25. 6. 2024
kolesa

Kolesa: priročno prevozno sredstvo za zdrav življenjski slog

Kolesa nedvomno veljajo za eno najbolj priročnih, hkrati pa tudi zdravju in naravi prijaznih prevoznih sredstev. Nič čudnega, da so v zadnjih letih postala tako priljubljena med ljudmi. Na spletni strani Shoptok boste na enem mestu našli najboljša ženska, moška in otroška kolesa. Toda kako izbrati tisto kolo, ki bo kar najbolj prilagojeno vam in vašim potrebam? Z nekaj pametnimi napotki, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, bo nakup vašega novega kolesa postal veliko bolj preprost. Z odločitvijo za ustrezen model, bo kolesarjenje postalo veliko bolj udobno, premagovanje razdalje lahkotnejše, predvsem pa boste veliko bolj uživali v sami vožnji z njim.

Kolesa za vsakogar

Če smo še nekoč poznali zgolj nekaj modelov tega priročnega prevoznega sredstva, pa je danes tržišče polno najrazličnejših modelov. S tem seveda ni prav nič narobe, vendar pa nam lahko precej oteži samo izbiro, saj ne vemo točno katero kolo je najbolj primerno za nas. Najboljša rešitev je, da se po pomoč obrnete na izkušenega svetovalca. Vendar pa si lahko nakup kolesa olajšate kar sami. Z upoštevanjem spodnjih napotkov, boste zagotovo izbrali tisto kolo, ki vam bo zagotovil kar največ brezskrbnih voženj in vetra v laseh.

Velikost kolesa

Najpomembnejša lastnost, ki jo morate upoštevati pri nakupu kolesa, je nedvomno njegova velikost. Večji modeli koles zagotavljajo bolj udobno vožnjo, boljši oprijem na podlagi in večje pospeške. Vendar naj naštete lastnosti ne vplivajo preveč na vašo izbiro, v kolikor boste kolo uporabljali zgolj za vožnjo po mestu ali občasno rekreacijo. V tem primeru je bolje, da izberete tisto kolo, ki ni preveč zahtevno za vožnjo in se na njem počutite varni. Strokovnjaki pravijo, da je ključna tudi pravilna namestitev sedeža – s konicami prstov morate zanesljivo in stabilno doseči tla.

Verjetno ste že opazili, da se nekatera kolesa delijo na moške in ženske modele. Razlika je vidna predvsem v višini, širini balance in velikosti okvirja. Žensko kolo je prava izbira za nekoliko nižje predstavnice ženskega spola, medtem ko lahko višje dame brez težev vozijo tudi moško kolo. Obstajajo pa tudi univerzalni modeli, ki povprečno visokim ljudem ustrezajo ne glede na spol.

Mere okvirja in material

Tudi velikosti okvirjev se med seboj razlikujejo. Tako poznamo male (S), srednje (M) in velike (L) okvirje koles. Velikost okvirja vpliva na udobje med vožnjo, prilagojena pa naj bo vaši višini. Poleg velikosti pa je pomemben tudi material iz katerega je okvir izdelan.Ta namreč najbolj vpliva na težo kolesa. Različne vrste koles imajo okvire iz različnih materialov, za vsakodnevno vožnjo po mestu in rekreacijo pa je najbolj smiselno, da se odločite za lažje kolo.

Položaj amortizerjev

Kolesa imajo različno število amortizerjev ali blažilnikov, ki so lahko postavljeni samo spredaj, zadaj ali pa na obeh pozicijah. Kolo z najbolj dovršenim vzmetenjem seveda dosega najvišjo stopnjo amortizacije in je kot tako primerno za vožnjo po najbolj zahtevnem terenu. Seveda je cena takih koles tudi temu primerno višja.Će boste kolo večinoma vozili po nezahtevnem terenu ali mestnih ulicah, potem bo dovolj le osnovno vzmetenje.

Kakšne vožnje si želite?

Pred nakupom kolesa se vprašajte, za kakšno vožnjo in teren ga želite uporabljati. Gorsko kolo na primer ni njabolj primerno za vožnjo po asvaltu, mestno kolo pa se ne bo najbolje znašlo na razgibanem gozdnem terenu. Model, ki je prilagojen načinu kolesarjenja, vam bo zagotovil veliko boljšo uporabniško izkušnjo, ki je zagotovo ne boste nikdar pozabili.

kolo

V ponudbi so vam na voljo klasična mestna, gorska, treking in električna kolesa. Zelo priročni so tudi zložljivi modeli, ki jih po zaključeni vožnji preprosto sestavite in odnesete s seboj. Če niste prepričani, katero kolo bi bilo idealno za vas, se raje posvetujte z izkušenim svetovalcem. Ne kupujte ‘na pamet’, saj si s tem ne boste naredili nobene usluge.

Skrbite za svoje kolo

Kupili ste svoje sanjsko kolo in z njim naredili že kar nekaj kilometrov. Zavedati se je potrebno, da je tudi to priročno prevozno sredstvo potrebno redno vzdrževati in mu od časa do časa nameniti tudi servis. Pregled zavor, ustreznost gum in ostalih komponenet pa prispevajo tudi k veliko bolj varnemu in zanesljivemu kolesarjenju.

Skrbno vzdrževano kolo pa vam bo prineslo tudi veliko več udobja in užitka v sami vožnji. Nič ni namreč lepšega od svobode, ki vam jo nudi vožnja s kolesom. Če temu dodamo še lepoto zahajajočega sonca in dobro kolesarsko družbo, pa lahko govorimo že o popolnosti.