21. 4. 2024
črni petek

ČRNI PETEK BO LETOS 25. NOVEMBRA

Bliža se december, s tem pa praznično nakupovanje. Neke vrste otvoritev prazničnega nakupovanja pa bo na črni petek, ki bo letos 25. novembra. Ta nakupovalni dan nastopi po ameriškemu dnevu zahvalnosti, kjer se na Black Friday po znižanih cenah nakupuje že od leta 1952. Od tam pa se je razširil povsod po svetu, prišel je tudi k nam, zato tudi mi že zadnjih nekaj let takrat simbolično odpiramo praznično nakupovalno sezono. Ta dan je znan po najrazličnejših popustih, ki jih ponujajo trgovci, zato se takrat opravi precej nakupov. Slednji pa prinašajo dobiček, kar je v interesu trgovcev, zato se oglasne kampanje za črni petek začnejo pojavljati že dosti časa pred tem. Prav tako je točen datum tega dogodka znan že prej, saj vedno nastopi na petek po ameriškem dnevu zahvalnosti.

Od kod izvira poimenovanje tega nakupovalnega dne?
Razlag o izvoru imena je v resnici precej. Ena izmed teh se nanaša na leto izvora tega imena, ko naj bi trgovci poslovali s finančno izgubo. Poslovne številke so bile rdeče, saj niso dovolj prodali. Takrat pa jih je rešila praznična sezona po zahvalnem dnevu, ko je število nakupov naglo poraslo in številke so postale črne. Od črnih številk pa k poimenovanju poteka kot črnega. Od tod naj bi izviralo ime črni petek, a to ni potrjeno, saj obstajajo tudi druge teorije o tem. Druga razlaga pa pravi, da naj bi ime izviralo iz Filadelfije, ko je bil na cesti izjemno gost promet. To je bil petek po dnevu zahvalnosti, ko je bila ogromna gneča tudi na pločnikih in v trgovinah. Ta dan bi naj zaradi gneče poimenovali črni petek, kar so oblasti zaradi negativnega prizvoka želele zamenjati z izrazom veliki petek, a se je ohranilo prvotno poimenovanje, kot ga poznamo še danes. Sicer obstaja še dosti drugih razlag, ki pojasnjujejo izvor imena, a sta omenjeni razlagi najbolj razširjeni. Kakršenkoli pa je dejanski izvor, danes vsi poznamo črni petek po nakupovanju po nižjih cenah.

Po čem je znan Black Friday?
Ne glede na izvor imena, je danes črni petek znan kot eden popularnejših nakupovalnih dni. Postal je celo tako popularen, da se pogosto enači z otvoritvijo praznične nakupovalne sezone. Zaslovel je zaradi popustov, ki jih na ta dan ponudijo trgovci. Popusti so najrazličnejši, saj jih določajo trgovci sami. Slednji pa se na Black Friday začnejo pripravljati že mnogo prej, ko skrbno načrtujejo, kolikšne popuste ponuditi, da bi kar najbolje privabili nakupovalce in ob tem naredili največ profita. Ravno zato se začne oglaševanje že prej, da so ljudje seznanjeni z novimi cenami in se lahko na ta dan tudi pripravijo. Črni petek pa je zaradi nižanja cen znan tudi po masovnem nakupovanju, tisti dan se v trgovina zbere več ljudi kot po navadi, saj vsi lovijo popuste. Mnogim se dopade ustvarjeni ambient in nastala množica ljudi, spet drugim ne, v vsakem primeru pa so tam vsi v prvi meri zaradi popustov.

Kako se pripraviti na črni petek?
Ta dan je torej znan po najrazličnejših popustih, ki jih ponujajo trgovci. Nižje cene pa nas hitro zvedejo, da porabimo več, kot smo si zamislili. Zato je dobro, da si pred nakupovanjem zamislite, kaj potrebujete in po kaj se odpravljate. Na ta način ne boste zmedeno tavali po trgovinah in kupovali vse, kar vam pride pod roke, nato pa bili zgroženi nad porabljenim denarjem. Najbolje je, da si sestavite okviren proračun, ki ga nameravate nameniti nakupovanju po nižjih cenah. Prav tako je dobro, da se najprej odpravite po stvari, ki si jih najbolj želite, saj jih lahko hitro zmanjka. Nekateri trgovci pa določene popuste razkrijejo že prej, zato si jih je dobro ogledati pred samim nakupovanjem, da boste vedeli, v katerih trgovinah boste kar največ prihranili.

Ali traja črni petek samo en dan?
Trajanje tega dogodka je odvisno od posameznih trgovcev, ki sami regulirajo znižanja. Popusti so praviloma v petek, a se vse pogosteje trgovci odločajo, da ponudbo podaljšajo čez celoten vikend, nekateri celo še ponedeljek. Tako si lahko za nakupovanje vzamete več časa, a z nakupi vseeno ne odlašajte. Zgodi se namreč lahko, da se zaloge razprodajo še preden jih uspete vzeti tudi sami. Zato je priporočljivo, da se na črni petek pripravite tako, da premislite o tem, kaj želite in to takoj kupite. S pripravami pa pohitite, saj bo Black Friday letos 25. novembra, kar bo kmalu.