20. 7. 2024

Spletno gostovanje in izbira paketa

Kaj sploh je spletno gostovanje? To je prostor, kamor se bodo shranjevali podatki, katere boste naložili na vašo spletno stran. Gostovanje vam bo omogočilo, da boste svojo spletno stran lahko prikazovali prav vsakomur, ki ima dostop do interneta. Ena najpomembnejših stvari, ki jih mora vaša spletna stran imeti je prav gotovo hitrost odpiranja, saj to uporabniku nudi veliko boljšo izkušnjo na vaši spletni strani.

spletno gostovanje

Spletno gostovanje ima glavno vlogo pri tem, kako hitro se bo vaša spletna stran odpirala, seveda pa je optimalno delovanje strani odvisno tudi od hitrosti internetne povezave, ki jo ima na voljo obiskovalec. Ponudba spletno gostovanje je danes zelo široka, saj se vse več podjetij odloča, da bodo odprli svoja lastna gostovanja in nudili prostor na strežniku ljudem, ki bi radi shranjevali takšne ali drugače podatke. Seveda se spletno gostovanje razlikuje po kvaliteti, saj imajo nekateri ponudniki zalo dobro urejene pogoje, ki jim jih v osnovi omogoča dobra kvaliteta opreme, ki jim je na voljo. Poznamo pa tudi podjetja, ki uporabljajo zastarelo opremo in so njihove storitve posledično tudi manj kvalitetne.

Spletno gostovanje naj bi svojim uporabnikom nudilo tudi varovanje podatkov njihovih spletnih strani, kar pomeni, da v primeru vdora lahko obnovijo izgubljene ali poškodovane podatke in s tem uporabniku ne povzroči nobene večje škode. Poznamo več različnih paketov spletnega gostovanja, ki se seveda razlikujejo po ceni. Največja razlika med različnimi paketi je prostor, ki nam je na voljo na strežniku in število domen, ki jih lahko gostujemo na posameznem strežniku.  Spletno gostovanje za gostovanje ene same domene običajno ni tako drago, kar pomeni, da podjetju ali pa fizični osebi, ki je lastnik nekega spletnega mesta ne predstavlja večjega stroška. Cena spletnega gostovanja določa tudi to, kakšna podpora nam je na voljo in pa koliko elektronskih naslovov lahko imamo na določenem strežniku.