15. 7. 2024
lesena okna

Lesena okna so večna in zdravju najbolj prijazna

Lesena okna so na trgu zelo pogosta izbira tistih, ki nabavljajo okna za novogradnje ali pa menjajo okna na starejših stavbah. Dostikrat se dogodi, da tisti, ki so prej imeli plastična okna, preidejo na lesena. Les je od nekdaj, od kar človek gradi, eden najbolj osnovnih surovin za gradnjo hiš in tudi oken ter vrat. Postavi se vprašanje, zakaj lesena okna, ali niso morda katera druga boljša? Odgovor ni enoznačen, ker imajo lesena okna več prednosti pred ostalimi materiali, ne samo tega, da je les naraven material, ki je topel in smo ga ljudje navajeni tako, da je to zapisano že v genih.

lesena okna

Zakaj izbrati lesena okna v modernih časih?

Lesena okna so se do danes obnesla in se bodo vedno iz naslednjih tehtnih razlogov:

  • Izdelana so iz naravnega materiala, ki diha in je živ, zato v takih prostorih z lesenimi okni ne bo vlage ali plesni. To pomeni, da je izbira lesenih oken za ljudi in živali zdrava.
  • Les je naraven material, ki raste na površini zemlje. Zato je človeku bistveno bolj prijazen, kot kovina ali plastika. Ker vsi materiali izhlapevajo, bomo ob lesenih oknih občutil prijeten vonj pol lesu, ki je za človeka zdrav in pomirjujoč Ne bomo vdihovali nič umetnega ali kovinskega, kar za nas ni zdravo, kot je razbrati iz znanstvenih raziskav.
  • Les je biološki, kar pomeni, da je naravne in se tudi naravno razgradi, če ga odvrženo v naravo.
  • Les je zato ekološki, kar pomeni, da ne onesnaži okolja in povsem izgine v zemljo tako, da se iz njega gnojijo druga drevesa. Lesena okna so namreč narejena samo iz gojenih dreves, ki jih takoj nadomestijo z drugimi tako, da posadijo nova drevesa. Lesne odpadke pa predelajo v lesne pelete, ki jih uporabijo za kurjavo ali pa tudi za kompost.
  • Lesena okna so trajna. Če je drevo posekano pravočasno in posušeno pravilno, je tako trdno, kot kamen. Les namreč okameni in potem je dejansko večen in preživi več generacij. Praviloma se ga tudi zaščiti. Zaščito pa je možno obnavljati.

Velik pomen ima izgled oken

Kakovostna lesena okna boste prepoznali že na daleč ter tudi na otip. So topla in prijetna. Les je zelo lep in unikaten. Niti dvoje oken ni enakih, ker ima vsako drevo unikatne letnice ter vzorce, ki jih ni mogoče umetno ponoviti.

Okna so narejena iz različnih vrst lesa. Najpogostejši so hrastovi, ki so svetlejši in močni ter vzdržljivi, ter smrekovi, ki so malo mehkejši in tudi svetli. Obstajajo tudi precej trdi lesovi, ki so temnejše barve, rjave ali rdečkaste. Lesena okna so najlepša, če so naravne barve in zgolj polakirana.

Nekateri imajo radi, da se barva oken prilagodi celotnemu izgledu stavbe, zato obstajajo lesne barve, ki imajo velik razpon od svetlih do zelo temnih barv. Običajno gre za bež, oker, rdečkaste in rjave tone.

Zadnja leta pa se je pri nas prijel tudi trend južnih krajev, kjer so okna in vrata pobarvana v najrazličnejših pisanih in močnih barvah, od travnato zelene, sinje modre do roza in še kakšna barva se najde. Velikokrat so tudi bele barve. Pomembno pa je, da so usklajena z vrati in ostalim izgledom stavbe.