18. 7. 2024
optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani izboljša vidnost spletne strani

Ali se SEO v letu 2023 še vedno izplača? Da, optimizacija spletnih strani se izplača tudi v letu 2023. S pomočjo optimizacije spletnih strani se izboljša vidnost spletne strani v iskalnikih. Optimizacija namreč omogoči uvrstitev spletne strani na vrh organskih zadetkov spletnih brskalnikov kot so Yahoo, Bing, Google,…

Optimizacija spletnih strani je tudi edini način, s katerim zagotovimo visoke pozicije svoje spletne strani in njeno prisotnost na tistih delih spletnih brskalnikov, ki jih obiščejo potencialne stranke.

Kako zahtevna je optimizacija spletnih strani?

SEO oziroma optimizacija spletnih strani je zapleten, dolgotrajen in transparenten postopek. Zanjo je potrebno veliko znanja in izkušenj. Če se ne izvede na pravilen način, Google spletno stran kaznuje. Lahko jo tudi odstrani.

Ker se Googlovi algoritmi nenehno spreminjajo, je optimizacija dolgoročen projekt. Zato je priporočljivo, da se optimizacija spletnih strani zaupa podjetju, ki ima potrebna znanja na tem področju. Podjetje Gorec d.o.o. je s 15 leti izkušenj pravi naslov, da storitev opravi kvalitetno in zanesljivo.

Kako poteka optimizacija spletnih strani?

Kadar išče obiskovalec na Googlu določen izdelek, vpiše v iskalno vrstico besedo ali kombinacijo besed, za katere meni, da najbolje opišejo iskani izdelek, storitev ali iskano informacijo. Če je vaša spletna stran dobro optimizirana, bo Google prepoznal ključno besedo in jo povezal neposredno z njo. Močnejše kot so neposredne povezave med spletno stranjo in vpisanimi ključnimi besedami, višje je v brskalnikih uvrščena vaša spletna stran.

Da bi bila optimizacija spletnih strani čim bolj kvalitetno narejena, se vrši v treh delih:

  • tehnična optimizacija
  • ON site oziroma notranja optimizacija
  • OFF site oziroma zunanja optimizacija

optimizacija spletnih strani

Tehnična optimizacija

S tehnično optimizacijo omogočimo Googlovim pajkom pregled vsebine spletne strani in njeno interpretacijo.
Spletno stran prilagodimo za ogled na mobilnih napravah in pohitrimo njeno delovanje.

ON site optimizacija spletnih strani

ON site optimizacija se odvija neposredno na spletni strani, zato mora biti le-ta narejena v skladu s SEO pravili. V kolikor se pravil ne drži, jo je potrebno popraviti in prilagoditi. Ti popravki in prilagajanja ne vplivajo na izgled strani, vplivajo pa na aktivnosti spletnih brskalnikov. ON site optimizacija se nanaša na vsebino spletne strani, njen naslov, zunanje povezave, meta opise, URL spletnega mesta,…

Spletne strani morajo imeti zanimivo, berljivo in razumljivo vsebino, ki je pisana v kratkih povedih. Privlačna mora biti tako za bralce kot za Googlove robote. Vsebovati mora zadostno število fotografij, ki so optimizirane velikosti in opremljene s primernimi naslovi.

OFF site optimizacija spletnih strani

Z OFF site optimizacijo spletne strani stremimo k pridobivanju zunanjih povezav. To so povezave drugih spletnih strani na vašo spletno stran. Le-te pomagajo vaši spletni strani, da se med rezultati organskega iskanja uvršča čim višje.

S pridobljenimi povezavami upoštevamo SEO pravila. V kolikor se povezave ne pridobivajo na pravilen način se lahko zgodi, da Google vašo stran slabše uvršča ali pa jo celo odstrani iz baze. Takšna kazen lahko traja od 6 mesecev do več let.

Spletne strani morajo imeti čim več zunanjih povezav. Vsaka povezava je dober glas za vašo spletno stran. Pridobivanje povezav je proces, ki se nikoli ne konča. Povezave se nenehno pridobivajo. V kolikor se pridobivanje povezav na vašo spletno stran preneha, prične spletna stran izgubljati pozicije.

Več kot je konkurence v panogi, za katero je izdelana vaša spletna stran, pomembnejša je OFF site optimizacija spletne strani.

optimizacija spletnih strani

Pet korakov do najboljših pozicij v Googlu

Kvalitetne tekstovne vsebine
Predpogoj dobro optimizirane spletne stran je kvalitetno napisana tekstovna vsebina, ki jo bodo obiskovalci z veseljem prebrali.
Članki spletne strani morajo vsebovati vsaj 800 besed. Besedilo mora biti opremljeno s slikovnim gradivom.
Zelo pomembno je, da se obiskovalci čim dlje zadržijo na vaši spletni strani, preberejo besedilo in na njej pridobijo uporabne informacije.

Ključne besede v naslovu spletne strani
Naslov spletne strani mora vsebovati ključno besedo. Le-ta mora biti na začetku naslova.

Ključne besede v naslovih in podnaslovih
Vsak članek mora biti smiselno razdeljen na več odstavkov. Glavni odstavki morajo imeti naslove in podnaslove, ki so označeni kot H1, H2 in H3. Naslovi morajo vsebovati ključno besedo, lahko pa je ključna beseda uporabljena tudi v podnaslovih.

Ključne besede v URL naslovu
Urejeni URL naslovi so predpogoj za dobro optimizirano spletno stran. Morajo biti čim krajši in ne smejo vsebovati nepotrebnih podatkov. Morajo pa vsebovati ključno besedo.

Ključne besede v poimenovanju fotografij
Besedilo morajo spremljati fotografije, ki so v tekstu enakomerno porazdeljene, poimenovane s ključno besedo in opremljene s pravilno ALT oznako.

optimizacija spletnih strani

Kako optimizacija spletnih strani vpliva na uspeh vaše spletne strani

Najpomembnejši vplivi optimizacije spletnih strani so:

  • povečan organski obisk spletne strani – povečana vidnost spletne strani in njena višja uvrstitev na spletnih brskalnikih,
  • izboljšana uporabniška izkušnja – večja hitrost nalaganja spletne strani, prilagojenost za branje na mobilnih napravah, enostavna navigacija po spletni strani,…
  • povečana konverzija – oblikovanje vsebin, ki bralca pozivajo k dejanju: nakup, prenos e-knjige, prijava na e-novice,… S tem se upraviči obstoj spletne strani in poveča njena donosnost,
  • dolgotrajna prisotnost spletne strani na spletu,
  • prednost pred konkurenco – boljša vidnost spletne strani posledično pomeni večji promet in večje število potencialnih strank.

Kakovostna optimizacija spletnih strani bo vašo spletno stran izstrelila med TOP zadetke.