22. 5. 2024
odstranjevanje znamenj

Odstranjevanje znamenj in pomembnost rednega pregledovanja

Znamenja so različno velike temne lise ali bunčice na naši koži, ki so lahko včasih moteče ali pa celo nevarne. V nekaterih primerih je potrebno dermatološko odstranjevanje znamenj, to je postopek odstranjevanja znamenj, ki pripomore k lepšemu videzu in boljšemu zdravju kože ter zmanjšanju tveganja nastajanja kožnega raka.

Kaj so znamenja?
Na koži ima praktično vsak manjše in večje temne lise ali izrastke, ki jim pravimo znamenja. Teh je več vrst in oblik, večinoma so nenevarna in spadajo med benigne tvorbe kožnih celic, ki proizvajajo pigment. Največ znamenj je torej majhnih in se bistveno ne spreminjajo, sem sodijo pecljati fibromi, starostne bradavice in lise ter hiperplastične lojnice. Kadar pa so znamenja nepravilna in spreminjajoča, lahko predstavljajo nevarnost, zato je v nekaterih primerih potrebno preventivno odstranjevanje znamenj.

odstranjevanje znamenj

Kdaj so znamenja le estetsko moteča, kdaj pa nevarna?
Ker so znamenja različnih oblik in vrst, je za vsakega potrebna natančna diagnoza, ki pove, ali je odstranjevanje znamenj nujno potrebno. Ločimo namreč znamenja, ki so nevarna ali pa zgolj estetsko moteča, pri slednjih je odstranjevanje poljubno. Zahvaljujoč sodobni dermatološki diagnostiki se hitro ugotovi, kdaj je znamenje zgolj estetsko moteče in se lahko odstrani na nekirurški način. Odstranjevanje znamenj pa je nujno in poteka operativno, kadar gre za spreminjajoča in nepravilna znamenja, ki lahko pomenijo melanom, sem spadajo nevarni izrastki imenovani atipični melanocitni nevusi. Melanomu drugače rečemo še »črni kožni rak«, ta je namreč najnevarnejši med vsemi kožnimi tumorji. V Sloveniji se letno odkrije nekje 600 primerov melanoma. Ali je znamenje res nevarno presodi osebni zdravnik ali pa specialist dermatolog, ki opravi histološki pregled. Kadar zdravnik oz. specialist opazi, da je kožna sprememba sumljiva in bi lahko pomenila melanom, pošlje del tkiva na dodatno analizo, ki sum potrdi ali ovrže. V primeru potrjenega suma je potrebno operativno odstranjevanje znamenj.

Kdaj so tveganja za razvoj kožnega raka večja?
Strokovnjaki večjo pozornost znamenjem priporočajo svetlopoltim osebam in osebam, ki jih sonce hitro opeče. Prav tako je tveganje za nevarna znamenja večje, če ima oseba na koži veliko znamenj, torej več kot 50 ali pa če se je kožni rak že kdaj pojavil v družini. Verjetnost za nujno operativno odstranjevanje znamenj se poveča še v primerih, ko je oseba v preteklosti že imela melanom, pa tudi, če se njena kožna znamenja opazno spreminjajo. Tveganje za nastanek kožnega raka je večje še pri osebah z enim ali več zelo velikih znamenj in pri osebah, ki so imele v otroštvu ali mladosti hude sončne opekline. Osebe z eno ali več naštetimi značilnostmi so torej podvržene k večjemu tveganju pojava kožnega raka, a previdnost tudi pri ljudeh brez naštetih lastnosti ni odveč.

Pregledovanje kožnih znamenj
Število nevarnih melanomov se pri nas vsakoletno povečuje in se na 10 let celo podvoji. Ker je melanom smrtno nevaren, je za uspešno zdravljenje ključnega pomena odkrivanje melanoma v zgodnji fazi, ko je ta še ozdravljiv. Redno pregledovanje in hitro odstranjevanje znamenj je torej tisto, ki zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka. Znamenja se navadno pregleduje po pravilu A-B-C-D-E, ki je namenjeno prepoznavanju potencialno nevarnih znamenj. Črke označujejo lastnosti nevarnih znamenj, začne se s črko A kot asimetrija ali nesimetričnost znamenja. Naslednja je B kot border oz. nepravilen, neenakomeren rob znamenja. Črka C kot colour se nanaša na barvo znamenja, ta je v primeru nevarnosti nepravilna ali pa je znamenje sestavljeno iz več barv. D kot diameter pomeni, da je znamenje lahko nevarno, kadar je njegov premer večji od 6 milimetrov. Zadnja črka, torej črka E, označuje besedo evolution oz. spreminjanje kožnega znamenja, benigna znamenja namreč skozi leta ostajajo nespremenjena, pri nevarnih znamenjih pa so spremembe opazne. Če imate na telesu znamenje, ki ustreza eni ali več črk, je nujno potreben pregled pri zdravniku, ki kasneje presodi, ali bo potrebno operativno odstranjevanje znamenj.