15. 7. 2024

Prsna črpalka je odličen pripomoček za dojenje

Rojstvo otroka večini mamic predstavlja najlepši in najsrečnejši dan v življenju. Toda kmalu po rojstvu mora otok tudi jesti in želja vsake mamice pa tudi patronažnega osebja je, da bi dojenje steklo. Zaradi različnih razlogov pri vzpostavljanju dojenja pride do marsikatere težave, ki je ovira tako za mamico kot tudi njenega majhnega otročička. Odličen pripomoček pri dojenju, pri katerem se pogosto pojavljajo težave je prsna črpalka.

Kdaj se odločiti za prsno črpalko?

Dejstvo je, da ima dojenje pomembno vlogo pri razvoju otroka, hkrati pa je tudi najenostavnejši način, da mamica svojemu otroku zagotovi vse, kar potrebuje. Veliko mamicam dojenje ne steče in se zaradi tega zelo obremenjujejo. V tem primeru, je dobro poslušati nasvete babic in strokovnjakov za dojenje, ki bodo pogosto kot eno izmed prvih rešitev za boljšo vzpostavitev dojenja, predlagali prav prsno črpalko.

prsna črpalka

Prsna črpalka je pripomoček, ki si ga mamica namesti na prsno bradavico in nato ročno ali mehanično načrpa mleko. Nato pa s tem mlekom nahrani otroka preko stekleničke. Najpogosteje se mamice za prsno črpalko odločijo takrat, ko njihov otroček nima dobrega sesalnega refleksa. To pomeni, da pri dojenju ni vztrajen ali pa zavrača bradavice. Prsna črpalka tako omogoča, da dojenček prejme zadostno količino materinega mleka, kljub temu, da ni naklonjen dojenju.

Za prsno črpalko se po navadi odločijo tudi tiste mamice, pri katerih dojenčkom niha teža bolj kot bi smela. Med klasičnim dojenjem mamica namreč nima točnega nadzora nad tem, koliko mleka otrok popije. Običajno to niti ni težava, saj otrokovi refleksi sami poskrbijo za to, da poje ravno prav. Težava pa nastane takrat, ko otrok ni ravni največji jedec ali pa ko mamica nima dovolj mleka. Otrok sesa, mleko pa ne teče. Mamica misli, da otrok je, v resnici pa le sesa bradavico in tako lahko hitro pride do podhranjenosti. Če mamica sumi, da nima dovolj mleka je tako prsna črpalka dobra rešitev, saj tako lahko točno izmeri, ali otrok dovolj poje.

Nenazadnje pa prsno črpalko uporabljajo tudi tiste mamice, ki si želijo vzpostaviti dobro rutino dojenja in si takrat, ko imajo naval mleka, pa otrok ni lačen, mleko načrpajo. S tem dosežejo, da njihove prsi konstantno proizvajajo zadostno količino mleka in le ta se usiha zaradi manjšega povpraševanja.

Kakšno prsno črpalko izbrati?

Ker je prsna črpalka praktično nepogrešljiv pripomoček vsake novopečene mamice, je dokaj logično, da je tudi ponudba prsnih črpalk zelo široka. V osnovi ločimo dva različna modela prsnih črpalk. Ena vrsta so klasične prsne črpalke. Pri teh črpalkah si mamica, kot že pove ime, mleko črpa ročno. Črpalko si namesti na eno ali obe bradavici (odvisno od modela črpalke in želja mamice) in s pritiskanjem na poseben meh črpa mleko, ki se nato zbira v zbirni posodi.

V drugo skupino črpalk pa sodi električna prsna črpalka. V osnovi deluje na enak princip kot klasična črpalka, le da tukaj črpanje poteka avtomatično. To pomeni, da vam ni treba pritiskati na meh, saj to naredi naprava na mesto vas, med tem časom pa vi lahko naredite kaj drugega, na primer preverite telefon ali odpišete na maile.

Prsno črpalko lahko tudi najamete

Poleg načina delovanja pa se prsne črpalke močno razlikujejo tudi v ceni. Zlasti električne črpalke so bistveno dražje od klasičnih prsnih črpalk, saj so enostavnejše za uporabo. Zaradi visoke cene, si mnogo mamic ne more privoščiti nove električne prsne črpalke. Niso namreč prepričane, ali bodo črpalko potrebovale toliko, da bi lahko upravičile visoko ceno nakupa. Zato se lahko odločite tudi za eno ali več mesečni najem prsne črpalke. To je odlična rešitev, saj če vam prsna črpalka ne ustreza, jo enostavno vrnete. Hkrati pa je tudi cena najema veliko nižja od nakupa nove kakovostne črpalke.