningoencefalitis in borelioza.  O tem, kako si lahko najhitreje pomagamo, če nas doleti ta nesreča, in kako odstraniti klopa, pa vam več informacij ponuja spletna stran sos-klop.si.

Značilnosti klopa in pomembno vprašanje, kako odstraniti klopa

Klopi spadajo med pršice, vendar se od ostalih razlikujejo po telesni velikosti in specializiranem delu telesa, ki ga imenujemo obustni aparat. Ta je namenjen sesanju krvi. Velikost klopa je odvisna od njegove prehranjenosti s človeško ali pa živalsko krvjo. Žival, ki je do konca napita s krvjo, ima raztegnjen zadek, njena velikost je zato tudi večja kot po navadi. Na obustnem aparatu se nahaja tako imenovan »jeziček«. Poraščen je s ostrimi zobci, ki so ukrivljeni. S pomočjo teh se klop z lahkoto pritrdi v gostitelja in sesa njegovo kri. Glavni klopov čutilni organ, s katerim najdejo ustrezno mesto za prehranjevanje, je imenovan Hellerjev organ, ki se nahaja na klopovih stopalcih.

Večina klopov se zadržuje na bolj izpostavljenih mestih, kot so površina travne bilke, na listih dreves ali rastlin, grmovjih in ostalih večjih travnatih in listnatih površinah. Klopi svojega bodočega gostitelja zaznajo s kemo- in mehanoreceptorji. Hitro in bliskovito skočijo na gostitelja in se ga trdno oklenejo, nekateri klopi gostitelja tudi aktivno zasledujejo po tleh. Pogosto se prisesajo na notranjo stran stegen ali vrat, to je tudi zelo pomembna informacija, če želimo izvedeti, kako odstraniti klopa. Med vsemi klopi je pri nas najbolj znan gozdni klop.

Kako zmanjšamo verjetnost, da nas ugrizne klop?

Za sprehod v naravi je najbolje, da oblečete svetla oblačila, iz gladkih materialov. Najbolj odkrite dele kože največkrat namažite s snovmi, ki odvračajo mrčes. Priporoča se zaprta obutev, rokavi pa naj bodo odviti. Priporočljivi so dolgi rokavi in dolge hlače. Pomembno je, da se vsakič, takoj ko  pridete iz sprehoda temeljito pregledate in stuširate.

Kako odstraniti klopa?

Če opazite prisesanega klopa na  telesu, ga morate čimprej odstraniti. Če to naredite dovolj zgodaj, je možnost za okužbo in obolenje manjša, ni pa seveda nemogoča. Za odstranjevanje klopov je najbolje uporabiti posebno, prav temu namenjeno pinceto, lahko pa uporabite tudi običajno pinceto ali pa celo iglo.

Kako odstraniti klopa s pinceto?

Klopa primemo s pinceto, tesno ob koži in ga previdno in počasi izvlečemo. Klopa se ne odstranjuje na silo, saj lahko odtrgate samo njegov zadnji del, glava, ki povzroča gnojenje, pa ostane v koži. Del klopa, ki ostane v koži, lahko sicer povzroči ognojitev, ki navadno ni nevarna. Z ognojkom telo samo ostrani tujek  iz telesa. V takih primerih, kjer del klopa ostane v telesu, odstranitev nadaljujemo čez nekaj ur ali pa naslednji dan.

Kako odstraniti klopa z oljem? Raje ne!

Mit, da se vsakega klopa lahko uspešno odstrani z oljem ali pa celo s slino, je napačen. Klopa lahko uspešno odstranimo z oljem, ko so prisesani na kožo le kratek čas in niso še globoko v koži. Takrat gre klop zlahka ali pa celo sam od sebe iz kože. Kako odstraniti klopa, če je prisesan dlje časa? Takrat pa ga z oljem nikakor ne moremo odstraniti, otežili pa si bomo tudi odstranjevanje s pinceto, saj bosta klop in površina spolzka.

Kako odstraniti klopa pri otrocih?

Pri otrocih navadno klope odstranimo na enak način kot pri odraslih. Če bi prišlo do kakršnih koli zapletov, se lahko starši z otrokom oglasijo v ambulanti, vendar je to rešitev ob skrajnih primerih, če se klopa res ne da odstraniti doma. Otroci so med odstranjevanjem klopov lahko malce bolj nemirni in lahko opletajo s telesom. V taki situaciji jih je potrebno pomiriti in sprostiti, ker lahko pride do nepravilne odstranitve klopa (del klopa lahko ostane v koži).

Na raznih spletnih forumih in drugih spletnih mestih lahko zasledimo podatke, kako odstraniti klopa s soljo, s pomočjo vode in vate in podobno. Zdravniki in strokovnjaki opozarjajo, da se teh metod ne poslužujte, ker so zelo neučinkovite in hkrati nevarne, saj lahko predstavljajo nepopolno odstranitev živali.