18. 7. 2024

Svetovno nogometno prvenstvo 2014 – Finale je pred vrati!

Od sinoči je znana tudi druga reprezentanca, ki bo poskušala osvojiti svetovno nogometno prvenstvo 2014 – to je reprezentanca Argentine, ki je šele po strelih z bele točke premagala Nizozemsko, ki se bo tako pomerila z domačini za osvojitev tretjega mesta. Svetovno nogometno prvenstvo 2014 je zlasti v prvem delu ponudilo kar nekaj presenečenj, iz skupinskega dela so izpadle številne odlične reprezentance (Italija, Anglija, Hrvaška,…), medtem ko je za najprijetnejše presenečenje poskrbela miniaturna reprezentanca Kostarike. Ekipa, ki ji je le redko kdo pripisoval možnost za osvojitev kakšne točke v skupini z Anglijo, Urugvajem in Italijo, je na koncu osvojila 7 točk in skupinski del tekmovanja za svetovno nogometno prvenstvo 2014 v svoji skupini zaključila kot najbolje uvrščena reprezentanca.

Svetovno nogometno prvenstvo 2014

Zagotovo največje razočaranje letošnjega mundiala so doživeli domačini, reprezentanca Brazilije, ki so jih v polfinalnem obračunu Nemci dobesedno odpihnili s terena. Zmagali so s kar 7-1, kar je hkrati največji poraz brazilske nogometne reprezentance v zgodovini. Tako se je za domačo reprezentanco, ki je sanjala osvojitev naslova svetovnega prvaka na domačem prvenstvu že od leta 1950, ko jih je v finalu z 2-1 premagal Urugvaj, svet dobesedno porušil in danes se le počasi stvari zopet postavljajo na pravo mesto. Nogomet je pač v Braziliji več kot le šport. Številni strokovnjaki, tako tuji, kot domači, pa so si vendarle enotni, da si domača reprezentanca v trenutni formi ni zaslužila osvojiti svetovno nogometno prvenstvo 2014.

Finale se bo odigralo v nedeljo ob 21h na slovitem štadionu Maracana. Nasproti si bosta stali dve trenutno najboljši reprezentanci sveta, Nemčija in Argentina. Poznavalci vendarle nekoliko več možnosti pripisujejo Nemcem, ki so svetovno nogometno prvenstvo 2014 odigrali na zelo visokem nivoju, vse do zadnje, polfinalne tekme, kjer so ponižali Brazilce. Reprezentanca Argentine pa se je na tem prvenstvu izkazala kot ekipa z zelo stabilno in močno obrambno vrsto in bolj kilavim napadom, čeprav je pred prvenstvom veljalo ravno obratno. Tudi na polfinalni tekmi so Nizozemci popolnoma ustavili Lea Messija, niso pa računali na odlično dnevno formo Sergia Romera, ki je ubranil dve enajstmetrovki…