20. 7. 2024

Cepljenje proti klopnemu meningitisu: Ljubljana ga že več let zelo dejavno izvaja

Vedno več ljudi se zaradi preživljanja časa v naravi odloča za cepljenje proti klopnemu meningitisu. Ljubljana kot glavno mesto, pa na tem področju ponuja največje število cepilnih mest, kjer bo cepljenje proti klopnemu  meningitisu hitro dostopno širši množici. Več o cepljenju si lahko preberete na povezavi www.sos-klop.si K popularnosti cepljenja proti tej bolezni prispeva veliko dobrih rezultatov s cepivom in spoznanje vedno večjega kroga ljudi, da preprosta zaščita z primernimi oblačili in repelenti ni dovolj učinkovita. Svetla oblačila, nanašanje različnih pršil proti klopom in samopregledovanje po gibanju v naravi na žalost v večini primerov ni več zadostno, zato zdravniki vsem starostnim skupinam priporočajo cepljenje proti klopnemu meningitisu. Ljubljana na tem področju ponuja veliko ugodnosti. Več o tem si preberite v nadaljevanju članka.

Kaj morate vedeti pred cepljenjem?

Ljudje zaradi različnih razlogov  vedno večjo uteho iščejo v tesnem stiku z naravo. Seveda je to zelo priporočljivo, vseeno pa pri tem ne smemo pozabiti na zaščito in preventivno cepljenje proti klopnemu meningitisu. Ljubljana, tako kot ostala večja mesta, v večini zdravstvenih ustanov ponuja storitve na podlagi samoplačništva.

Drug pomemben podatek je zagotovo časovni okvir prejemanja cepiv. V primeru, da se boste odločili za enega od dveh registriranih cepiv, je dobro vedeti, da  je potrebnih več odmerkov. Prvi in drugi odmerek sta aplicirana v razmaku enega meseca. Potem sledi še tretji odmerek v časovnem okvirju od 9 do 12 mesecev, pa še četrti odmerek, ki velja kot »poživitveni« v času 3 let od zadnjega odmerka (za starejše od 49 let) in za odrasle ter otroke v časovnem razponu 5ih let. Zaradi lažje logistike zato toplo priporočamo, da si izberete eno cepilno enoto, ki vam bo v vsem tem času najbližja in najbolj dostopna.

Cepljenje proti klopnemu meningitisu: Ljubljana organizira največ cepilnih točk v Sloveniji.

Tradicija cepljenja je v Sloveniji že relativno dobro razvita. Velikokrat se večja mesta v okviru različnih zdravstvenih domov odločajo za cepilne akcije, pri tem pa ponujajo zelo ugodne subvencije za cepljenje proti klopnemu meningitisu. Ljubljana to največkrat dela v okviru svojih zdravstvenih domov. V največ primerih boste zasledili cepilne akcije v pomladnem času okoli marca ali aprila, saj je takrat cepljenje najbolj priporočljivo. Poleg klasičnih zdravstvenih domov ZD Ljubljana omogoča tudi cepljenje pri vseh osebnih zdravnikih, ki spadajo pod njihovo okrilje. Ravno zato vam svetujemo, da se po telefonu ali pri obisku zdravnika pozanimate ali ta sodeluje z zdravstvenimi domovi in vam lahko ponudi znižano akcijsko cepljenje proti klopnemu meningitisu. Ljubljana namenja tudi ločena cepilna mesta za predšolske in šolske otroke ter mladino v srednjih šolah, ta so največkrat locirana v enotah Zdravstvenega varstva predšolskih otrok in Zdravstvenega varstva otrok in mladine. Urnike in  vse potrebne informacije je mogoče najti na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana, kjer se lahko tudi naročite za cepljenje proti klopnemu meningitisu. Ljubljana je za vse prebivalce osrednje Slovenije in njene bližnje okolice najboljša možna vstopna točka za cepljenje, saj zagotavlja največje zaloge cepiva in najmanj čakalnih vrst za samo cepljenje. Poleg tega velikokrat omogoča različne cepilne akcije, kjer boste lahko do cepiva prišli za zelo ugodno ceno. Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti, kar pa lahko storite preko telefona na enotah: ZDL Bežigrad, Center, Moste-Polje, Šentvid, Šiška in Vič-Rudnik.

Kaj pa študentsko cepljenje proti klopnemu meningitisu? Ljubljana jim namenja  posebne ugodnosti

ZDL že več let izvaja posebna cepljenja proti klopnemu meningitisu za študente, ki so zaradi izbire študijskega programa ali dela na terenu lahko izpostavljeni tovrstni okužbi. V okviru Zdravstvenega doma za študente (Aškerčeva cesta 4) se tako lahko tudi v času Covid19 naročite na brezplačno cepljenje s pogojem, da imate študentski status in ste mlajši od 26 let.

Zakaj je nujno potrebno cepljenje proti klopnemu meningitisu? Ljubljana in njeni prebivalci pred okuženimi klopi niso tako varni kot bi si mislili!

Sama diagnoza bolezni, ki se lahko razvije zaradi pika okuženega klopa je zelo resna. Vnetje možganskih ovojnic in tkiva je lahko usodno za kritične skupine, še posebej otroke in starejše ljudi. Poleg tega je celotno območje Slovenije zabeleženo kot endemično območje za boreliozo in klopni meningitis, zato je velika precejenost prebivalstva še kako pomembna. Na žalost se vse premalo posameznikov zaveda, da grožnja okuženih klopov preti tudi prebivalcem mest, ne le podeželja. Statistične raziskave kažejo, da je ravno naše glavno mesto na tretjem mestu po stopnji ogroženosti s klopnim meningitisom, zato je še toliko bolj potrebno cepljenje proti klopnemu meningitisu? Ljubljana se po številu okužb znajde takoj za Gorenjsko in Koroško regijo, čeprav ima po površini veliko manj gozda. Strokovnjaki pa širšo javnost ravno zato ozaveščajo, da je prisotnost velikega števila okuženih klopov mogoča tudi na manjših področjih javnih in domačih zelenic ter celo na golf igriščih.

Odločitev o cepljenju je ne glede na javne pozive stvar vsakega posameznika,  vseeno pa vam predlagamo, da se o tem informirate in si ustvarite lastno mnenje. Ljubljana vam na tem področju »ponuja roko«, saj lahko v okviru njenih zdravstvenih domov najdete največ zanesljivih ponudnikov in cepilnih akcij, da bo uživanje v naravi res popolnoma brezskrbno.