25. 6. 2024
Sončna elektrarna cena

Cena sončne elektrarne na ključ – ali se vam naložba splača?

Pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov postaja vse bolj priljubljeno, s sončno energijo pa dobivamo vedno nove možnosti za samooskrbo z električno energijo. Na tej povezavi preverite cene sončne elektrarne. Sončna elektrarna cena se izkaže za primerno, saj gre za dolgoročno investicijo, ki lahko zmanjša stroške električne energije do 75 %. Z dolgoletnimi garancijami je zagotovljeno delovanje sončne elektrarne tudi do 30 let. Sončna elektrarna cena postane še bolj ugodna z uporabo subvencije Eko sklada, kar omogoča povrnitev celotne investicije v zgolj 10 letih. Ta oblika energetske pridobitve se priporoča predvsem gospodinjstvom z večjimi potrebami po električni energiji ter tistim, ki uporabljajo toplotne črpalke, IR panele ali polnijo električna vozila.

Sončna elektrarna cena

Enostaven proces od načrta do delovanja

Sončna elektrarna cena na ključ je ustrezna, saj se s tem izognete nepotrebnim skrbem glede dokumentacije, dovoljenj in drugih administrativnih opravil. Izbrani ponudnik skrbi za vse – od izračunov, pridobivanja dovoljenj, projektnih dokumentacij, financiranja, subvencije Eko sklada, do predstavitve okvirne cene in morebitnega zavarovanja. Prav tako je vključena montaža, ki je hitra, minimalna in enostavna, običajno trajajoča le en dan.

Princip delovanja – od sončne energije do električnega toka

Delovanje sončne elektrarne na ključ je preprosto: sončne celice zbirajo sončno energijo in jo pretvorijo v enosmerni električni tok s pomočjo sončevega elektromagnetnega valovanja. Sončna svetloba sproži gibanje elektronov v celici, kar generira enosmerni tok. Ta se nato s pomočjo razsmernika spremeni v dvosmernega in se vnese v električno omrežje. Investicija se hitro povrne, saj je sončna energija popolnoma brezplačna, celoten postopek pa je učinkovit.

Samooskrba z električno energijo in zavest o okolju

Odločitev za sončno elektrarno na ključ ni le korak k samooskrbi z električno energijo, temveč tudi pomemben prispevek k ohranjanju narave. Z izbiro sončne elektrarne izkazujete skrb za vedno bolj obremenjeno okolje.

Varčna in trajnostna naložba

Sončna elektrarna predstavlja varčno naložbo z nizkim tveganjem. Sončna elektrarna cena ne sme biti edino merilo pri odločitvi, saj prinaša minimalne obratovalne stroške in vzdrževanje. Ponudnik poskrbi za vse, kar je povezano z vzdrževanjem in obratovanjem elektrarne.

Povišanje vrednosti nepremičnine in znižanje stroškov

Z namestitvijo sončne elektrarne se poveča vrednost nepremičnine za približno 5 %. Obratovalni stroški se zmanjšajo za več kot polovico, kar dodatno pripomore k dolgoročni ekonomski učinkovitosti in trajnostni naravnanosti.

Kljub nekoliko višji začetni investiciji je naložba v sončno elektrarno na ključ najboljša odločitev za tiste, ki želijo dolgoročno prihraniti pri stroških električne energije in se izogniti nenačrtovanim izpadom iz omrežja. Sončna elektrarna cena je odvisna od več dejavnikov.

Dimenzije in kapaciteta sončne elektrarne

Pri načrtovanju sončne elektrarne se upošteva optimalen izkoristek glede na vašo letno potrebo po električni energiji. Sončna elektrarna cena je odvisna od nazivne moči elektrarne. Za povprečno 4-člansko družino se predvideva poraba približno 5.000 kWh letno, vendar je poraba odvisna od različnih dejavnikov, kot so vrsta ogrevanja in morebitne prihodnje potrebe.

Okvirna cena in modularna zasnova

Okvirna cena za nakup z vključeno montažo se giblje med 8.000 in 11.000 €, pri čemer je cena kWh med 2.000 in 3.000 €. Prednost sončnih elektrarn je v modularni zasnovi, ki omogoča dokup in povečanje zmogljivosti v primeru povečane potrebe po električni energiji. Ponudnik bo svetoval glede dimenzij, pri čemer so pomembni dejavniki lega objekta, naklon strehe in podobno.

Možnosti financiranja in subvencije

Poleg lastnih sredstev obstajajo tudi možnosti financiranja, ki jih lahko izkoristite za lažjo izvedbo projekta. Subvencije Eko sklada omogočajo še ugodnejše pogoje financiranja, kar skupaj z dolgoročnimi prihranki naredi sončno elektrarno privlačno naložbo.

Raznolikost Silicijevih celic

Na tržišču so na voljo različne vrste sončnih celic. Vse so izdelane iz silicija, ki je popolnoma razgradljiv material. Med najpogostejšimi izbirami sta monokristalne in polikristalne silicijevih celic. Monokristalne celice so nekoliko dražje, vendar dosežejo boljši izkoristek sončne svetlobe (15-17,5%). Polikristalne so cenejše, a imajo nižji izkoristek (13-15%). Dodatna možnost so sledilni moduli, ki sledijo soncu za maksimalen izkoristek, vendar so trenutno še precej dragi. Cena sončne elektrarne na ključ je odvisna tudi od izbire teh elementov.