18. 7. 2024
cenik odpadnih kovin

Cenik odpadnih kovin je odvisen od več dejavnikov

Ljudje smo obkroženi s predmeti, ki nam na tak ali drugačen način lajšajo vsakdan – pečice, televizija, radiatorji, kovane ograje, kmetijski stroji in druga orodja itd. Kam pa jih odnesete, ko prenehajo delovati oz. se obrabijo? Najbolje je, da jih odpeljete v podjetje, ki odkupuje kovine – preverite cenik odpadnih kovin pri podjetju Krizant d.o.o. – saj boste na ta način zaslužili nekaj denarja in storili veliko dobrega za okolje.

Odpadni predmeti iz kovin se kaj hitro naberejo

Priznajte, da brez televizije tako rekoč ni več nobena hiša, prav tako boste v vsakem domu našli pečico, tudi mikrovalovko, pa pralni ter pomivalni stroj, vsaka hiša ima radiatorje, nekateri se odločijo za kovane ograje za stopnice ali za na balkon. Na podeželju najdemo tudi veliko kmetijske mehanizacije in manjšega orodja, v avtomobilskih delavnicah je veliko obrabljenih avtomobilskih delov in podobno. Ko enkrat kupimo nek stroj, del pohištva, orodje, moramo pričakovati, da se bo ta slej ali prej pokvaril ali pa vsaj obrabil do te mere, da ga ne bo več mogoče uporabljati. In kam »pospravite« vse te odslužene stvari? Veliko ljudi jih preprosto postavi v klet ali kakšen kot v hiši v prepričanju, da so še uporabni, le popraviti jih je treba. Marsikdo celo goreče zatrjuje, da bo se bo že takoj jutri zares lotil popravila tega stroja ali predmeta, a kaj ko mu vedno nekaj ali nekdo prekriža te dobre namene. Roko na srce, na te odslužene predmete pozabimo takoj, ko dobimo novo in modernejšo različico njih, a iz nekega razloga se starih predmetov nikakor ne znebimo, temveč jih v nedogled hranimo po kleteh.

Še slabše pa je, če odslužene predmete preprosto odvržemo v naravo – prepričani smo, da jih tako ali tako nihče ne bo našel in v naravi pač nikomur ne škodijo oz. niso v napoto. A to nikakor ne velja. Odpadne kovine (cenik odpadnih kovin lahko dobite v vsakem podjetju, ki odkupuje kovine) nikakor ne sodijo v naravo, saj rjavenje železa pušča škodljive posledice v naravi, kar predstavlja veliko obremenitev za naš planet. Če vam je vsaj malo mar za prihodnost otrok, potem prenehajte s tem neumnim početjem, temveč se raje pozanimajte, kje je vam najbližje podjetje, ki odkupuje odpadne kovine ter tako storite nekaj dobrega za okolje.

cenik odpadnih kovin
Odpadne kovine se kaj hitro nabirajo po naših domovih.

Kakšen je cenik odpadnih kovin?

Cenik odpadnih kovin ni enoten oz. vam ne moremo vnaprej zagotoviti, koliko denarja bi dobili, če bi se odločili za odkup odpadnih kovin. Okviren cenik odpadnih kovin je seveda znan, a dokončna cena se določa sproti, za vsak primer posebej. Cena odkupa neke odpadne kovine je namreč odvisna od več dejavnikov. V prvi vrsti se pri določanju cene upošteva čistost kovine – torej, ali gre za čisto zmes npr. železa ali mu je primešana še kakšna druga kovina, denimo baker. Potem se preveri tudi stanje neke odpadne kovine (ima polno blatnih madežev, je odkrušena ipd.), zato vam priporočamo, da preden se odločite za odkup odpadnih kovin, odpadne kovine temeljito očistite. Bolj ko bo odpadna kovina čista, več denarja bosta zanjo dobili in ovratno. Na cenik odpadnih kovin vpliva tudi sama teža kovin, pa dodatni stroški, ki jih bo podjetje imelo z obdelavo kovin, ki jih je odkupilo od vas in podobno. Nenazadnje pa se cenik odpadnih kovin spreminja tudi glede na povpraševanje na trgu. V času npr. povečanega povpraševanja po gradbenih materialih bodo cene odkupa višje kot pa če povpraševanja ne bi bilo.

Dogovorite se za odvoz odpadnih kovin

Podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom odpadnih kovin običajno ponujajo možnost, da pridejo na vaš dom iskat odpadne kovine. Na ta način vi nimate nobenih stroškov z odvozom, vse kar morate storiti je le, da pripravite odpadne kovine na odvoz, torej da jih očistite in postavite na mesto, kjer jih bo podjetje lahko naložilo v svoje tovornjake, prikolice ipd. Vsekakor pa se pozanimajte, ali vam bo podjetje ta strošek odvoza posebej zaračunalo, ali bodo to storili brezplačno. V vsakem primeru pa se lahko odločite tudi, da boste odpadne kovine na lokacijo podjetja pripeljali sami. O načinu prevzema kovin se torej dogovorite individualno, s posameznim podjetjem.

cenik odpadnih kovin
Bolj kot boste očistili kovino pred odkupom, več denarja boste zanjo dobili.

Odpadne kovine se kaj hitro nabirajo po naših domovih, saj jih le redkokdo takoj odnese v za to namenjene prostore, denimo v podjetje, ki odkupuje odpadne kovine. Največkrat odslužene predmete in kovine preprosto postavimo v klet, ali, še huje, v naravo na t. i. divja odlagališča, s čimer ne storimo prav nič dobrega, ravno nasprotno. Odvrženi predmeti v naravi predstavljajo veliko obremenitev za naš planet, zato je veliko bolje, da kontaktirate podjetje, ki se ukvarja z odkupom kovin in na ta način storite nekaj dobrega za okolje, obenem pa še dobite nekaj denarja. O načinu prevzema odpadnik kovin in o ceni odkupa pa se pozanimajte pri posameznem podjetju.