18. 7. 2024
Računalniki

Računalniki znanih proizvajalcev slovijo po kakovosti

Če je vaš obstoječi računalnik tako počasen, da komaj zažene sistem Windows, kaj šele programsko opremo za urejanje videoposnetkov, se ne obremenjujte. Nekaj dobrih novic za uporabnike računalnikov, ki se soočajo z neizogibno nadgradnjo: nikoli ni bilo boljšega časa za nakup novega osebnega računalnika.

Cene so ves čas na najnižji ravni, hkrati pa računalniki znanih proizvajalcev postajajo neverjetno zmogljivi in polni priročnih funkcij. Toda izbira pravega računalnika, ki ustreza vašim potrebam in proračunu, je lahko izjemno zahtevna naloga – zlasti za tehnološko sramežljive ljudi, ki se ustrašijo zapletene terminologije in zvitih prodajalcev.

Prenosnik ali namizni računalnik

Če potrebujete prenosljivost, potem je prenosni osebni računalnik za vas. Če pa želite prilagodljivost dodajanja večjega zaslona ali nadgradnje drugih komponent (na primer dodajanja večjega trdega diska ali boljše grafične kartice), potem je morda prava pot namizni računalnik.

Če kupite namizni računalnik, boste potrebovali tudi zaslon, da ga boste lahko priklopili, da boste videli karkoli, razen če kupite večnamenski računalnik, ki ima zaslon vgrajen neposredno v enoto. Če ste se odločili za prenosni računalnik, boste morali razmisliti o prenosljivosti in lastnostih, kot sta teža in velikost. Večji zaslon je lep, a se res želite spoprijeti z dodano velikostjo in težo? Večji računalniki so tudi večji in težji.

Medtem ko prenosniki postajajo vse močnejši, je namizje še vedno bolj primerno za grafično intenzivne aplikacije, kot so računalniške igre, urejanje videov ali upodabljanje animacij. Če pa je prenosljivost enote prednostna naloga, ki jo iščete, potem so prenosniki še vedno edina pot.

Druge stvari, ki jih morate upoštevati pri odločanju med prenosnikom in namiznim računalnikom, vključujejo vnaprejšnje stroške, hrup in hlajenje ter zunanje naprave. Pričakovati morate, da bo prenosnik stal nekaj več kot namizje s podobnimi specifikacijami, saj hkrati kupujete zaslon in vhodne mehanizme ter plačujete baterijo – čeprav obstajajo tudi izjemno ugodni prenosni računalniki.

Kar zadeva zunanje naprave, imajo namizni računalniki ponavadi več vrat kot prenosniki, kar pomeni, da če je treba povezati kup zunanjih naprav (npr. tiskalniki, zunanji pomnilnik, zvočniki, mikrofon itd.), je namizje morda boljša izbira. Najnovejši standardi vrat vključujejo USB-C in Thunderbolt 3, ki sta odlični povezavi, ki ju je treba iskati.

V zadnjem času dominirajo na trgu računalniki priznanih blagovnih znamk kot so Dell, HP, Lenovo ali Asus, ki nudijo različne konfiguracije, primerne za vsakogar. Prav tako jih odlikujejo žepu prijazni procesorji, ki omogočajo kvalitetno opravljanje osnovnih nalog in procesorji višjega cenovnega ranga, ki omogočajo izvedbo bolj zahtevnih nalog. Ponujajo računalnike s trdimi diski v velikosti od 500 GB pa vse do 2 TB, kar je več kot dovolj za vse uporabnike, tudi bolj zahtevne.

Moč in zmogljivost

Zmogljivost je verjetno najpomembnejša meritev kateregakoli osebnega računalnika. Če potrebujete malo več moči za kakršnokoli urejanje fotografij ali videoposnetkov ali načrtujete igranje najnovejših iger, potem boste v idealnem primeru želeli iskati računalnik z vsaj dvojedrnim procesorjem.

Ko gre za sistemski pomnilnik ali RAM, se prepričajte, da imate dovolj in ne preveč. Kapaciteta od 8 GB do 16 GB je prijetno mesto za večino uporabnikov, vključno s težkimi igralci; 32 GB in več je resnično priporočljivo le, če z računalniki urejate videoposnetke in bo zelo odvisno od določene programske opreme, ki jo želite uporabiti.

Wi-Fi in Bluetooth

Če kupujete prenosni računalnik, je verjetno, da bo imel vgrajene funkcije brezžičnega omrežja. To pomeni, da se lahko v internet prijavite s širokopasovnimi hitrostmi, ko ste v dosegu omrežja Wi-Fi, pa naj bo to doma, v službi, v šoli ali na enem izmed tisočih “vročih točk” po vsem svetu, vključno s kavarnami, hoteli, saloni na letališčih in tako naprej. Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo lahko svoji izbiri računalnika dodate še druge komponente, kot so zunanji pomnilniki, igralne palice in s pomočjo vgrajene kamere in mikrofonov preprosto komunicirate s svojimi prijatelji, družino, sodelavci ali morda soigralci spletne igre.

Zgradite svoj računalnik

Če se počutite nekoliko pustolovsko in želite narediti nekaj nekoliko drugačnega, vedno obstaja možnost, da zgradite svoj računalnik. Tudi to je precej zabavno, poleg tega pa je dandanes lažje kot kdajkoli prej najti in kupiti vse dele, ki jih boste potrebovali.

Bluetooth je še ena pogosta brezžična funkcija, ki jo ima večina prenosnih računalnikov in tudi nekateri namizni računalniki. Olajša lahko sinhronizacijo telefona  in celo doda podporo za slušalke, kar vam omogoča prosto gostovanje med glasovnim klicem ali poslušanjem glasbe.

Na kaj morate biti torej pozorni pri nakupu novega računalnika?

V osnovni delitvi razlikujemo med osnovnimi računalniki, zmogljivimi računalniki in visokozmogljivimi računalniki. Ko izbirate takega zase, morate dobro poznati svoje potrebe in pričakovanja, saj bo to vplivalo na samo izbiro in tudi ceno, komponente in ohišje.

Računalniki vam lahko učinkovito pomagajo pri produktivnosti – še posebej, če dobro poznate programsko opremo. Ko na primer osnovno razumete uporabo urejevalnika besedil, lahko ustvarjate, shranjujete, urejate, delite in tiskate dokumente in pisma. Vsaka od teh nalog je bila z vsemi obstoječimi tehnologijami bodisi nemogoča bodisi počasnejša.

Poleg vseh prednosti je ena največjih gotovo omogočena povezava računalnika z internetom, ki odkrije ves njegov potencial. Ko se enkrat povežete, so vaše možnosti in razpoložljive informacije skoraj neomejene. Za kar najboljšo uporabniško izkušnjo dobro raziščite preverjene možnosti med računalniki znanih proizvajalcev in izberite takšnega, ki bo vašo produktivnost dvignil kar najviše.