16. 4. 2024
celiakija

Kako huda je avtoimuna bolezen celiakija?

Celiakija je avtoimuna bolezen, pri kateri je pacient preveč občutljiv na gluten in ima hude reakcije nanj, če ga užije. V svetu ima to bolezen približno 1 % ljudi, je pa veliko takih, ki jih še niso odkrili, ker imajo šibke znake obolelosti ali pa jih sploh nimajo. Če se sprašujete, kako huda bolezen je celiakija, potem naj vam povemo, da zna biti kar precej neugodna in tudi nevarna, ker gre za alergene reakcije. Bolezen celiakija se je povečala predvsem zaradi prevelikega uživanja pšenice, ki je poceni in lahko dostopna ter je  vse več izdelkov narejenih iz pšenice. Pšenica se tudi uporablja skoraj v vseh jedeh.

celiakija

Zdravniki menijo, da je celiakija dednega izvora. Pojavlja pa se tudi zaradi tega, ker se pri dojenčkih preveč zgodaj uporablja gluten kot prehrana. Lahko se pojavi zaradi nosečnosti, operacije prebavil in virusne okužbe. Vse ima enak učinek, prevelika alergija na gluten, ki je v žitih, največ pa ga je v pšenici in sorodnih žitih, najmanj ga ima oves.

Kaj narediti, če se pri vas odkrije celiakija?

Če se diagnosticira celiakija, ki se žal ne odkrije pri vseh, ki jo imajo, ker tehnologija še ni tako napredovala, potem se mora taka oseba izogibati vsemu, kar vsebuje gluten, čisto vsem izdelkom. Že en gram glutena lahko namreč izzove hude reakcije. Žita se v tem primeru lahko uživajo kot kalčki, ker kalčki iz semena poberejo ves gluten, če so dovolj veliki. Drugače pa je treba uživati na primer stročnice, koruzo, ajdo in podobna živila brez glutena, na primer tudi riž.

Če se bolezen ne odkrije in ne zdravi, potem lahko pride do precej hudih posledic. Predvsem se uniči sluznica tankega črevesa in zaradi tega nastanejo številne težave ter druge bolezni.

Kakšni so simptomi te bolezni?

Najprej se je celiakija razumela kot otroška bolezen, ker jo imajo najpogosteje otroci, vendar se zadnje čase pojavila tudi pri odraslih. Zakaj je tako, zdravniki pojasnjujejo, da je preveč uživanja glutena razširjeno med ljudmi in potem so posledice, tudi ta bolezen.

Pri otrocih se ta bolezen odraža kot bruhaje, driska, apatija, razdražljivost, anoreksija in da otrok ne raste ali ne pridobiva na teži. Te bolezni lahko tudi ne diagnosticirajo pravočasno, ker so lahko simptomi precej blagi. Pri odraslih je zelo podobno. Pri njih se ta bolezen kaže kot driska, hujšanje, hudo pomanjkanje železa, kar povzroči anemijo, nagnjenost k nenormalnim krvavitvam in edemom.

Tudi drugi simptomi lahko kažejo na to bolezen, mednje spadajo pogoste bolečine v trebuhu, majhna gostota kosti, osteoporoza, napenjanje, poslabšanje intelektualnih sposobnosti, epilepsija, težave z zobno sklenino, ustne afte, ki so zelo pogoste, neplodnost pri obeh spolnih in zapoznela menstruacija, artritis in še nekateri simptomi se lahko pojavijo.

Osebe, ki imajo med sorodniki take osebe, ki so zbolele za to boleznijo, so bolj nagnjene k njej in pa tisti, ki imajo avtoimune boleni. Zdravnik je tisti, ki lahko postavi diagnozo. Največkrat izvede posebne teste, ki pokažejo, da gre za to nevarno bolezen. Ko pacient neha uživati gluten, se že takoj pojavijo izboljšanja in sluznice se obnovijo že v nekaj tednih do dveh let.