17. 4. 2024
vrtna traktorska kosilnica

Vrtna traktorska kosilnica je pot do zdravja vaše trate

Pomlad je že vstopila v naše okolje, kar dokazujejo vse bolj zelene in osončene podobe, ki jih zagledamo ob pogledu skozi okno. Za najlepše pokošeno travo v vaši okolici lahko poskrbi skrbno izbrana vrtna traktorska kosilnica, ki vam hkrati poenostavi in pospeši vaša spomladanska opravila.

Nasveti za popolno travo pri vas doma

Urejena trata predstavlja eno od prvih zunanjih podob vašega doma, hkrati pa lahko trata zagotavlja sproščeno okolje za pitje kave, organizacijo spomladanskih in poletnih piknikov ter v primeru raznolikih vrst (vključno s posaditvijo dreves) tudi bivališče za ptice ter druge prostoživeče živali. Kako torej poskrbeti, da bo vaša trata zasijala v vsej svoji podobi in funkcionalnosti?

 

trata
Redno vzdrževanje je ključ do zdravja vaše trate.

Trato redno zalivajte

Urejen videz trate boste zagotovili z redno košnjo – povsem enostavno pa zanjo poskrbi vrhunska vrtna traktorska kosilnica, ki delo še poenostavi. Redna košnja spodbuja zdravje rastlin ter njihovo rast. Za zalivanje uporabljajte deževnico, ki bo dodatno spodbudila rast, v poletnih suhih dnevih pa preprečila izsuševanje.

Vrtna traktorska kosilnica je enostavna rešitev za redno košnjo

V spomladanskih in poletnih mesecih, ki jih spremlja zadostna količina dežja, se priporoča redna košnja vsaj enkrat tedensko, v obdobjih počasnejše rasti (zgodaj spomladi in jeseni) pa približno enkrat na dva tedna. Redna košnja spodbuja širjenje korenin ter spodbuja razrast trave.

V poletnih mesecih se priporoča, da trave ne kosite prenizko, saj boste tako dodatno preprečili nepotrebne ožganine. Vrtna traktorska kosilnica omogoča prilagajanje višine košnje ter tako spodbuja zdravo razrast vaše trave. Seveda ne pozabite tudi na redno vzdrževanje same kosilnice, kar bo ohranilo njeno funkcijo, sočasno pa ohranilo ostrino rezil. Prav slednje pa je ključen korak v boju z zdravjem vaše trate. Topa rezila namreč ne poskrbijo za čist rez trave, zaradi česar slednja potrebuje več energije za svojo obnovo, posledično je slabša njena razrast, na vaši trati pa se kaj hitro pojavijo otočki brez trave.

 

travo zalivajte
Dostop do vode je bistven za rastline, pri tem je najbolje uporabiti deževnico.

 

Zagotovite zračnost trate

Spodbujajte zračnost vaše trate. Enostavno (predvsem pa poceni) to naredite tako, da na vsakih približno 10 centimetrov s pomočjo vrtnih vil, ki jih zapičite približno 10 cm v globino in nežno pozibavate naprej in nazaj. To omogoči večjo dostopnost zraka do korenin ter prepreči njihovo gnitje, zaradi česar se trava lažje razrašča in obnavlja.

Ostre škarje so pot do ostrine robov in lepega videza trate

Za vse, ki stremite k popolnosti pa še en nasvet – z uporabo ostrih škarij, s katerimi boste na koncu poskrbeli za rezanje morebitnih razcafranih delov trave, boste poskrbeli tudi za njihovo zdravje. Sočasno pa boste poskrbeli za ostrino robov ter enoten videz trate – to je zlasti pomembno, ko gre za povsem ravne površine.

Trato večkrat pognojite

Za zdravje vaše trate pa ni dovolj samo redno vzdrževanje, ki ga omogoči vrtna traktorska kosilnica, škarje in vile. Za zdravje trave lahko namreč poskrbimo samo, če travo tudi redno gnojimo. Za dodajanje hranil je potrebno spremljanje vremenske napovedi, saj je gnojenje najbolj smiselno v času spremembe vremenskih pogojev, to je tik pred deževjem. Na ta način boste poskrbeli, da se bodo gnojila sprala v samo prst ter poskrbela, da bo vaša trava zdravega, zelenega videza. Dodajanje gnojil je ključno predvsem v poletnem času, ko rastline porabijo bistveno več hranil za svoj obstoj, potrebo po gnojenju pa najlažje prepoznamo po spremembi barve trave. Najpogosteje slednja postane bolj svetla, pogosto celo rumenkasta. V primeru, da zaznate spremembo barve, vremenska napoved pa ne nakazuje na deževje, za gnojenje poskrbite v večernem času ter travo enostavno po gnojenju zalijte z vodo (najbolje deževnico).