18. 7. 2024

Lesni peleti – biogorivo, izdelano na popolnoma naraven način

Peleti so gorivo, ki ga izdelujemo iz odpadne organske mase, skozi proces stiskanja. Morda še ne veste, da so lahko vrhunski peleti, razen iz lesa, izdelani tudi iz drugih odpadnih materialov, kot je hrana, ostankov, ki nastanejo pri vrtnarstvu ter poljedelstvu, industrijskih odpadkov ter ostalih materialov.

Najpogostejši so lesni peleti. V Sloveniji je njihova uporaba čedalje bolj razširjena, saj v primerjavi z drvi omogočajo lažjo dobavo in skladiščenje, nudijo pa tudi izjemno enostavno uporabo ter s tem povezano udobje, saj jih pred uporabo le naložimo v zalogovnik peči. Peči na pelete so večinoma popolnoma avtomatizirane, zato je potrebno le še pritisniti na gumb, naš dom pa se bo hitro ogrel. Peleti so tudi ekološka ter cenovno ugodna rešitev ogrevanja. Ker so izdelani iz lesnega odpada, za njihovo izdelavo ni potrebno posekati dreves, za njihovo obdelavo pa je potrebno le nekaj energije.peleti Pred nakupom večje količine peletov bodite pozorni, da izberete kakovostne pelete. Najboljši peleti so izdelani iz lesa iglavcev, ter nimajo primesi lubja. Prav tako peleti ne smejo vsebovati prevelike količine vlage. Svetujemo vam, da se pred nakupom večje količine peletov najprej odločite za nakup ene vreče, ki jo nato preizkusite.

Naši lesni peleti so izdelani le iz kakovostnega lesnega odpada. Izbirate lahko med smrekovimi, jelkinimi ter bukovimi peleti, ki imajo visoko kalorično vrednost. Odlikuje jih izjemno nizka vsebnost vlage, kar bo pripomoglo tudi k dolgi življenjski dobi vaše peči. Če nove peči, ki bi delovala na lesno biomaso, še nimate, imate na voljo menjavo stare peči, ali pa njeno predelavo. Ker so starejše centralne peči dandanes že nekoliko zastarele, se običajno še najbolj izplača kar celotna menjava sistema. Čeprav nakup nove peči za vsakogar predstavlja precej veliko ter odločilno investicijo, pa naj temu v prid govori podatek, da se bo le-ta tudi hitro povrnila.