17. 4. 2024
Okenske police

Okenske police iz granita ali marmorja – nepogrešljiv del okna

Si lahko predstavljate hišo brez okenskih polic? Seveda ne. Okenske police so nepogrešljiv element stavbnega pohištva, saj do potankosti dopolnjujejo videz okna ter dajejo oknu dodatno funkcionalnost. Poznamo tako notranje kot zunanje okenske police, zunanje police ščitijo fasado pred umazanijo, prahom, vlago in ostalimi neželenimi dejavniki, notranje police pa omet pod oknom. Na trgu je široka paleta materialov in barvnih vzorcev, s pomočjo katerih lahko ustvarite barvno usklajenost polic z izbranim oknom in fasado oz. ometom v notranjosti.

Kako izbrati prave in najbolj primerne okenske police za vaš dom?

Sestavni del okna so tudi police, čeprav so manj opazne, a kljub temu igrajo pomembno vlogo, saj ščitijo zid pred umazanijo, prahom, vlago in ostalimi dejavniki. Kot že rečeno, ločimo notranje in zunanje police, glede na umestitev v prostor imajo tudi različne funkcije. Vse to pa morate imeti v mislih tudi pri izbiri materialov. Ne gledati samo na estetske lastnosti, ampak tudi na značilnosti materiala in primernost v specifičnem okolju.

  1. Najprej morate jasno vedeti, ali potrebujete zunanje, notranje ali kar oboje okenske police.
  2. Pred samim nakupom izbranih polic preverite certifikat, ki dokazuje, da je izdelek kakovosten in okolju ter ljudem prijazen.
  3. Na trgu je mnogo različnih materialov, iz katerih so okenske police lahko narejene, izberite najbolj primernega za vaše potrebe, glede na to, ali potrebujete notranje ali zunanje okenske police. Pri izbiri materiala je zelo pomembno, da poznate najpomembnejše parametre (temperaturne razlike, vlažnost, izpostavljenost sončni svetlobi itd.).
  4. Pri izbiri polic se pozanimajte tudi o kakovosti premaza površine, to je namreč zelo pomemben podatek, da boste kasneje vedeli, katero čistilo lahko uporabite za čiščenje in katerega ne.
  5. Pomembna je tudi mehanska trdnost – cvetoči lončki in drugi predmeti položeni na police ne smejo povzročati škode ali puščati sledi.
  6. Dobro raziščite ponudbo na spletu in v trgovinah ter izberite najboljšo možno varianto za vaše želje in potrebe.

Okenske police – kateri kamen izbrati, granit ali marmor?

Kot že omenjeno, je na trgu na voljo mnogo naravnih kot tudi umetnih materialov, s katerih so lahko narejene okenske police. Med naravnimi možnostmi so najbolj priljubljene kamnite police. Če se odločite za kamnite, strokovnjaki priporočajo, da za zunanje površine izberete granit. Granit je namreč trdnejši in bolj obstojen kamen kot marmor. Njegova prednost se prepozna tudi po dejstvu, da se granit uporablja tudi za tlakovanje javnih površin, ki so vsakodnevno zelo obremenjene tudi zaradi različnih vremenskih vplivov. Seveda lahko za zunanje okenske police izberete tudi marmor, a se morate zavedati, da s to odločitvijo, lahko zmanjšate življenjsko doba polic, saj imajo vremenski vplivi na marmor večji vpliv kot na granit. Pri izbiri materiala za notranje police pa sta tako granit kot marmor odlični izbiri. Seveda je granit bolj trden kamen, ampak ker v notranjih prostorih ni neprestanih spreminjajočih se vplivov, je tudi marmor odlična izbira. V tem primeru se prepustite osebnemu okusu in sovpadanju z notranjo opremo vašega doma ali poslovnih prostorov.

Cena in obstojnost okenskih polic

Med brskanjem po spletu boste kaj hitro opazili, da so okenske police iz drugih materialov na prvi pogled cenejše. A z nižjo ceno je treba vzeti v zakup tudi dejstvo, da so manj obstojne. To pomeni, da jih boste morali v prihodnosti večkrat menjati, kar pa na koncu nanese višjo končno ceno, kot če se že na začetku odločite za granitne ali marmornate okenske police.

Glavne razlike med marmorjem in granitom

Tako marmor kot granit sta kamna, res pa je, da se v nekaterih stvareh tudi razlikujeta. Marmor je v primerjavi z granitom mehkejša kamnina, zato je tudi lažji za obdelavo in zato tudi manj odporen na vremenske vplive. Marmorju je treba nameniti tudi več pozornosti pri čiščenju in paziti pri uporabi čistil, kot pa granitu, ki je po lastnostih bolj trd in trpežen kamen. Oba pa sta dobra izbira za okenske police.