17. 4. 2024

Kako poskrbeti, da bo otrok med vožnjo hitro zaspal

Dolge vožnje z otrokom so navadno strah in trepet marsikaterega starša. Saj ste zagotovo že kdaj doživeli deveturno vožnjo na morje z vreščečim, jokajočim otrokom na zadnjem sedežu. Kot da vožnja ne bi bila že sama po sebi dovolj naporna, jo lahko nezadovoljen kričač naredi še bolj mučno.

Kako torej doseči, da se bo vaš otrok na poti prelevil v poosebljeno pridnost in bo po možnosti še hitro zaspal ? Več o tem lahko najdete na povezavi.

Otroški avtosedeži

Veliko vlogo pri tem odigrajo otroški avtosedeži. Izrednega pomena je namreč, da je avtosedež, ki ste ga kupili, kar se le da udoben. Otroški avtosedeži, ki so narejeni iz neprimernih in neudobnih materialov so lahko namreč za otroka resnično mukotrpni. Iz tega razloga raje izberite avtosedež, ki bo ergonomsko oblikovan in bo vašemu otroku omogočil, da se v njem sprosti, posledično pa tudi hitro zaspi. Materiali, iz katerih so narejeni otroški avtosedeži so namreč lahko zelo različni, zato se odločite za takšnega, ki bo narejen iz udobnih materialov.

Vendar pa otroški avtosedeži niso edina stvar, ki je pomembna, pomembno tudi samo vzdušje v avtu. Če se starša na prednjih sedežih prepirata, ker eden izmed njiju ne znat brati zemljevida, to zagotovo ni dobro okolje za miren spanec. Na radiu raje prižgite pomirjujočo glasbo, ki bo otroka zazibala v lahke sanje, če pa imate dober posluh, mu lahko tudi sami kaj lepega zapojete.

Še posebej poleti pa je pomembno, da v avtu ni prevroče in zadušljivo, zaradi česar bi lahko otroku postalo slabo. Na okna namestite senčnike, ki bodo poskrbeli, da otroka ne bo motilo žgoče sonce. Pred vožnjo otroka ne nahranite preveč, da ne bo prišlo do tega, da bi med vožnjo bruhal in s težavo zaspal.

Marsikateri otrok zaspi tudi med igro, zato naj ima na voljo tudi kakšno igračo, s katero se bo lahko zamotil in ki mu bo morda pomagala zaspati.