18. 7. 2024
tig varilni aparat

TIG varilni aparat – natančen in za izkušene strokovnjake


TIG varjenje je ena od najbolj natančnih in vsestranskih tehnik varjenja, ki se uporablja v različnih industrijah, vključno z avtomobilsko, letalsko in kovinsko obdelovalno industrijo. Da bi izvajali TIG varjenje, potrebujete poseben TIG varilni aparat, ki vam omogoča nadzor nad tokom, napetostjo in drugimi parametri varjenja.  Je zelo natančen tako pri manjših močeh kot tudi z velikim tokom, kar vodi k visoki kakovosti zvarov. V tem članku bomo raziskali vse, kar morate vedeti o TIG varilnem aparatu, vključno s tem, kako deluje, njegovimi ključnimi značilnostmi in kje je najbolj uporaben.

Kako deluje TIG varilni aparat

TIG varilni aparat deluje na principu električnega loka in pri tem postopku se uporablja volframova elektroda, ki je postavljena v varilno pištolo. Elektroda se med varjenjem ne porablja. Za zaščito varjenega materiala pred atmosferskim onesnaženjem, kot je oksidacija, se običajno uporabljajo inertni plini, na primer argon ali helij. Dodatni material, ki se dodaja med varjenjem, je običajno enake sestave kot osnovni material. Gre za tehniko, ki je zelo zahtevna saj pri varjenju potrebujete obe roki. V eni držite palic, v drugi pa tig gorilnik, ki proizvaja toploto in oblok.

Pri varjenju TIG varilni aparat zagotavlja konstanten tok, ki je potreben za ustvarjanje in vzdrževanje električnega obloka. V tem obloku se pojavijo kovinske pare in visoko ioniziran plin. TIG postopek se najpogosteje uporablja za varjenje tankih nerjavnih jekel ter aluminijevih, magnezijevih in bakrovih zlitin. To varilcu omogoča večji nadzor nad varom v primerjavi z drugimi postopki, kot sta MIG varjenje ali elektroobločno varjenje z oplaščenimi elektrodami. Prav tako omogoča ustvarjanje močnejših in kakovostnejših zvarov.

Vendar pa je treba poudariti, da je varjenje z TIG varilnim aparatom zahtevnejše in počasnejše od večine drugih postopkov varjenja ter zahteva več veščin in izkušenj, da ga obvladujemo.

Ključne značilnosti TIG varilnega aparata

– Nadzor nad toploto. TIG varilni aparat omogoča natančen nadzor nad toploto, kar je ključno za varjenje različnih kovin in debelin materialov. Na ta način varilec lahko doseže visok estetski videza zvara.
Raznoliki materiali. TIG varilni aparat je primeren za varjenje različnih kovin, vključno z jeklom, aluminijem, bakrom, titanom, nerjavnim jeklom in drugi. Zaradi tega je TIG varilni aparat izjemno vsestranski.
– Visoka kakovost zvarov. Zaradi natančnega nadzora nad toploto in plinskega okolja so zvari, ki jih ustvarite s TIG varilnim aparatom, ponavadi visoke kakovosti. To je še posebej pomembno tam, kjer je potrebna močan in zanesljiv spoj.
Nizka stopnja škodljivih emisij. TIG varjenje ne povzroča prekomernih škodljivih emisij, saj se uporablja inertni plin, kar je dobrodošlo za varilca in okolje.
Varilna večopravilnost. TIG varilni aparat se pogosto uporablja tudi za druge postopke, kot so tig rezanje in elektrodo v oblogi, kar poveča njihovo vrednost in uporabnost.

TIG varilni aparat – kje ga uporabiti

Že od 2. svetovne vojne dalje se TIG varilni aparat uporablja v številnih industrijah.

Avtomobilska industrija. Za izdelavo kakovostnih varjenih spojev v avtomobilskih okvirjih, izpušnih sistemih, rezervoarjih za gorivo in drugih komponentah.
Letalska industrija. Za varjenje kovinskih delov letal, kot so nosilci kril, trupi in motorji.
Kovinska obdelava. Za izdelavo strojnih delov, cevovodov, posod in druge kovinske konstrukcije.
Proizvodnja pohištva. TIG varilni aparat se uporablja tudi za ustvarjanje kakovostnih zvarov pri izdelavi pohištva iz kovinskih materialov.
Vzdrževalna dela. Za popravila in vzdrževalna dela na različnih kovinskih konstrukcijah.

invertni tig varilni aparat
Inverterski TIG varilni aparat predstavlja napredno generacijo varilne tehnologije, temelječe na IGBT komponentah.

TIG varilni aparat je natančno in nepogrešljivo orodje

Kakovostni TIG varilni aparat najdete v spletni trgovini Metal Mikulić, ki ponuja varilne aparate podjetja Hugong, ki velja za največjega proizvajalca opreme za varjenje na Kitajskem.

Hugong inverterski TIG varilni aparat predstavlja napredno generacijo varilne tehnologije, temelječe na IGBT komponentah. Njegova glavna prednost je v kompaktnem dizajnu, saj uporablja manjše transformatorje, kar omogoča enostavno prenašanje in uporabo na težko dostopnih mestih. Za razliko od klasičnih varilnih naprav, ki uporabljajo velike transformatorje z železnim jedrom za pretvorbo visokonapetostne izmenične napetosti v nizkotokovno izmenično napetost, inverterji, vključno s tig varilnimi aparati, uporabljajo usmerniški modul za pretvorbo izmeničnega toka v enosmerni tok.
Inverterji se odlikujejo po izjemno hitrem preklapljanju in regulaciji, kar rezultira v pulznem visokofrekvenčnem enosmernem toku. Zaradi manjših toplotnih izgub pri inverterjih dosežete boljše in bolj enakomerne varilne rezultate. Prav tako prihranijo elektrode, varilno žico in zaščitni plin.

V mislih imejte, da TIG varilni aparat zahteva ustrezno usposabljanje in znanje posebnih varilnih tehnik, da boste lahko dosegli optimale rezultate in zagotovili varnost pri delu.