17. 4. 2024

Gume omogočajo optimalen oprijem s cestiščem

Vsak voznik ve, da so gume eden najpomembnejših delov avtomobila. Z njimi ste na cesti varni, poleg tega pa so pomemben del zmogljivosti vašega avtomobila. Zato je zelo pomembno, da pred nakupom novega kompleta gum veste vse o njih. V tem izčrpnem vodniku bomo predstavili vse, kar morate vedeti o avtomobilskih gumah. Začeli bomo z osnovami o vrstah in velikostih gum, nato pa prešli na naprednejše teme, kot sta izbira pravih gum za vaš avtomobil in skrb zanje. Podali bomo tudi nekaj nasvetov, kako ravnati, če imate težave s gumami. Na koncu tega vodnika boste postali strokovnjak o avtomobilskih gumah in boste lahko sprejeli najboljše odločitve za svoje vozilo.

Vrste gum

Poznamo tri glavne vrste gum: letne, zimske in celoletne gume. Poletne pnevmatike so namenjene uporabi v toplem vremenu in so izdelane iz mehkejše zmesi, ki izboljša oprijem na suhi cesti. Običajno imajo plitvejše tekalne plasti kot zimske gume, kar pomaga pri izpodrivanju vode, ki jo guma izpodriva. Zimske pnevmatike so namenjene uporabi v hladnem vremenu in so izdelane iz trše zmesi, ki izboljša oprijem na poledenelih cestah. Običajno imajo globlje tekalne plasti kot letne gume, kar pomaga pri snegu. Celoletne pnevmatike so kompromis med letnimi in zimskimi gumami. Izdelane so iz srednje trde zmesi in imajo zmerno globino tekalne plasti. Namenjene so za uporabo v vseh vremenskih razmerah, vendar se v ekstremnih razmerah morda ne bodo obnesle tako dobro kot namenske letne ali zimske gume.

Velikosti gum

Na seznamu gum so običajno navedeni njihova širina, višina, premer in indeks nosilnosti. Širina je razdalja od ene do druge stranske stene, ki se meri v milimetrih. Višina je razdalja od platišča do tekalne plasti, prav tako merjena v milimetrih. Premer je velikost kolesa, na katero je mogoče namestiti gumo, merjeno v palcih. Indeks nosilnosti je merilo, koliko teže lahko prenese guma, pri čemer višja številka pomeni večjo zmogljivost.

Izbira pravih gum za vaše vozilo

Ko ste pripravljeni kupiti nove gume, je pomembno izberite prave za svoje vozilo. Najbolje je, da si ogledate navodila za uporabo ali spletno stran proizvajalca gum. Na njih bodo navedena posebna priporočila za pnevmatike, ki so združljive z vašim avtomobilom. Pomembno je upoštevati tudi podnebje, v katerem boste vozili. Če živite na območju z mrzlimi zimami, boste potrebovali zimske pnevmatike. Če živite v toplem podnebju, bodo morda boljša izbira poletne pnevmatike. Če veliko vozite v vseh vremenskih razmerah, so najboljša izbira celoletne gume. Ko ste zožili izbiro, je čas, da primerjate cene in ocene. Na spletu lahko najdete veliko koristnih informacij, vendar je vedno dobro pred dokončno odločitvijo se posvetovati s strokovnjakom za pnevmatike.

Skrb za pnevmatike

Ko kupite nove pnevmatike, je pomembno, da zanje skrbite. To vključuje redno preverjanje tlaka in skrb za globino tekalne plasti. Če opazite kakršne koli težave s gumami, na primer neenakomerno obrabo ali razpoke, jih odnesite na pregled k pooblaščenemu mehaniku ali strokovnjaku za pnevmatike. Pri gumah je bolje biti varen, kot da bi vam bilo žal!

Težave s gumami: kaj storiti?

Če imate prazno gumo, se najprej varno umaknite na rob ceste. Nato z dvigalko dvignite vozilo s tal in odstranite kolo. Spraznjeno gumo zamenjajte z rezervno in avto spustite nazaj na tla. Če nimate rezervne pnevmatike ali če je težava povezana z več kot eno gumo, boste morali poklicati vlečno vozilo. Potrebno je vedeti tudi, da se pnevmatike lahko izpraznijo tudi brez predrtja. To se lahko zgodi, če pnevmatika počasi pušča ali če ventil ni popolnoma zaprt. Če opazite, da vaše pnevmatike izgubljajo zrak, je pomembno, da preverite, ali puščajo, in jih čim prej popravite. V nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da boste imeli prazno pnevmatiko in obtičali na cesti.

Kako dolgo trajajo avtomobilske gume?

To je odvisno od številnih dejavnikov, med drugim od načina vožnje in vzdrževanja vozila, razmer, v katerih običajno vozite, in vrste pnevmatik. Na splošno pa velja, da večina pnevmatik zdrži od 25.000 do 50.000 kilometrov. Če želite svoje pnevmatike kar najbolje izkoristiti, je pomembno, da jih redno vzdržujete. Poleg tega boste k podaljšanju življenjske dobe pnevmatik veliko pripomogli tudi s previdno vožnjo ter izogibanjem luknjam in drugim nevarnostim na cesti. Ne glede na izbrane pnevmatike redno preverjajte globino tekalne plasti in jih zamenjajte, ko se začnejo obrabljati. S tem boste poskrbeli za varnost na cesti in najboljše delovanje vašega avtomobila.