21. 4. 2024
kam na izlet

Pet idej, kam na izlet po Sloveniji za malo denarja

Marsikdo se sprašuje kam na izlet po Sloveniji za malo denarja. Odvisno kaj vam je všeč. Nekateri radi hodijo v hribe, spet drugi na morje. Nekateri radi preživljajo čas s knjigo v roki, medtem ko imajo drugi radi aktiven oddih. V naši prelepi mali Slovenji imamo skorajda neskončno možnosti, kam na izlet. Kamorkoli se bomo odpravili bomo videli kaj zanimivega. Res pa je, da so nekatere destinacije bolj turistične in druge manj. Tudi cene so v bolj turističnih krajih manj prijazne. Pogledali bomo kam se nam splača iti zna izlet, da se bomo imeli lepo, hkrati pa nam bo hvaležna tudi denarnica.

Idrija
Imate radi kulturno dediščino, veliko narave in slastno kulinariko, pa ne veste kam na izlet? Idrija vam ponuja vse to. Majhno mestece, skrito pod okoliškim hribovjem, je že od samega začetka obstoja pomemben del slovenske kulture. Poleg rudnika živega srebra, pa ima Idrija še veliko drugih znamenitosti. Nekateri jo poznajo po idrijski čipki, drugi po kulinarični specialiteti – idrijski žlikrofi, tretji pa po neokrnjeni naravi, ki ponuja nešteto možnosti za rekreacijo. V poletnih mesecih pa ponuja Idrija tudi prijetno osvežitev v naravnem kopališču Bela, ki je od mesta oddaljeno približno 10 kilometrov. Na poti do kopališča, se lahko ustavite pri še eni naravni znamenitosti Idrije – Divje jezero, ki je znano po tem, da ob hudem nalivu bruha vodo.

Rakov Škocjan
Rakov Škocjan je čudovita kraška dolina, ki jo je izoblikovala reka Rak, nahaja pa se med Cerkniškim in Planinskim poljem. Naravoslovna učna pot, ki poteka po dolini, ponuja veliko naravnih znamenitosti. Navdušili vas bodo kraški izviri, dva naravna mostova, jame, razvaline stare cerkve, ter pestro rastlinstvo. Povsem na mestu je tudi, da je Rakov Škocjan nominiran za uvrstitev na seznam svetovne naravne dediščine. Če se še vedno sprašujete, kam na izlet, ste pravkar dobili odgovor.
kam na izlet

Zelenci
Zelenci so prečudovit naravni rezervat z malim jezerom, ki nikoli ne zamrzne. Konstantna temperatura vode je približno 6 stopinj. Jezero je zelo bogato z vegetacijo, v njem pa prebivajo tudi, tako imenovane Rosike, ki so mesojede. Zaradi jezerskih kred, ki vrejo iz plasti jezera, daje vodi značilno barvo, ki je modro zelena, prav po tem, pa so Zelenci dobili ime. Zelenci so od Kranjske Gore oddaljeni slabih 5 kilometrov, do njih pa pridete, če se peljete od Kranjske Gore proti Retečam. V vasi Podkoren boste parkirali na brezplačnem parkirišču. Prav tako rezervat Zelenci nima nobene vstopnine, tako se boste lahko njegovih lepot naužili povsem brezplačno. Se še vedno sprašujete kam na izlet ta konec poletja?

Iz Portoroža v Piran
Slovenska obala je dolga samo slabih 42 kilometrov, vsak njen kotiček pa je vreden obiska, poležavanja na plaži ali pa dolgega sprehajanja. Vsakič, ko se vprašamo kam na izlet danes, je slovenska obala pravi odgovor. Ena izmed luštnih poti, ki jo lahko tudi prekolesarite, je pot iz Portoroža v Piran. Pot je dolga slabe 4 kilometre v eno stran, tako, da ne bo utrudila niti majhne otroke. Pot, ki je v celoti ob morju, vam poleg svežega morskega zraka ponuja tudi veliko gostiln, kjer se lahko okrepčate. V Piranu pa si lahko ogledate marsikatero znamenitost, tega starega mesta soli, kot ga tudi drugače imenujemo.

Kranj
Kljub temu, da je majhno mesto, ponuja veliko lepih skritih kotičkov. Mestno jedro Kranja velja za enega izmed najlepših v Sloveniji, ki v vsakem kotičku ponuja košček arhitekture, kulture in umetnosti. Objema ga 30 metrov globoki kanjon reke Kokre, ki velja za 2. najvišji mestni kanjon v celi Evropi. Tudi bližnja okolica Kranja vas ne bo pustila ravnodušne. Ena izmed priljubljenih izletniških točk je Sveti Jošt nad Kranjem. Če radi poleg raziskovanja mest, tudi hribolazite, potem veste kam na izlet naslednji vikend.