16. 4. 2024

Stanovanje ali hiša – katere nepremične so bolj priljubljene pri Slovencih?

Definitivno hiše, pa naj bodo to samostojne ali vrstne. A vseeno se čedalje več Slovencev odloča za nakup nepremičnine v strnjenih blokovskih naseljih in drugih stavbah, kjer si »delijo« streho na glavo. Razlogov za to je več, spodaj vam bomo predstavil nekaj najbolj pogostih »za in proti«.
Na katerem bregu pa ste vi? Bi se odločili raje za nakup nepremičnine v obliki blokovskega stanovanja ali bi raje imeli hišo s posestvom?

Samostojne hiše, po možnosti s kar zajetnim posestvom, kjer boste lahko skrbeli za trte in drugo zelenjavo, veljajo za precejšen kliše med Slovenci. Živeti v hiši je krasno – imaš praktično mir pred vsemi, z nobenim se ni potrebno pogajati že o najmanjši spremembi, ki bi jo radi naredili, poleg tega pa ste lahko čisto vedno prepričani, da bodo kolesa v vaši garaži varna pred nepridipravi.

nepremičnine

Živeti tako na svojem pa ima lahko na dolgi rok visoke finančne posledice, zlasti pri vzdrževanju nepremičnine: obnovo strehe, fasade in drugih nujnih delov hiše, boste morali plačati sami, v bloku se vsi tej stroški več ali manj enakomerno porazdelijo. Kar se tega tiče, je stanovanje v bloku na dolgi rok gotovo veliko bolj ugodna varianta.

Stanovanja v bloku so lahko prav tako prostorna kot nekatere hiše. Res je, da take nepremičnine ne pridejo v kompletu z vrtom, a zavedati se morate, da je za vrt potrebno redno skrbeti, če ne drugače pa kositi travo. Zdaj, ko ste še mladi, polni elana in entuziazma, se vam tole zdi mala malica, a kaj se bo zgodilo potem, ko se vam ne bo več dalo? Boste pustili vrt propasti?

Nepremičnine tako v bloku kot v hiši prinašajo svoje prednosti in slabosti, kot vedno pa je predvsem na vas da se odločite, kaj bo pretehtalo na dolgi rok.