18. 7. 2024
hemeroidi

Hemeroidi – vse o anatomski strukturi, negi, zdravljenju in preventivi

Se soočate s hemeroidi, ki vam povzročajo težave, potem ste na pravem mestu, saj boste v nadaljevanju izvedeli vse o hemeroidih. Hemoroidi, ki jim laično rečemo tudi »zlata žila« so povsem normalna anatomska struktura v človeškem telesu. V normalnem stanju gre za žilne blazinice, ki pomagajo pri lažjem izločanju blata. Torej imamo vsi hemoroide, ki pa vsem ne povzročajo težav. Pogoste težave povzročajo prav povečani hemoroidi. Če vas že kar takoj zanima, kako bi jih odstranili. Naj omenimo, da jih pri zdravljenju ni mogoče popolnoma odstraniti, lahko pa jih z različnimi metodami zdravljenja zmanjšate in tako preprečujete, da bi povzročali nadaljnje težave. Strokovna javnost hemeroide deli na zunanje, ki se pojavljajo na kožnem delu in so vidni ter na notranje, ki so v analnem kanalu. V nadaljevanju si poglejmo podrobnosti o obeh vrstah hemeroidov – negi, zdravljenju in preventivi.

Zunanji hemeroidi
Gre za pogosto obolenje neznane etiologije, najverjetneje pa tudi za preplet vpliva stresa, dednosti in nenazadnje načina življenja, ki zajema urejenost prehranjevanja, vrsto hrane ter neredno odvajanje blata. Za zunanje hemoroide je značilno, da običajno nastanejo hitro, pojavi pa se boleča oteklina, ki je čvrsta in napeta. V nekaterih primerih je oteklina lahko velika tudi do nekaj centimetrov v premeru. Običajno je boleča že na otip, onemogoča sedenje in se je ne da potisniti v zadnjik. Če so hemoroidi napolnjeni s krvjo; to lahko sami opazite, ob pregledu z ogledalcem boste videli vijolično obarvane hemeroide. Takšne zunanje hemoroide strokovnjaki imenujejo trombozirani hemoroidi, če se predrejo, se iz njih izlije večja količina krvi, lahko pa so prisotni tudi krvni strdki.

Zdravljenje in nega zunanjih hemeroidov
Na spletni strani Bolezni ven, svetujejo za zdravljenje zunanjih hemeroidov, uporabo zdravila v obliki tablet Detralex, ki stabilizira hemoroidalno ožilje in hkrati okrepi njihovo steno. Omenjeno zdravilo je na voljo v lekarnah po Sloveniji, brez recepta. Zdravilo morate jemati po navedenih navodilih, ki so priložena zdravilu. Sočasno pa svetujejo tudi uporabo protihemoroidnih mazil ali svečk, ki pa vam jih bo predpisal osebni zdravnik ali pa jih kupite sami v lekarni.

Zunanje hemeroide negujte večkrat dnevno s hladnimi obkladki. To lahko naredite tako, da kocko ledu zavijte v brisačo ali gazo, umivanje s hladno vodo. Vendar vode pod pritiskom ali prhe ne usmerjajte direktno na oteklino. Po vsakem umivanju ali hlajenju svetujejo nanos protihemoroidnega mazila, ki ga vtrete v oteklino. Če gre v vašem primeru za tromboziran zunanji hemoroid pa čimprej obiščite zdravnika. Zdravnik bo opravil manjši kirurški poseg, pri katerem bo v lokalni anesteziji naredi rez ter iztisnil krvne strdke. Ko izgine oteklina zunanjega hemoroida, lahko tam ostane kožna guba – odvečna koža, ki pa lahko otežuje samo higieno ali draži okoliško kožo.

hemeroidi

Notranji hemeroidi – zdravljenje
Kot že rečeno se pojavijo v notranjosti analnega kanala in če so precej povečani, se lahko povešajo tudi navzdol proti zadnjični odprtini. V nekaterih primerih celo izpadejo skozi zadnjik, take hemeroide strokovnjaki imenujejo prolabirani hemoroidi. Značilno je, da jih sprva s prstom še lahko potisnete nazaj v črevo, pri izrednem povečanju pa to ni več mogoče. Z zdravljenjem lahko začnete sami doma in sicer s protihemoroidnimi svečkami ali mazili, ki pa jih ne uporabljajte več kot dva tedna. Strokovnjaki svetujejo tudi uporabo zdravil za stabilizacijo ožilja – Detralex. Če se vam težave z notranjimi hemeroidi ponavljajo ali ne minejo, morate obiskati osebnega zdravnika.

Sicer pa povečane notranje hemoroide potrdi zdravnik s proktološkim pregledom. Po potrditvi lahko z zdravljenjem začnete takoj. Na povečan hemoroid zdravnik namesti elastično ligaturo, ki prekine prekrvavitev skozi ta del sluznice. Posledično se podvezani del v nekaj dneh izloči z blatom. Postopek ni boleč, lahko pa občutite v predelu zadnjika še nekaj dni neprijeten občutek. Pri notranjih hemeroidih je običajno večje število povečanj ali so tako zelo povečani, da jih z enkratnim podvezovanjem zdravnik ne more zadostno zmanjšati, zato običajno izvede zdravljenje s serijo več podvezovanj, ki jih opravi v vsaj eno mesečnih razmakih.

Preventiva in preprečevanje nastanka hemeroidov
Za preprečevanje nastanka ali ponovitev zunanjih ali notranjih hemeroidiov so pomembni preventivni ukrepi. Pijte dovolj tekočine, če pa ste nagnjeni k zaprtju, uživajte Donat. Pomembno je, da ne dvigujete težkih bremen. Izogibajte se vročih mest. poskrbite za uravnoteženo prehrano – še posebej priporočljiva sta sadje in zelenjava, ki vsebujete veliko vlaknin. Redno skrbite za ustrezno osebno higieno. Redno bodite športno aktivni, izogibajte se kolesarjenju in jahanju, ko imate težave s hemeroidi. Poskrbite za redno in predvsem mehko odvajanje blata, s čim manj naprezanja. Izogibajte se tudi pikantnim jedem in uživanju večjih količin alkohola. Ne nosite tesnih oblačil in v primeru težav s hemeroidi pa obiščite osebnega zdravnika.

Zdaj, ko poznate vse najpomembnejše informacije o hemeroidih, lahko poskrbite, da z zdravim načinom življenja preprečite njihovo pojavnost oz. da z zdravljenjem zmanjšate hemeroide ter preprečite nadaljnjo pojavnost. Mi pa vam želimo, da vam zdravje služi. V primeru, da se pojavijo hemeroidi pa obiščite osebnega zdravnika, ki vas bo usmerjal, kako se lotiti zdravljenja.