22. 5. 2024
Gastroenterološki pregled

Gastroenterološki pregled

Imate pogosto težave s prebavili, kot so želodec, požiralnik, tanko in debelo črevo, jetra, trebušna slinavka. Navadno nas te težave pestijo, ampak nikoli ne pomislimo, da je mogoč tukaj kaj hujšega in da bi bilo dobro obiskati zdravnika. Zdravnik nas bi poslal na gastroenterološki pregled. Nekateri, ko slišijo ta pregled se kar zmrazijo in si nekako ne upajo. Ampak vedet moramo, da samo na takšen način pregleda lahko ugotovijo kakšne težave imamo s prebavili.
Gastroenterološki pregled
In kdaj nas bo naš zdravnik poslal na gastroenterološki pregled? Največkrat takrat, ko imamo težave ali bolečine v trebuhu, mogoče kri v blatu, pretirano hujšanje ali izguba apetita, če smo napihjeni ali zaprti, pogosta driska, motnje pri samem požiranju takrat je nujen ta pregled. Saj na drug način ni nikakor možno ugotoviti vzroka. Specializiran zdravnik na tem področju bo nas pregledal, s sabo pa je dobro imet kakšne izvid, če jih imate doma. Preden greste na sam pregled ne smete jesti od 6 do 8 ur, zato se tega držite na tisti dan.
Gastroenterološki pregled vsebuje preiskavo požiralnika, dvanajsternika, želodca, razne spremembe na sluznici, lahko tudi na pregledu pravo časno odkrijejo raka na požiralniku ali na želodcu. Zato, če dobite napotnico ne odlašajte in se kar pogumno odpravite na sam pregled. Preden bodo opravili pregled, boste dobili zdravila za pomiritev, da vas ne bo nič motilo, lahko pa dobite tudi, da cel postopek prespite. Nič vas na samem pregledu ne bo bolelo in ničesar ne boste čutili. Pregled pa je nujen, če imate kakšne težave z prebavili že dalj časa. Mogoče nimate kakšnih večjih težav, nikoli pa ne vemo kaj nas čaka. Ko dobite napotnico pri vašem zdravniku, se morate za gastroenterološki pregled naročiti. Poglejte kje se nahaja najbližje v vaši okolici in jih pokličite. Mislim, da nimajo nikjer prevelike čakalne dobe in boste hitro prišli na vrsto.