15. 7. 2024

Ročno orodje

Ročno orodje je nepogrešljivo pri prav vseh delih in opravilih tako na domu, kot tudi v službi. Med zelo pomembno ročno orodje štejemo  različne klešče. Klešče so lahko ščipalne, kotne, ravne ali pa s čeljustjo. Ročno orodje kot so klešče potrebujejo različni mojstri, kot so električarji, vodovodarji  pa tudi vsi domači mojstri za različna opravila. Naslednje ročno orodje, ki je nepogrešljivo pri prav vsakem delu so izvijači. Vsak domači ali profesionalni mojster mora imeti set različnih izvijačev, ki jih ima vedno pri roki. Ročno orodje, ki se uporablja pri različnih tesnitvah so ključi in raglje. To ročno orodje mora biti kakovostno in imeti dodatno zaščito, da pri uporabi ne poškodujejo vogalov in robov vijakov ter matic. Žage in škarje so tudi eno izmed vsestranskim ročnih orodij, ki jih uporablja skoraj vsak mojster.

Ročno orodje

Primerne in prilagojene so za žaganje različnih materialov, kot so les in kovina. Takšno ročno orodje uporabljajo za rezanje sadja ali pa za rezanje betona ali pločevine. To je izredno praktično in nepogrešljivo ročno orodje prav vsakega mojstra. Za začetnike je najbolje, da si omislijo garnituro ročnega orodja, kjer je notri vse, kar potrebujejo za začetniška opravila in manjša popravila v delavnici in doma. Garniture vsebujejo različno ročno orodje, kjer so po navadi različni ključi, klešče, kladiva, izvijači in  različna sekala in žage ter pile. Izkušenim mojstrom pa so namenjene namenske garniture ročnega orodja, kjer je notri specifično orodje, ki ga potrebujejo pri svojem vsakdanjem delu. Tako so torej na voljo seti različnih izvijačev, žag, klešč in ostalega ročnega orodja. Skoraj vsak mojster potrebuje v svoji garnituri z orodjem različno označevalno orodje, ki pride vedno prav.

Ročno orodje, katerega se potrebuje vsakodnevno pa  so tudi različni nasadni ključi ter navojno orodje. Vedno je potrebno nekaj priviti in pričvrstiti. Pri roki pa mora vsak mojster imeti tudi nože ali strgala različnih oblik in velikosti, primernih glede na njihovo delo in vsakdanja opravila. Kakovostno ročno orodje je danes izrednega pomena za profesionalne mojstre, ki si svojim delom služijo vsakdanji kruh in za domače mojstre, ki z lastnim delom privarčujejo kakšen euro. Za oba mojstra je priporočljiv širok spekter praktičnega vsakdanjega ročnega orodja, ki olajša delo in ga tudi opravi v krajšem času z manj napora. Dandanes je tudi nežnejši spol zelo vešč z ročnim orodjem, saj so morale ženske zaradi pomanjkanja časa vzeti stvari v svoje roke in manjša popravila v hiši in okolici hiše urediti same.