25. 6. 2024
Obnova fasad

Obnova fasad za lep videz vsake hiše

Za dober in moderen videz hiše je potrebno več kot le kamniti dodatki, garažna vrata in okolica. Pomembna je kakovostna fasada, ki jo zagledate že, ko se hiši približujete. Za dobro fasado je potrebno biti natančen, strateški ter se je lotiti premišljeno. Zato se obnova fasad pri ekipi Mojfasader.si izvaja individualno, s celovitim pristopom ter najboljšimi materiali. Potrebujete obnovo svoje stare fasade? Za vas smo pripravili informacije, ki odgovorijo na največkrat zastavljena vprašanja pri obnovi in izvedbi fasade.

Kaj je obnova fasad in kako poteka?

Obnova fasad je dejavnost, ki za svoje področje zahteva tako praktično kot teoretično znanje, ter seveda dolgoletne izkušnje obdelave fasad. Fasaderstva se ne da naučiti čez noč, ampak je potrebno veliko vztrajnosti in časa, vloženega v prakso. Tako lahko strankam ponudimo najboljšo storitev, s katero bodo zadovoljni minimalno 30-40 let.

Obnova fasade je odvisna od tega, koliko je stavba stara, pod kakšnimi pogoji je bila in kakšne so vaše želje za obnovo. Vsaki stavbi se fasaderji individualno posvetijo in jo s pomočjo informacij o stanju hiše in njeni preteklosti, lahko primerno obnovijo. Pri podjetju se vam bodo v celoti posvetili in vam uredili popolno fasado, kakšno si želite.

Potek:
– najprej je potreben posvet, kjer se pogovorite o željah in pomembnih informacijah, ki jih morejo vedeti fasaderji, pred začetkom izdelave fasade.
– Nato se uredi predračun,
– ko se pri vsem uskladite, se obnova fasade začne.

Obnova fasad na starejših hišah

Velikokrat se obnova ureja ravno na starejših hišah, ki pa so po navadi bolj vlažne. Zato je potrebna drugačna tehnika obnove, ki zahteva drugačno aplikacijo gradbenih materialov. Najprej je treba izbrati tak premaz oz. omet, ki ustvari pretok vlage iz notranjosti v zunanjost. Najboljša izbira tukaj je material naravnega izvora, kot je mineralna volna ali tervol.

Tak material bo omogočil boljšo prepustnost in zračnost ter deloval tako, da bo odstotek vlage v mejah normale. V nasprotnem primeru se pri visoki vlažnosti začnejo razvijati plesni in bakterije, medtem ko pri prenizki vlažnosti nastanejo težki pogoji za dihanje in se pojavijo astmatska obolenja.

Zaključni ali končni sloj fasade je prav tako pomemben, saj omogoča odlično obstojnost pri vseh vremenskih razmerah.

Poznamo štiri vrste zaključnih slojev fasade:

1. Akrilni sloj, ki je vodoobstojen in enostaven za vse vrste površin;
2. Silikatni premaz za odličen oprijem na površino fasade ter paroprepustnost;
3. Silikonski sloj za elastičnost, vodoodpornost ter ostale vplive iz okolja. Ta sloj odlično prenese napetost, nastalo zaradi temperaturnih sprememb in tako preprečuje nastanek razpok.
4. Mineralni zaključni sloj omogoča dolgotrajno lepoto ter obrambo pred zunanjimi vplivi. Mešanica apna, peska in cementa varuje in omogoča fasadi paroprepustnost, uravnavanje vlažnosti ter hitro sušenje fasade.

Kdaj je čas za obnovo fasade?

V veliki večini se stranke odločijo za obnovo fasade na 40 let, saj se po tem času na zunanjem ometu začnejo pojavljati plesen, majhne mehanske poškodbe ter temna zabarvanja. Velik vpliv pa imajo tudi barve, saj se iz leta v leto menjajo modni odtenki in se zato nekatere stranke odločijo za prenovo že prej.

Obnova fasad je najboljša, kadar poteka pri temperaturah nad 5 stopinj Celzija, torej v času med zgodnjim pomladnim in pozno jesenskim časom, ki je najboljši za prenovo vaše fasade.

Zakaj ne, ko so stopinje pod lediščem?

Ker je sestavina nekaterih premazov voda, ki pri takšnih temperaturah zmrzuje, in to posledično ustvarja estetsko neprivlačne razpoke.
Kadar se obnova fasad izvaja sredi poletja, je izziv tudi pripeka in veter, vendar lahko oba dejavnika uspešno rešijo usposobljeni strokovnjaki s pomočjo sofisticiranih dodatkov.

Obnova fasade se vedno začne s posvetom, kjer usposobljenim strokovnjakom zaupate stanje objekta, svoje želje in pa obseg, da vam lahko pripravijo primerno obdelavo fasade, ki vam bo držala minimalno 30-40 let brez težav.

Tako bodo vaši gostje vedeli, kam morajo priti, saj novega videza vaše fasade ne bodo mogli zgrešiti.