18. 7. 2024
toplotna izolacija

Toplotna izolacija za prihranek energije

Toplotna izolacija je pomembna, če želimo zmanjšati stroške ogrevanja in porabo tople vode. Najbolj so na udaru stare stavbe, ki imajo slabšo toplotno izolacijo, ponavadi na račun fasade, v to pa spadata tudi straha in klet, oziroma vse površine, ki ločujejo tople notranje prostore od zunanje hladnosti. Za optimalno rešitev je smiselna sanacija celotne zgradbe in ne samo posameznih delov. Najprej pridobite nasvet strokovnjaka, nato pa toplotno izolirajte dom in prihranite na energiji.

Vsi gradbeni materiali imajo izolacijsko lastnost, ki se jo meri v merilu R – vrednost. Glede na to kakšno vrednost želite, se odločite iz kakšnega materiala bo toplotna izolacija. Izbirate lahko med številnimi materiali, kot so kamena volna, steklena volna, celuloza, kombi plošče, multipor, ekspandirani polistiren. Čedalje več ljudi pa se odloča za naravne materiale iz katerih izdelujejo izolacijske plošče, naprimer, bombaž, konoplja, slama, ovčja volna, trstika. Prednost v izbiri naravnih materialov je v tem, da so okolju prijaznejši, nudijo pa tudi prijetnejšo bivalno klimo. Pri vgradnji naravnih materialov za izolacijo, je treba paziti na to, da zagotovimo dovolj zračnosti, da ne pride do pretirane vlage, s tem pa se zmanjša funkcionalnost in trajnost izolacije. Prednosti naravne toplotne izolacije, zaradi katerih se nekateri odločajo za uporabo:
• Uporabljeni so reciklirani materiali
• Materiali niso toksični
• Zmanjšanje toplotnih mostov
• Naravno uravnavajo vlago, saj izolacija diha
• Poleti se stavba kasneje ogreje in pozimi kasneje ohladi
• Ker so materiali neškodljivi, vgrajevanje ne zahteva posebne zaščitne opreme
• Dobra zvočna izolacija
• Razgradljivi materiali, ki se na koncu razgradijo

toplotna izolacija
Niso pa vedno naravni materiali dobra izbira, saj so nekateri, čeprav so naravni, zaradi same proizvodnje, polni kemičnih sredstev, ki onesnažujejo zrak in vodo.

Toplotna izolacija strehe
Največkrat so za kakovostno izolacijo strehe ali podstrešja, uporabljena mineralna volna, ali vpihana celulozna volna. Ta material je bolj ekološki, zahteva pa več časa za vgradnjo.

Izolacija fasade
Za material za fasadno izolacijo se ponavadi izbere ekspandiran polistiren, steklena volna, kamena volna, ekstrudirani polistiren. Nadražja je bakelitna izolacija, ki sicer potrebuje manjšo debelino za isti učinek.

Izolacija kleti
Ponavadi se izolacija kleti opravi iz zunanje strani, redkokdaj iz notranje smeri. Postopek je odvisen od tega ali bomo delali tudi hidroizolacijo in izolacijo temeljne plošče.
Toplotna izolacija balkona
Pri izolaciji balkona se priporoča, da se izolacija naredi na vseh štirih ploskvah, da se tako prepreči toplotne mostove, ki so glavni krivec za nastajanje vlage in plesni.

Izolacija tal
Največkrat se za izolacijo tal uporablja kamena in steklena volna. Je pa izolacija tal najenostavnejše izvedljiva.
Toplotna izolacija pomeni manjša poraba energije, kar posledično pomeni, da se porabi tudi manj fosilnih goriv, ki so potrebni za porabo energije. S tem pa je zmanjšana količina izpušnih plinov, kot sta ogljikov dioksid in žveplov dioksid. Zato lahko rečemo, da ima toplotna izolacija zelo pomembno vlogo pri varovanju okolja.