25. 6. 2024
lesena okna

Lesena okna ustvarijo občutek topline

Vsaka hiša potrebuje okna, zato boste, ko boste gradili svojo hišo nujno morali razmisliti tudi o tem, kakšna okna si želite, saj je izbira res ogromna. Lesena okna so zgolj ena izmed možnosti, zagotovo pa so v zadnjem času med najbolj priljubljenimi okni, kar niti ni čudno, glede na to, da so iz naravnega materiala, ki so čedalje bolj priljubljeni.

Zakaj hiša potrebuje okna?

Hiše brez oken praktično ne boste našli. Vsaka hiša mora imeti vsaj eno okno in to že zaradi estetskega videza (kakšna pa bi bila hiša brez lukenj za okna in vrata?). Lesena okna nam v hišo dovajajo sončno svetlobo, ki jo ljudje nujno potrebujemo, da dobimo vitamin D, poleg tega pa lahko le s pomočjo oken učinkovito prezračimo naše stanovanje ali hišo. Okna vam pomagajo tudi znižati račun za elektriko – ker dovajajo sončno svetlobo, to pomeni, da predvsem podnevi ne rabite prižigati luči, saj je vaše stanovanje ali hiša že »naravno« osvetljena. Prav tako vas okna ščitijo pred vsemi vremenskimi pojavi in nevšečnostmi (dež, sneg, toča, peščeno neurje – v Sloveniji resda zelo redko, pa vendar …). Varujejo vas pred vdorom mraza ali pretirane vročine poleti, poleg vsega naštetega pa so okna tudi odličen toplotni in zvočni izolator – slednje vas obvaruje pred tem, da bi cela soseska izvedela, o čem se prepirate, kaj ste jedli za kosilo, kakšne težave imate v zakonu in podobni trači, ki se kaj hitro razširijo. Za konec pa še ena funkcija oken, ki niti ni tako zanemarljiva – preko njih lahko opazujete naravo (če živite na podeželju vam je res ne bo zmanjkalo) ali pa zunanjo okolico, recimo vrt, dvorišče, spremljate otroka, ki se igra zunaj, pokukate, kaj počnejo sosedje na vrtu, čigav pes se sam sprehaja po ulici itd. Lesena okna, ali kakršnakoli boste že izbrali, so vsekakor nujen del hiše. Če ta pregled prednosti oz. funkcij oken zožimo zgolj na lesena okna, pa naj dodamo, da bodo okna iz naravnega materiala poskrbela za pridih topline in dodatne domačnosti v vašem domu.

Lesena okna so trajnostna rešitev

Les je naraven in trajnosten material, torej je okolju prijazen. Ves čas se obnavlja, prav tako pa je mogoče obnavljati in reciklirati lesene izdelke, zato vam jih ne bo potrebno takoj odvreči na deponijo. Zaradi svoje obdelave so lesena okna izdelana zelo kakovostno, kar pomeni, da jih boste lahko imeli več let, preden jih bo potrebno zamenjati, poleg tega pa se poraba energije pri proizvodnji lesenih oken vse bolj manjša, torej boste z izbiro lesenih oken poskrbeli tudi za pozitiven odnos do okolja. Lesena okna proizvajalci kvalitetno zaščitijo že med obdelavo lesa, zato neko prav posebno vzdrževanje tovrstnih oken ne bo potrebno. Tovrstna okna so narejena iz več vrst lesa, prav vi sami pa se lahko odločite, katera vrsta vam najbolj odgovarja – na voljo so vam macesen, smreka, hrast, celo kakšna eksotična vrsta lesa se najde med ponudbo. Zaradi vseh naštetih lastnosti lesenih oken je logično, da tovrstna okna niso najcenejša izbira med materiali, dobra novica pa je, da vam je za njihov nakup na voljo tudi subvencija Eko sklada. Pri obliki samih oken pa imate povsem proste roke, saj je tehnologija toliko napredovala, da smo že davno presegli zgolj klasično pravokotno obliko oken. Tako so poleg te klasike na voljo lesena okna okrogle, polkrožne, trikotne itd. oblike. Pred nakupom oken se prepričajte le o tem, da se bo vaša izbira oken estetsko ujemala s preostalim izgledom hiše.

Lesena okna oz. okna nasploh so bistev element prav vsake hiše ali stanovanja, njihova ponudba na trgu pa je zelo široka, zato bo gotovo vsak našel nekaj zase. Tu smo vam na kratko predstavili zgolj lesena okna, seveda je na voljo še več materialov, iz katerih so okna narejena. Če še niste povsem prepričani, katera okna so prava za vas, se odpeljite v najbližji prodajni salon pohištva oz. stvari za dom in prijazni ter strokovni svetovalci vam bodo zagotovo znali svetovati in pomagati pri izbiri.