25. 6. 2024
Pisarniški stoli

Pisarniški stoli za bolj udobno delo

Vsi, ki delajo v pisarni se zavedajo, kako pomembno je, da so pisarniški stoli udobni. Na pisarniških stolih delavci preživijo večino svojega delovnega časa. Zato ni čudno, da si vsak želi stola, ki mu bo pisan na kožo, torej, ki bo udoben in zdravju prijazen. Že na splošno ljudje, ki po več ur sedijo na stolih in se sklanjajo nad mizo ali k računalniku, nimajo najboljše drže. Pisarniški stol, ki ne pripomore k boljši drži med sedenjem lahko na dolgi rok povzroči bolečine in težave, ki jih je kasneje težko odpraviti. Zato je primeren stol za ljudi, ki delajo v pisarni, ključnega pomena.

Pisarniški stoli so pomemben del pisarne

Nekoč so ljudje zaradi drugačnih navad sedeli bolj pokončno in načeloma niso imeli težav s hrbtenico. Zadnja leta, pa je ležerni življenjski stil omogočil, da ljudje na splošno ne pazijo več na držo. Posledica je ogromno število ljudi, ki se srečuje s težavami v hrbtu. Ena izmed stvari, ki bo pripomogla k boljši drži in lažjem več urnem sedenju so primerni pisarniški stoli. Nakup novih stolov za pisarno ni lahka izbira, saj je treba pri izbiri upoštevati več dejavnikov, ki naredijo stol kakovosten in udoben. Na trgu je ogromno različnih pisarniških stolov, ki obljubljajo ogromno v smislu dizajna in udobja, ampak na žalost veliko stolov ne dosega standardov, ki jih obljubljajo. Zato je pomembno, da izberete pisarniški stol, ki vam bo ustrezal, saj bo v večini primerov tak stol več let vaš vsakdanji spremljevalec.

Pisarniški stoli prihajajo v različnih oblikah, barvah in ostalih dodatkih, ki naredijo stol tak, da je primeren za vas. Vsak stol ima ogromno posameznih elementov, ki s svojo usklajenostjo sestavijo stol, ki se prilagaja človeškemu telesu. Ker ljudje nimajo enake konstrukcije in višine so stoli za pisarne izdelani tako, da se sedež stola lahko nastavlja po nagibu in globini. Za bolj nastavljive stole gre takrat, ko načeloma ena oseba sedi na stolu in ne takrat, ko gre za pisarniške stole, ki so postavljeni v skupnih prostorih kot so konferenčne sobe. Generalno se pisarniški stoli delijo na različne modele, za katere so značilne druge lastnosti.

Vrste pisarniških stolov

Direktorski stoli so tisti, ki so med najboljšimi stoli, kar namiguje že ime in se za njih večinoma odločajo osebe na vodilnih delovnih mestih. Taki stoli so pogosto v višjem cenovnem razredu in sedeži takih stolov imajo poudarjeno medenično oporo, za kar skrbijo dodatne mikro vzmeti. Dodatne mikro vzmeti so namenjene izboljšanju cirkulacije krvi. Takim stolom se reče tudi ergonomski stoli. Taki pisarniški stoli zaradi posebnega mehanizma omogočajo, da si prilagajate višino sedeža, obenem pa tudi nagib naslonjala. Tako namreč ni prevelikega pritiska na spodnji del hrbtenice. Naslonjala so malenkost zaobljena pri ledvenem delu, da se prilagodijo obliki telesa, taka ledvena podpora pa se lahko pri nekaterih stolih nastavi po višini in globini. Opora ledvenega dela hrbta poskrbi, da je hrbet ves čas v stilu s stolom in omogoča, da je drža čim bolj pravilna, pri čemer pomagajo tudi nastavljivi ročaji stola. Zaradi nenehnega stika hrbta s stolom, ima marsikateri tak stol tudi mrežasto naslonjalo, da se hrbet manj poti. Višina naslonjal je načeloma višja od naslonjal navadnih stolov, velikokrat pa so opremljeni še z dodatno podporo za vrat in glavo, ki po dolgem delovnem dnevu tudi potrebuje počitek.

Operativni stoli so pisarniški stoli, ki imajo še vedno lastnosti ergonomskih stolov. Načeloma so taki stoli namenjeni ostalim delavcem v pisarnah, saj so cenovno bolj prijazni in zato primerni, da stole uporablja več ljudi. Vsi taki stoli imajo kolesca in se zato z njimi lahko delavci brez problema prestavljajo po prostoru.

Konferenčni stoli se načeloma najdejo v konferenčnih sobah ali dvoranah. Taki stoli so lahko v verzijah s koleščki ali pa taki, kjer koleščkov ni. Tisti brez koleščkov so zaradi čistih linij bolj priročni za pospravljanje. Pri takih stolih je največ izbire v barvah in različnih dizajnih.