25. 6. 2024
odkup železa

Odkup železa za dodaten zaslužek

Danes obstaja veliko dejavnosti, s katerimi lahko dodatno zaslužite. Sem spada tudi prodaja odpadnih materialov, med katerimi je še vedno najbolj dobičkonosen odkup železa. Verjetno lahko veliko železa najdete pri vas v kleti ali v garaži. Veliko ljudi se ne zaveda, da je njihov odpadni material lahko tudi priložnost za dodaten zaslužek, zato se temu ne izogibajte. Še posebej pa lahko odkup železa predstavlja dodaten zaslužek za delavnice in nekatera podjetja. Predvsem tisti obrati, ki pogosto rokujejo s kovinami, se lahko poleg zaslužka, z odkupom železa hitro in učinkovito znebijo odpadnega materiala.

Odpadna kovina, primerna za odkup

Veliko vrst kovin spada med odpadne kovine, ki jih je mogoče tudi reciklirali. Najpogostejša kovina je železo, potem pa sta pogosta tudi jeklo in litine. S temi kovinami lahko zaslužite, poleg tega pa vam kovino, če jo imate v večjih količinah, odkupovalec tudi odpelje. Tak dogovor je zelo priljubljen pri različnih dejavnostih, kjer se pogosto rokuje s kovino in so posledično tudi veliki odpadki v obliki kovine.

Seveda pa se odpadne kovine lahko znebite tudi doma. Velikokrat se v hiši naberejo elementi, ki so narejeni iz kovin ali pa kovino vsebujejo. Tudi taki kosi so primerni za odkup železa. Tako boste namesto, da te izdelke peljete na kosovni odpad, z odpadnimi kovinami zaslužili. In ker se odpadne kovine reciklirajo, s tem še pripomorete k čistejšemu okolju.

Kateri izdelki so primerni za odkup železa?

Železo se pogosto nahaja v delih naprav in strojev, ki se dnevno uporabljajo. In vsi ti deli so primerni za odkup železa. Pogosto se železo najde kot del starih vrtnih ograjah, pa delovnih strojih in kmetijskih orodij. Potem so za odkup primerni tudi železni radiatorji, različna ogrodja za pohištvo in vse male količine železa, ki ga nadete po hiši, ne glede na to kje se nahaja.

Za delavnice, ki pogosto uporabljajo železo, se za odpadno železo smatrajo tudi ostružki. Ti so lahko prav lep vir dodatnega zaslužka, saj je pri obratih vedno nekaj odpadkov. In ker vam v večini primerov ocenjevalec odpelje večje količine železa, se lahko z njim dogovorite za sodelovanje, ki traja dalj časa.

Kako poteka odkup železa?

Pri odkupu železa, tako ko pri drugih vrstah kovin, se ne more brez pregleda določiti točne cene. Razlog za to so spreminjajoče cene, ki jih določa trg. Poleg tega pa je cena vašega odpadnega železa odvisna od količine  in čistosti kovine. Čisto železo bo imelo namreč večjo ceno, kot železo, ki je mešanica z drugo kovino. Poleg tega je tudi odvisno ali je treba kovino še dodatno očistiti ali pa jo rezati in odstraniti iz določenega stroja.

Pri odkupu večjih količin kovine, k vam pride ocenjevalec. Ta na licu mesta oceni težo kovine in stanje. Ko se pregleda odpadno mesto, se določi tudi cena. Kot omenjeno, se cena spreminja, če je treba kovino rezati in glede na čistost. Če se strinjate z določeno ceno za odkup železa, se dogovorite za odvoz. Ocenjevalec vam izplača dogovorjen znesek, ki ga trg določa za tisti dan. Tako ste zaslužili in se obenem še znebili odpadnega materiala, ki bi ga morali v vsakem primeru odpeljati na odpadno mesto.